Βασίλης Αλεξάκης
Ο μικρός Ελληνας
Εκδόσεις Εξάντας, 2013,
σελ. 309, τιμή 17,57 ευρώ

Ο Βασίλης Αλεξάκης γράφει ένα μυθιστόρημα για τους λογοτεχνικούς ήρωες που έθρεψαν τη φαντασία των παιδικών του χρόνων. Από τον Γιώργο Θαλάσση και τον Νταρτανιάν μέχρι τον Ροβινσώνα Κρούσο και το έρημο νησί του, τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Μικρό Ελληνα δεν θα μείνουν κλεισμένα στις σελίδες που ξεφύλλισε όταν ήταν μικρός. Θα βγουν, αντιθέτως, από το τυπωμένο τους χαρτί για να συνομιλήσουν με τον σημερινό κόσμο, ακούγοντας τα προβλήματά του και συμπάσχοντας με τα πάθη του.

Ο Μικρός Ελληνας κερδίζει υπό αυτή την έννοια αμέσως πόντους: αντί για μια νοσταλγική ή αναμηρυκαστική αφήγηση, ο Αλεξάκης προτιμά τη ζωντανή επαφή με ό,τι μας περιβάλλει και μας απασχολεί καθημερινά. Από την άλλη μεριά, οι λογοτεχνικοί ήρωες της τρυφερής του ηλικίας έχουν κατορθώσει να μην αποβάλουν τίποτε από την αλλοτινή τους ορμή και φρεσκάδα. Και αυτό είναι ασφαλώς το σημαντικότερο.

Η μνήμη του Εμφυλίου
Ο γιος ενός αντάρτη αναζητεί το χαμένο χειρόγραφο-μαρτυρία που είχε γράψει ο νεκρός πατέρας του

Βασιλική Ηλιοπούλου
Η άσκηση του Ροτ
Εκδόσεις Πατάκη, 2013,
σελ. 219, τιμή 11,90 ευρώ

Ο Εκτορας επιστρέφει από τη Γερμανία στην Ελλάδα για να εποπτεύσει την έκδοση του χειρογράφου του πατέρα του. Ο πατέρας του ήταν αντάρτης και έχει αφήσει πίσω του μια μαρτυρία για τη συμμετοχή του στη στρατιωτική σύγκρουση. Μια σειρά περίεργων και δυσεξήγητων γεγονότων θα αναστείλει την έκδοση του χειρογράφου, ενώ ο Εκτορας θα βρεθεί σε μια απολύτως δυσάρεστη θέση: να πρέπει να αναζητήσει το χειρόγραφο, το οποίο θα εξαφανιστεί από το τυπογραφείο.

Αλλο ένα μυθιστόρημα το οποίο καταπιάνεται με τον Εμφύλιο για να αντλήσει από τις παραστάσεις του αναλογίες για το παρόν; Οχι ακριβώς. Η Βασιλική Ηλιοπούλου θίγει εδώ περισσότερο το θέμα της μνήμης. Πώς διατηρούμε και πώς υπερασπιζόμαστε τη μνήμη; Τι ακριβώς κρατάμε και διασώζουμε από τα υλικά της; Και αν είμαστε όντως σε θέση να διασώσουμε κάτι, τότε πώς ακριβώς θα το κάνουμε;

Από τον Παλαιολόγο στον Λαμπράκη
Αλέξης Πανσέληνος
Η μεγάλη πομπή
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013,
σελ. 450, τιμή 11 ευρώ

Επανέκδοση ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η Μεγάλη Πομπή κυκλοφόρησε το 1985 και παραμένει ακόμη και σήμερα αρυτίδωτη. Ενας νεαρός που δεν έχει στον ήλιο μοίρα διαβάζει σε κόμικς τις περιπέτειες του αγαπημένου του ιππότη ο οποίος αγωνίζεται κάπου στο μακρινό μέλλον για τη χαμένη τιμή της δημοκρατίας. Ο ιππότης όμως θα συμβιβαστεί εν τέλει με τους εχθρούς της και το ίδιο θα κάνει και ο θαυμαστής του με το σύγχρονο περιβάλλον του. Η ελευθερία δεν θα έρθει ποτέ για κανέναν.

Δημήτρης Νόλλας
Το ταξίδι στην Ελλάδα
Εκδόσεις Ικαρος, 2013,
σελ. 184, τιμή 14 ευρώ

Ενας έλληνας μετανάστης στη Γερμανία επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη εν έτει 1963, λίγο μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι συγκυρίες που θα αντιμετωπίσει θα τον αναγκάσουν να εμπλακεί σε διάφορες ιστορίες των σκοτεινών χρόνων του Εμφυλίου, για να συνειδητοποιήσει γρήγορα πως η Ελλάδα έχει χάσει κάθε απαντοχή και ουσιαστική ελπίδα. Ενα μυθιστόρημα που μιλάει εμμέσως πλην σαφώς για όλα τα σημερινά πολιτικά μας αδιέξοδα χωρίς να κρύβει την απαισιοδοξία του.

Φίλιππος Φιλίππου
Ζωή και θάνατος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2013,
σελ. 372, τιμή 13 ευρώ

Ο δραματικός βίος του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, που προσπάθησε να επαναφέρει στη ζωή την ικμάδα και το σθένος της αυτοκρατορίας, αλλά δεν είχε τύχη σε κανένα επίπεδο: η αυτοκρατορία κατέρρευσε στα χέρια του και η προσωπική του ζωή έγινε κομμάτια αφού έμεινε δύο φορές χήρος και η τρίτη γυναίκα του, η Αννα Νοταρά, τον εγκατέλειψε λίγο πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, για να αναζητήσει καταφύγιο μακριά από τον τόπο που θα απέβαινε ο τόπος της καταστροφής του.

Ισμήνη Καπάνταη
Σικελικός Εσπερινός
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013,
σελ. 298, τιμή 15,98 ευρώ

Μια ερωτική ιστορία με φόντο την Κωνσταντινούπολη, την Κρήτη και τη Σικελία των μέσων του 13ου αιώνα. Μυστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, πολιτικές ίντριγκες, τόποι γεμάτοι κινδύνους, μεταστροφές της τύχης που κανένας δεν θα μπορούσε να υποθέσει ή να φανταστεί και άνθρωποι που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μια θέση μέσα στο πολιτικό σύστημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Πρωταγωνίστρια είναι μια γυναίκα με διαισθητικές ικανότητες.

Μαρία Κουγιουμτζή
Κι αν δεν ξημερώσει;
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013,
σελ. 263, τιμή 14,91 ευρώ

Τρεις στρατιωτικοί σε μια πόλη την οποία βαραίνει η καταχνιά (εξωτερική και εσωτερική). Μια πόλη η οποία δείχνει τσακισμένη από την οικονομική και την κοινωνική κρίση, αλλά δεν μοιάζει με καμία από αυτές που ξέρουμε. Στο πρώτο της μυθιστόρημα (έχουν προηγηθεί δύο συλλογές διηγημάτων) η Μαρία Κουγιουμτζή δημιουργεί έναν μισό πραγματικό, μισό φανταστικό κόσμο όπου ο εφιάλτης της εξουσίας μετατρέπεται βαθμιαία σε εφιάλτη της καθημερινότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ