ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Το ελάχιστο ίχνος

Εκδόσεις Το Ροδακιό, 2013,

σελ. 323, τιμή 19,17 ευρώ

Η πεζογραφία του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη κινήθηκε πάντοτε στη μεθόριο του ρεαλισμού. Οι ιστορίες και οι καταστάσεις που έχουν φιλοξενηθεί στα βιβλία του σπανίως μας επιτρέπουν να τις αναγνωρίσουμε με βεβαιότητα, μια και κάτω και από την πλέον ακύμαντη επιφάνεια μπορεί να κρύβονται τα πιο ταραγμένα ρεύματα.

Στο καινούργιο του μυθιστόρημα ο Χατζηγιαννίδης δεν αλλάζει ρότα. Ο κόσμος του είναι και πάλι λοξός και παράξενος, έτοιμος και με το ελάχιστο ταρακούνημα να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Η διαφορά από τις προηγούμενες προσπάθειες συνίσταται στο ότι ο συγγραφέας εισάγει τώρα στη μυθοπλασία ένα εμφανώς γκροτέσκο στοιχείο, ακόμη και αν πρόκειται να περιβάλει με αυτό το ένδυμα καθαρώς δραματικά γεγονότα.
Πρωταγωνιστής στο Ελάχιστο ίχνος είναι ένας ηθοποιός που πεθαίνει επί σκηνής μαζί με τον ιψενικό ήρωα τον οποίο υποδύεται. Το κέντρο βάρους του μυθιστορήματος πέφτει σε όσα εξωφρενικά ακολουθούν. Ο θάνατος του ηθοποιού θα αποκαλύψει έναν σχεδόν παρανοϊκό θίασο ομοτέχνων και συναδέλφων, που θα κινηθούν με τους πιο απίθανους τρόπους, δοκιμάζοντας να κάνουν τα πιο απίθανα πράγματα. Και εν προκειμένω το γκροτέσκο θα συναντήσει το παράλογο, θέτοντας ευθέως το ζήτημα της αληθοφάνειας. Μήπως όσο πιο αναληθοφανή είναι όσα συμβαίνουν σε ένα μυθιστόρημα τόσο περισσότερο μας πείθουν για τη λογική τους;

Η μυστική γλώσσα των πραγμάτων
Με τη νέα συλλογή διηγημάτων του ο Πάνος Τσίρος επανέρχεται ωριμότερος και πιο κατασταλαγμένος

ΠΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ

Δεν είν’ έτσι;

Εκδόσεις Μικρή Αρκτος, 2013,

σελ. 91, τιμή 10,50 ευρώ

Ενας διηγηματογράφος που έδειξε και στο παρελθόν τις ικανότητές του επανέρχεται σήμερα ωριμότερος και σαφώς πιο κατασταλαγμένος. Τα διηγήματα του Πάνου Τσίρου τοποθετούν τη δράση τους σε ένα καθημερινό σκηνικό περιβάλλον, αλλά αυτό είναι σαν να μη δεσμεύει ούτε κατ’ ελάχιστον τον συγγραφέα, αφού πάρα πολύ γρήγορα οι καθημερινές του καταστάσεις μπορεί να εκτραπούν σε κάτι εντελώς αιφνιδιαστικό και απροσδόκητο. Στόχος, να αποκαλυφθεί το αδιάγνωστο βάθος και η μυστική γλώσσα των πραγμάτων, ακόμη και αν στο τέλος το νόημα θα παραμείνει σκοπίμως εκκρεμές και μετέωρο.

Ο Τσίρος ξέρει πώς να τινάξει στον αέρα τη ρεαλιστική πραγματικότητα, η οποία εμφανίζεται κατ’ αρχάς με μια παντελώς αδιατάρακτη μορφή. Είναι σαν να στήνονται ορισμένοι κανόνες με σκοπό να έρθει αμέσως και να τους σαρώσει ένα αόρατο χέρι, κλείνοντας τα πάντα στην ομίχλη και στη σιωπή. Με ανάλογο τρόπο σκιαγραφεί ο Τσίρος και τα αφηγηματικά του πρόσωπα, που ξηλώνονται εκ των ένδον και χωρίς να μεσολαβήσει η παραμικρή τυμπανοκρουσία.

Πέρα από την καθημερινότητα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Ατιτλο

Εκδόσεις Εστία, 2013,

σελ. 146, τιμή 8,10 ευρώ

Διηγήματα που συνδυάζουν τον ρεαλισμό με την υπέρβαση του ονείρου και της φαντασίας, οδηγώντας τους ήρωες σε ρήξη με τις συμβάσεις της καθημερινότητάς τους ή κάνοντάς τους να αναμετρηθούν με δυνάμεις που είτε καταδυναστεύουν τις επιλογές τους είτε κρατούν εν υπνώσει τις ικανότητές τους να σχεδιάσουν μιαν άλλη πορεία και μια διαφορετική, καλύτερη και πιο ελεύθερη μοίρα. Μια προσωπική ματιά σε πράγματα που συχνά περνούν από μπροστά μας απαρατήρητα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΔΙΝΟΣ

Αγρια Δύση. Μια ερωτική ιστορία

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013,

σελ. 448, τιμή 12,18 ευρώ

Μια Αμερικανίδα ελληνικής καταγωγής και ένας έλληνας συγγραφέας θα συναντηθούν το καλοκαίρι της μεταπολίτευσης στη Μήλο. Εκείνη έχει ζήσει την εκρηκτική πολιτική ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1960 στις ΗΠΑ. Εκείνος είναι ελαφρώς σκιώδης αφού έχει πάνω απ’ όλα να αναμετρηθεί με την τέχνη του. Ενα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τη δύναμή του να αλλάζει με ριζικό τρόπο όχι μόνο τα αισθήματα αλλά και τη λογική μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΜΟΣ

Το ψέμα του λύκου

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013,

σελ. 185, τιμή 7,26 ευρώ

Ενας αστυνομικός συλλαμβάνει σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί έναν καταφοβισμένο άντρα. Είναι ο άνθρωπος που θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία ενός επιχειρηματία στην Κηφισιά. Αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο το βασικό στοιχείο δεν είναι η λύση του μυστηρίου του εγκλήματος, αλλά η σχέση ανάμεσα σε διώκτη και σε διωκόμενο, όπως και ο τρόπος με τον οποίο αντανακλά το πολιτικό κλίμα και την κοινωνική ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής.

ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ

Δυο φορές αθώα

Εκδόσεις Κέδρος, 2013,

σελ. 228, τιμή 13 ευρώ

Μια 58χρονη γυναίκα, που έχει έρθει στην Ελλάδα από την Τασκένδη ως παιδί πολιτικών προσφύγων, προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια χώρα η οποία δεν είναι στην πραγματικότητα η δική της. Η Βερόνικα Κ. θα μείνει στο τέλος χωρίς πατρίδα: στην Τασκένδη έμαθε να ζει με την προσμονή της επιστροφής στον τόπο των γονιών της και στην Αθήνα είναι αναγκασμένη να νοσταλγεί την Τασκένδη. Το κορίτσι μιας εκ των προτέρων χαμένης γενιάς.

ΝΙΚΟΣ ΔΑΒΒΕΤΑΣ

Ο ζωγράφος του Μπελογιάννη

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013,

σελ. 217, τιμή 13,30 ευρώ

Οταν η Αριστερά κατορθώνει να ηττηθεί κατά διαδοχικές γενιές. Η γενιά του Νίκου Μπελογιάννη θυσιάστηκε για ιδανικά τα οποία διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Η γενιά του Μάη του 1968 θυσίασε τα δικά της ιδανικά της στη λογική του βολέματος και του εύκολου κέρδους. Ενα αστυνομικό μυθιστόρημα που ξεκινά από τη δολοφονία ενός Ελληνα στο σημερινό Παρίσι για να αναζητήσει τις ρίζες της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.

ΛΟΥΚΙΑ ΔΕΡΒΗ

Group therapy

Εκδόσεις Μελάνι, 2013,

σελ. 209, τιμή 14 ευρώ

Τι θα συμβεί όταν τέσσερις αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες θα ενώσουν τις τύχες τους προκειμένου όχι μόνο να μάθουν καλύτερα η μία την άλλη αλλά και να εξασφαλίσουν το πολυτιμότερο, που δεν είναι άλλο από την αυτογνωσία τους; Ο τίτλος του πρώτου μυθιστορήματος (έχουν προηγηθεί μία νουβέλα και μία συλλογή διηγημάτων) της Λουκίας Δέρβη είναι χαρακτηριστικός: οι τέσσερις γυναίκες θα προσπαθήσουν να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς σημαίνει ο έρωτας, ακολουθώντας μια κάθε άλλο παρά προβλέψιμη διαδρομή, η οποία δίνει στην αφήγηση μια διάσταση αφανούς πλην δραστικού σασπένς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ