Φίλιππος Φιλίππου
Η κόρη του εφοπλιστή.
Μια ιστορία του Τηλέμαχου Λεοντάρη
Εκδόσεις Αιγαίον, 2013,
σελ. 108, τιμή 8,50 ευρώ

Ο Τηλέμαχος Λεοντάρης εργάζεται ως ελεύθερος ρεπόρτερ, αλλά το απαραγνώριστο ταλέντο του είναι η επίλυση αστυνομικών μυστηρίων: έχει διερευνήσει με επιτυχία τον φόνο ενός υποψήφιου δημάρχου, έχει χώσει τη μύτη του σε μια τρομώδη υπόθεση υιοθεσιών και έχει κατά καιρούς μπλεχτεί με εφοπλιστές, δικηγόρους, εκδότες, μοιραίες γυναίκες, μαστροπούς και ηθοποιούς. Η καριέρα του Λεοντάρη ως αυτόκλητου ντετέκτιβ θα ξεκινήσει τη δεκαετία του 1980, όταν ο Φίλιππος Φιλίππου θα δημοσιεύσει το δεύτερο αστυνομικό του μυθιστόρημα υπό τον τίτλο «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» (1989). Εν συνεχεία ο Λεοντάρης θα πρωταγωνιστήσει σε δύο ακόμα αστυνομικά του Φιλίππου, τα «Αντίο, Θεσσαλονίκη» (1999) και «Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες» (2009).

Πρωταγωνίστρια μαζί με τον Λεοντάρη στα μυθιστορήματα του Φιλίππου (στα οποία θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τον «Κύκλο θανάτου», δημοσιευμένο το 1987) είναι η Αθήνα, πρώτα της μεταπολίτευσης και κατόπιν των αρχών του 21ου αιώνα: μια πολύβουη, αεικίνητη και ταυτοχρόνως καταθλιπτική και μεταιχμιακή Αθήνα που έχει μόλις απαγκιστρωθεί από τη μοίρα της βαλκανικής πρωτεύουσας και είναι έτοιμη να μετατραπεί σε περιφερειακή μητρόπολη της Ευρώπης.
Η Αθήνα αυτή είναι σήμερα μια πόλη της κρίσης και της παρακμής, βυθισμένη στην ανασφάλεια, τον φόβο και την ανομία. Εκεί θα επιστρέψει ο Τηλέμαχος Λεοντάρης στη νουβέλα «Η κόρη του εφοπλιστή». Προερχόμενος από το Λονδίνο, όπου έχει εγκατασταθεί αναζητώντας δουλειά (οι εφημερίδες στις οποίες εργαζόταν εν Ελλάδι έχουν βάλει λουκέτο), ο Λεοντάρης θα καταλύσει στη «Μεγάλη Βρεταννία». Σκοπός του, να παραδώσει σε έναν άγνωστο παραλήπτη ένα έργο του βυζαντινού (εκ Θεσσαλονίκης) ζωγράφου Μανουήλ Πανσέληνου. Εχει πληρωθεί αδρά γι’ αυτό από έναν έλληνα εφοπλιστή του Λονδίνου, αλλά κατά τ’ άλλα δεν γνωρίζει το παραμικρό για το έργο που κουβαλά: ούτε ποια ακριβώς είναι η αξία του ούτε πότε και πώς έχει αποκτηθεί.
Πηγαίνοντας στον τόπο του ραντεβού για την παράδοση του έργου ο Λεοντάρης θα βρεθεί μπροστά στο πτώμα του εφοπλιστή. Τι δουλειά είχε εκεί; Ποιος τον σκότωσε και τι ρόλο μπορεί να έχουν παίξει στη δολοφονία τα πρόσωπα που τον περιστοίχιζαν εν ζωή; Παρέα με έναν αλλοτινό του γνώριμο, τον αστυνόμο Τσιρόπουλο, ο Λεοντάρης θα εστιάσει την προσοχή του σε όλους τους πιθανούς ενόχους: στη γυναίκα και στην κόρη του εφοπλιστή, όπως και στο πρόσωπο της ερωμένης του ή στον άνθρωπο με τον οποίο μοιραζόταν τη ναυτιλιακή του εταιρεία. Ο ένοχος δεν θα αργήσει να βρεθεί και ο Λεοντάρης θα πάρει την άγουσα για το Λονδίνο, αφήνοντας την ελληνική πρωτεύουσα να ρημάζει μέσα στο απορφανισμένο καθημερινό της τοπίο.
Η νουβέλα του Φιλίππου διαθέτει στέρεο σκελετό και πυκνή, ιδιαιτέρως γρήγορη αφήγηση. Οι καταστάσεις της έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί με άκρα επιμέλεια, οι ήρωες είναι προικισμένοι με ολοκληρωμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά και οι λύσεις που δίνονται μοιάζουν απολύτως πειστικές. Εκπρόσωπος του μεταπολιτευτικού νουάρ, ο Φιλίππου θα επιτρέψει να αναδυθούν στο φόντο της δράσης πλήθος φαινόμενα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας: από τη διαπλοκή της οικονομικής με την πολιτική εξουσία και το οργανωμένο έγκλημα μέχρι ένα είδος βίας που έλκει την καταγωγή από τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών ή και από την εποχή των ταγματασφαλιτών.
Με ένα διακριτικό πλην πανταχού παρόν χιούμορ, όπως και με μια μονίμως παιγνιώδη λογοτεχνική διάθεση, που εμπλέκει στη μυθοπλασία όχι μόνο τα παλαιότερα μυθιστορήματά του αλλά και διάφορα ποιητικά ονόματα, ο Φιλίππου φτιάχνει ένα αν μη τι άλλο κεφάτο και καλογραμμένο βιβλίο, το οποίο συνοδεύεται από ένα εμπεριστατωμένο επίμετρο για την ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας από το «Εγκλημα στο Ψυχικό» του Παύλου Νιρβάνα ως τις ημέρες μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ