ΤΖΟΡΤΖ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ
Η προμήθεια
Μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης.
Εκδόσεις Πατάκη, 2013,
σελ. 326, τιμή 14,90 ευρώ

Ο Τζορτζ Πελεκάνος (Ουάσιγκτον, 1957) έγραψε το βιβλίο Η προμήθεια, με ήρωα τον Σπίρο Λούκας, αποτίοντας φόρο τιμής στηνΕλλάδα, την πατρίδα του πατέρα του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, πιθανότατα το πιο άρτιο του ελληνοαμερικανού δημιουργού, με έντονο άρωμα Ελλάδας. Ο 29χρονος Σπίρο, υιοθετημένος γιος του ζεύγους Ευάγγελου (Βαν) και Ελένης, καθώς και τα αδέλφια του, πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον, προσεύχονται, λένε το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών» στα ελληνικά, τρώνε ταραμά, ελιές και φέτα, πίνουν κόκκινο κρασί Μπουτάρη και αποκαλούν ο ένας τον άλλον «μαλάκα», τρυφερά βεβαίως, σαν Ελληνες.

Ο Σπίρο έχει επιστρέψει από το Ιράκ –όπου σκότωσε ανθρώπους για να σώσει τη ζωή του –και εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ για λογαριασμό ενός δικηγορικού γραφείου, αναλαμβάνοντας την ανάκτηση κλοπιμαίων με μια καλή προμήθεια. Οταν ένας μεγαλέμπορος ναρκωτικών που διακινεί το εμπόρευμά του από τη φυλακή τον προσλαμβάνει για να ανακαλύψει ποιος τον κλέβει, ο Λούκας μπλέκει με μία αδίστακτη συμμορία, αλλά τα καταφέρνει να φέρει εις πέρας την αποστολή του, εν ανάγκη σκοτώνοντας.
Το βιβλίο είναι κοινωνικό και πολιτικό. Ο Πελεκάνος μιλάει για τα λάθη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια θίγει το θέμα του ρατσισμού που ενδημεί στην αμερικανική κοινωνία. Τέλος, επιχειρεί να δείξει τα καλά μα και τα κακά που υπάρχουν στη μέση αμερικανική οικογένεια, ιδίως όταν οι γονείς προσφέρουν πλημμελή φροντίδα στα παιδιά τους: δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ένας κακός πατέρας πληρώνει ακριβά την ανοίκεια στάση του απέναντι στον γιο του.
Πάθη και γρίφοι
Ιερώνυμος Λύκαρης
Μαύρα κουφέτα
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013,
σελ. 416, τιμή 14,91 ευρώ

Ο Ιερώνυμος Λύκαρης μιλάει για τη σημερινή Ρωσία και τις μαφίες που αναδείχθηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο ήρωας, δημοσιογράφος το επάγγελμα, μνημονεύει την Ολγα Πριμακόβα, καθηγήτρια Μαρξιστικής Φιλοσοφίας, που βρίσκεται στην Αθήνα, αναζητώντας την εγγονή της, ερωμένη κάποιου μαφιόζου που δολοφονήθηκε στην Κύπρο. Μαζί με έναν παλιό ομοϊδεάτη του ψάχνουν την εξαφανισμένη στην αθηναϊκή νύχτα, στα κυκλώματα σωματεμπορίας και ανομίας όπου ευδοκιμούν διεφθαρμένοι πολιτικοί και επίορκοι αστυνομικοί. Ενα ρέκβιεμ για την ουτοπία του κομμουνισμού.

Georges Simenon
Οι διακοπές του Μαιγκρέ
Μετάφραση Αργυρώ Μακάρωφ.
Εκδόσεις Αγρα, 2013,
σελ. 238, τιμή 12 ευρώ

Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ βρίσκεται με τη γυναίκα του στην επαρχιακή πόλη Σαμπλ ντ’ Ολόν, στις ακτές του Ατλαντικού. Η κυρία Μαιγκρέ εισάγεται στο νοσοκομείο και οι διακοπές τους χαλάνε. Οταν μια νεαρή κοπέλα που βρισκόταν σε κώμα πεθαίνει, ο Μαιγκρέ αναλαμβάνει δράση. Και όταν στραγγαλίζεται μια μαθήτρια, τα πράγματα μπερδεύονται. Η έρευνα δείχνει οικογενειακό δράμα. Στο παρόν μυθιστόρημα περνάει έμμεσα η αιρετική άποψη του Σιμενόν: «Ο γάμος είναι ένας απαρχαιωμένος θεσμός εναντίον του οποίου θα αγωνίζομαι όσο μπορώ».

Πέτρος Μαρτινίδης
Από άλλοθι σε άλλοθι
Εκδόσεις Νεφέλη, 2013,
σελ. 286, τιμή 16 ευρώ

Ο Πέτρος Μαρτινίδης, συγγραφέας του κλασικού πλέον βιβλίου Συνηγορία της παραλογοτεχνίας, έχει εκδώσει εννιά αστυνομικά μυθιστορήματα. Σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων του η γραφή είναι απολαυστική, ενώ κυριαρχεί ένα πνεύμα ειρωνείας.Στο πρώτο διήγημα, το αριστουργηματικό «Με το αυτί στο έδαφος», ο Τάσος Τερζής, «ο πιο διάσημος συγγραφέας της Θεσσαλονίκης», πέφτει από τον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας και σκοτώνεται. Πολλοί ήθελαν τον θάνατό του: ο αφηγητής της ιστορίας, οι παλιοί συμμαθητές του, η σύζυγός του…

Τζίμμυ Κορίνης
Επιθανάτιος γρίφος
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2013,
σελ. 344, τιμή 18 ευρώ

Ο Τζίμμυ Κορίνης ξεκίνησε τη συγγραφική σταδιοδρομία του τη δεκαετία του ‘50 γράφοντας αστυνομικές ιστορίες στο θρυλικό περιοδικό «Μάσκα». Τη δεκαετία του ‘80 άρχισε να γράφει μυθιστορήματα. Στο Επιθανάτιος γρίφος πρωταγωνιστούν τρεις αστυνομικοί, ο υπαστυνόμος Γιαννίδης και οι βοηθοί του, Μπάρκος και Σεφέρη. Οταν ένας άνθρωπος με μεταλλικά γυαλιά πέφτει νεκρός στα πόδια της Σεφέρη, το αχτύπητο τρίο αναλαμβάνει δράση και πέφτει πάνω σε μια τρομοκρατική οργάνωση εξ Ιταλίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ