ΜΕΛΕΤΗ
Μυρσίνη Ζορμπά
Πολιτική του πολιτισμού –
Ευρώπη και Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ. 424, τιμή 18,70 ευρώ

Διερευνώνται οι συνθήκες που οδήγησαν μεταπολεμικά στη γένεση της πολιτικής του πολιτισμού στην Ευρώπη μέσα από το παράδειγμα της Αγγλίας, της Γαλλίας και των σκανδιναβικών χωρών. Εξετάζεται αντιστοίχως η δημόσια κουλτούρα και η πολιτιστική πολιτική στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 ως το γύρισμα του 21ου αιώνα. Η δόμηση μιας τέτοιας πολιτικής απαιτεί ιδιαίτερο κυβερνητικό σχέδιο, στρατηγική και στόχους.

ΔΟΚΙΜΙΟ
Κατερίνα Σχινά
Καλή και ανάποδη –
Ο πολιτισμός του πλεκτού

Εκδόσεις Κίχλη, 2014,
σελ. 176, τιμή 15,50 ευρώ

Επίμονη πλέκτρια παιδιόθεν, η συγγραφέας αποτυπώνει τα πολλά πρόσωπα του πλεκτού ανατρέχοντας στην ποίηση και την πεζογραφία, την ανθρωπολογία, τις κοινωνικές επιστήμες, τις εικαστικές τέχνες, τα μαθηματικά, τα κινήματα αμφισβήτησης. Συγχρόνως γράφει τη δική της πλεκτική αυτοβιογραφία, μέσα από τις ιστορίες των πουλόβερ που έφτιαξε και εκείνων που τα φόρεσαν. Πίσω από τη χειροτεχνία λανθάνει ένας πολιτισμός.

ΚΕΙΜΕΝΑ
Θεοδόσης Π. Τάσιος
Ας αναστοχασθούμε εαυτούς και αλλήλους
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2014,
σελ. 538, τιμή 18 ευρώ

Το βιβλίο βασίζεται στις διαλέξεις που έδωσε ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο του Megaron Plus (2010-2012) επί του θέματος «Κοινωνία και Φιλοσοφία». Ξεκινά με τις κοινωνίες των ζώων, ύστερα επιμένει στην ερμηνεία του «ηθικού ενεργήματος» στις αντίστοιχες των ανθρώπων, ασχολείται κατόπιν με την πολιτική και το περιβάλλον και περιγράφει ένα «σύστημα Ηθοπαιδείας».

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ
Κατερίνα Καριζώνη
Βαλς στην ομίχλη
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014,
σελ. 256, τιμή 12,80 ευρώ

Μακεδονικός αγώνας, Νεότουρκοι, δερβισικά τάγματα, μυστικές υπηρεσίες, αλλά και έρωτες, εγκλήματα, δολοπλοκίες και επιδημίες είναι τα υλικά που συνθέτουν αυτή την ιστορία. Ενα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα που αναδίδει την ατμόσφαιρα των ανατολίτικων παραμυθιών όσο και το άρωμα των παλιών αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ηρωες αντιμέτωποι με φαντάσματα, τα δικά τους και της πόλης.
ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Δημήτρης Σωτάκης
Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον
Εκδόσεις Κέδρος, 2014,
σελ. 256, τιμή 14 ευρώ
Ενας άνδρας, βυθισμένος στην κατάθλιψη, μια καλοκαιρινή νύχτα δέχεται την επίσκεψη του Μάικλ Τζάκσον. Χωρίς τις απαραίτητες διευκρινίσεις και μια εκλογικευμένη εξήγηση για το αναπάντεχο αυτό γεγονός, τον καλωσορίζει και τον φιλοξενεί στο σπίτι του. Από εκείνη τη στιγμή οι δύο ήρωες ξεκινούν ένα παράξενο ταξίδι στην τρέλα και στον σαρκασμό, στο παράλογο και στο κωμικό, στις πολλαπλές όψεις της πραγματικότητας.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Εντευκτήριο
Τεύχος 102-103,
Ιούλιος – Δεκέμβριος 2013,
σελ. 176, τιμή 10 ευρώ

Δύο νέοι ποιητές παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, στο νέο τεύχος του περιοδικού. Ο 19χρονος Ενο Αγκόλλι, γόνος οικονομικών μεταναστών από την Κορυτσά που σπουδάζει στο Σικάγο, και ο 18χρονος Γιαχύα Χασάν, γεννημένος στη Δανία από παλαιστίνιους γονείς. Η πρώτη του συλλογή, όπου ασκεί δριμεία κριτική στην ισλαμική νοοτροπία, προκάλεσε αίσθηση. Επίσης ένα αθησαύριστο διήγημα της Νόρας Αναγνωστάκη.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Ross Macdonald
Γαλάζια φλέβα
Μετάφραση Χίλντα Παπαδημητρίου.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 456, τιμή 15,50 ευρώ

1943, έρημος της Αριζόνας. Ενας στρατιώτης που έχει επιστρέψει σπίτι του με άδεια σκοτώνει τον ετεροθαλή αδελφό του και παίρνει τη θέση του, αλλάζοντας όνομα, παίρνοντας τη σύζυγο και οικειοποιούμενος τη φήμη του θύματος ως πολλά υποσχόμενου νεαρού καλλιτέχνη. Δεκαετία του 1970. Ο ντετέκτιβ Λιου Αρτσερ καλείται να βρει το κλεμμένο πορτρέτο μιας ξανθιάς και μπλέκεται σε ένα κουβάρι μυστικών και φόνων.

ΕΦΗΒΙΚΟ
Κριστόφ Γκαλφάρ
Ο Πρίγκιπας των Νεφών –
Το πρωινό των τριών ήλιων
Μετάφραση Ευγενία Τσελέντη.
Εκδόσεις Καλέντη, 2013,
σελ. 425, τιμή 15 ευρώ

Ο γάλλος αστροφυσικός, μαθητής του Στίβεν Χόκινγκ, συνεχίζει την περιπέτεια των ηρώων του, στο δεύτερο βιβλίο της επιτυχημένης εφηβικής σειράς, συνδυάζοντας τη γνώση με τη λογοτεχνία. Η δράση ενσωματώνει αρμονικά την επιστημονική εξήγηση φυσικών φαινομένων. Ενα συναρπαστικό ανάγνωσμα για τα παιδιά, ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς. Πρώτο Βραβείο Γαλλικού Νεανικού Βιβλίου για το Περιβάλλον 2013.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ