William Landay
Διπλή παγίδα
Μετάφραση Γιώργος Μπαρουξής,
Εκδόσεις Διόπτρα, 2013,
σελ. 502, τιμή 17,40 ευρώ

Το ελληνικό αναγνωστικό κοινό γνώρισε τον Γουίλιαμ Λάντεϊ πριν από έναν χρόνο με το βιβλίο του Υπόθεση Jakob, ένα δικαστικό θρίλερ που έδειξε ότι ο συγγραφέας γνωρίζει την τέχνη του σασπένς (βλέπε τα «Βιβλία» της 23ης Δεκεμβρίου 2012). Γι’ αυτό άλλωστε τον βράβευσε η Βρετανική Ενωση Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας με το βραβείο Dagger για το μυθιστόρημά του Mission Flats που κυκλοφορεί τώρα στα ελληνικά με τον τίτλο Διπλή παγίδα.

Κεντρικός ήρωας είναι ο νεαρός Μπένι Τρούμαν, διοικητής του αστυνομικού τμήματος της μικρής (φανταστικής) πόλης Βερσάιγ στην Πολιτεία του Μέιν, ο οποίος αρχίζει την αφήγησή του με μια προσωπική ανάμνηση: θυμάται ένα φιλμ με τη μητέρα του, έγκυο στον ίδιο. Η μητέρα του που έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ πέθανε πριν από έναν χρόνο. Ο Μπεν συνεχίζει την αφήγηση μιλώντας για τη δουλειά του: σε μια τυπική περιπολία ανακαλύπτει σε κάποιο εγκαταλελειμμένο εξοχικό σπίτι το άψυχο σώμα ενός εισαγγελέα από τη Βοστώνη. Η αρχική θέση της αστυνομίας είναι ότι η δολοφονία έγινε από έναν σεσημασμένο γκάνγκστερ αλλά στη συνέχεια οι έρευνες δείχνουν πως από πίσω κρύβεται κάτι άλλο, ίσως η εκδίκηση. Καθώς τα στοιχεία συσσωρεύονται, όλο και περισσότεροι αστυνομικοί, παλιοί και νέοι, εμπλέκονται στην υπόθεση και βαθμιαία τα πράγματα οδηγούν σε ένα άλλο έγκλημα, το οποίο παρουσιάζεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου: τη δολοφονία στο Μίσιον Φλατς, προάστιο (φανταστικό) της Βοστώνης, ενός αστυνομικού που ετοιμάζεται να εισβάλει σε ένα διαμέρισμα, κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ η ζωή ενός αστυνομικού είναι πιο ιερή από κάθε άλλου πολίτη και πως όποιος σκοτώσει αστυνομικό βρίσκει απέναντί του ολόκληρη την αστυνομία της χώρας ως τη σκληρή τιμωρία του.
Το αναπάντεχο τέλος του μυθιστορήματος συνδέεται άμεσα με την αρχική δολοφονία του αστυνομικού αλλά κυρίως με τη μητέρα του αφηγητή.
Κάθε συγγραφέας χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη τα βιώματά του και τις εμπειρίες του και δευτερευόντως τις εμμονές του. Ο Λάντεϊ, με σπουδές νομικών και υπηρεσία ως βοηθός περιφερειακού εισαγγελέα για οκτώ χρόνια στη Μασαχουσέτη, είναι φυσικό να αναφέρεται σε δίκες και ανακρίσεις υπόπτων και μαρτύρων, θέματα που γνωρίζει άριστα. Αν στο Υπόθεση Jakob κάνει μια ανάλυση του δικαστικού χώρου και του μηχανισμού απονομής δικαιοσύνης στην οποία εμπλέκεται και η πολιτική, στο Διπλή παγίδα (μία από τις ηρωίδες του είναι βοηθός εισαγγελέα) μας εισάγει στον περίκλειστο κόσμο της αστυνομίας, κάτι που δηλούται στο μότο-φράση του πρώτου μέρους του μυθιστορήματος: «Η στάθμη του πολιτισμού ενός έθνους μπορεί να αξιολογηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για την επιβολή της ποινικής νομοθεσίας του».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ