Cecil Scott Forester
Οι καταζητούμενες
Mετάφραση Αλέξανδρος Καλοφωλιάς.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013,
σελ. 321, τιμή 13.30 ευρώ

O βρετανός συγγραφέας Σ.Σ. Φόρεστερ είναι γνωστός για τα βιβλία του με θαλασσινές περιπέτειες και φυσικά για το μυθιστόρημα Η βασίλισσα της Αφρικής, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τζον Χιούστον το 1951 με πρωταγωνιστές τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Κάθριν Χέπμπορν. Το βιβλίο του Οι καταζητούμενες είναι μυθιστόρημα αγωνίας που γράφτηκε το 1935, βρέθηκε το 2003 και εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 2011 από τις εκδόσεις Penguin. Ασφαλώς δεν σχετίζεται με τα έργα της Αγκαθα Κρίστι, η οποία το 1934 είχε εκδώσει το Φόνος στο Οριάν Εξπρές με ήρωα τον Ηρακλή Πουαρό. Ούτε συνδέεται με οιονδήποτε τρόπο με το σκληρό αστυνομικό αφήγημα του Ντάσιελ Χάμετ, ο οποίος το 1934 είχε δημοσιεύσει το O αδύνατος άντρας. Μεγαλύτερη συγγένεια ως προς το θέμα και το ύφος μπορούμε να πούμε πως έχει με τα μυθιστορήματα του Ζορζ Σιμενόν, ο οποίος το 1933 είχε εκδώσει το Οι αρραβώνες του κυρίου Ιρ.

Ο συγγραφέας πραγματεύεται τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας που ζει ήρεμα στα προάστια του Λονδίνου και το πώς αυτές μπορούν να εξελιχθούν μετά τον θάνατο ενός μέλους της. Βασικοί πρωταγωνιστές είναι η Μάρτζορι, τριάντα ετών, νοικοκυρά, και ο σύζυγός της Τεντ, υποδιευθυντής του υποκαταστήματος μιας εταιρείας. Οταν μια μέρα, γυρνώντας στο σπίτι, η Μάρτζορι βρίσκει νεκρή την αδελφή της, την Ντοτ, με το κεφάλι στον φούρνο της κουζίνας, όλοι πιστεύουν πως πρόκειται για αυτοκτονία. Η εκλιπούσα ήταν έγκυος, χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτα για τον εραστή της. Οι υποψίες της Μάρτζορι και της χήρας μητέρας της πέφτουν πάνω στον Τεντ που έχει θεαθεί να χαριεντίζεται με την Ντοτ και ο οποίος αγνοεί τι σκέφτονται γι’ αυτόν οι δύο γυναίκες.
Η συνέχεια είναι άκρως δραματική. Η κάπως υποδειγματική δομή της οικογένειας –το ζευγάρι έχει δύο μικρά παιδιά -, η οποία σκιαγραφείται με ζωηρά χρώματα, παρά την κόπωση της Μάρτζορι, ύστερα από εννιά χρόνια γάμου, ραγίζει. Μητέρα και κόρη σκέφτονται να βγάλουν από τη ζωή τους τον Τεντ για να τον τιμωρήσουν. Η Μάρτζορι αποφασίζει να απέχει από τα συζυγικά της καθήκοντα προφασιζόμενη κούραση, βρίσκοντας εραστή για να καλύψει το συναισθηματικό της κενό, ενώ η μητέρα της αγοράζει ένα τσεκούρι με σκοπό να σκοτώσει τον γαμπρό της.
Με δεξιοτεχνία ανατόμου, ο Φόρεστερ μπαίνει στο πετσί των δυο ηρωίδων του και επιχειρεί να τις ψυχογραφήσει, αναλύοντας τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους που οδηγούν στο έγκλημα. Είναι συναισθήματα που έχουν γεννηθεί μετά τον απροσδόκητο θάνατο της προσφιλούς τους που δεν θυμίζει αυτοκτονία. Παράλληλα, ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη στο κλίμα των λαϊκών γειτονιών του Λονδίνου του Μεσοπολέμου, με τις κουτσομπόλες και κακεντρεχείς γειτόνισσες, τον περιπολούντα αστυφύλακα που όλα τα ξέρει χάρη σε πληρωμένους πληροφοριοδότες, τον γαλατά που μοιράζει μπουκάλια γάλα με το κάρο του. Γραμμένο με καλά κρυμμένη ειρωνεία, Οι καταζητούμενες είναι ένα σκληρό μυθιστόρημα για την οικογενειακή ζωή, την πλήξη του γάμου, τη ζήλια και την εκδίκηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ