Aνθή Λεκάτη
Ολοι μπορούν να κάνουν φόνο

Εκδόσεις Μελάνι, 2013, σελ. 262
τιμή 14 ευρώ

Οι αστυνομικοί συγγραφείς στην Ελλάδα αυξάνονται και πληθύνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ παρατηρείται το ενθαρρυντικό φαινόμενο της εισόδου στον χώρο αρκετών γυναικών. Ηδη στη Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) τα 13 από τα 40 μέλη είναι γυναίκες. Προσφάτως κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα της Ανθής Λεκάτη (Αθήνα, 1979) με τίτλο Ολοι μπορούν να κάνουν φόνο. H συγγραφέας, που σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ζει στη Φθιώτιδα, εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, επιχειρεί να μιλήσει για την Ελλάδα της κρίσης, χρησιμοποιώντας ως όχημα την αστυνομική λογοτεχνία. Η ιστορία αρχίζει τον Φεβρουάριο του 2010 ως μυθιστόρημα αγωνίας με τον τρόπο του Γιάννη Μαρή, όπως έχει αποτυπωθεί στο Κόκκινο Βάζο. Μια άγνωστη γυναίκα, πλημμυρισμένη από φόβο, δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα στο κρεβάτι της· νομίζει ότι κάποιος βρίσκεται στο σπίτι της, ώσπου δολοφονείται. Εναν χρόνο αργότερα, μεταφερόμαστε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, όπου η Ελλη, ψυχίατρος το επάγγελμα, ασχολείται με την περίπτωση ενός νεαρού ασθενούς της, του Χρήστου, ο οποίος με παρότρυνση της αδελφής του Σοφίας, ιδιοκτήτριας βιβλιοπωλείου, προσπαθεί να απαλλαγεί από τις διαταραχές ύπνου που προέρχονται από τον θάνατο των γονέων τους σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Οταν, μετά την παρουσίαση στην τοπική Λέσχη Ανάγνωσης του διάσημου αστυνομικού συγγραφέα Γιώργου Καζάκου, βρίσκεται δολοφονημένη η Ολγα, μέλος της λέσχης, μια γυναίκα ερωτοπαθής, η βιβλιόφιλη Ελλη, βοηθάει τον αστυνόμο Δαμιανέα να εξιχνιάσει το έγκλημα, το οποίο θυμίζει τη δολοφονία της άγνωστης έναν χρόνο πριν. Η συνέχεια παραπέμπει σε κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Η Ανθή Λεκάτη σε τούτο το λογοτεχνικό της εγχείρημα (το πρώτο αστυνομικό της μυθιστόρημα είναι το Κουκουβάγια στην πέτρα, 2011) θέλει να μιλήσει για πολλά πράγματα συγχρόνως. Η κρίση, η ζωή στην επαρχία, οι συγγραφείς-σταρ, οι επιχειρήσεις που κλέβουν την Εφορία, η συνθήκη του συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών κ.ά.
Αν εξαιρέσουμε κάποιες υπερβολές στην πλοκή, μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό. Η Ανθή Λεκάτη έχει μπει δυναμικά στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας και ελπίζουμε ότι στο επόμενο βιβλίο της οι ανατροπές θα είναι εξίσου αναπάντεχες και λιγότερο αναληθοφανείς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ