AΡΓΥΡΗΣ ΠΑΥΛΙΩΤΗΣ
Μυστική Οργάνωση «Τετρακτύς»

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2013, σελ. 352
τιμή 15,50 ευρώ

Ο Αργύρης Παυλιώτης, κάτοικος Θεσσαλονίκης, έχει εκδώσει δεκατέσσερα λογοτεχνικά βιβλία από τα οποία τα εννέα είναι αστυνομικά. Μόνιμος ήρωάς του είναι ο δικηγόρος Ανδρέας Αναγνώστου, ο οποίος ενίοτε παίζει τον ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ. Εδώ, ο 60άρης Αναγνώστου, εν μέσω μνημονίου και κρίσης, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την εξαφάνιση της ωραίας Ελένης, φιλολόγου, κόρης παλιού φίλου του.

Φιλόδοξη, άστατη, έτοιμη να προδώσει εκείνους που την εμπιστεύθηκαν, η Ελένη έχει στην κατοχή της ένα DVD που μπορεί να καταστρέψει κάποιο πολιτικό πρόσωπο, καθώς περιέχει σκηνές από την ερωτική του δραστηριότητα. Αυτό την καθιστά στόχο τόσο εγκληματιών όσο και των μυστικών υπηρεσιών. Ο ήρωας απειλείται από τη ρωσική μαφία της Θεσσαλονίκης, από μια πανίσχυρη σέκτα με ρίζες στο Βυζάντιο και από μια άλλη σέκτα που ονομάζεται Τετρακτύς.
Αφηγούμενος την ιστορία ο συγγραφέας εξαρχής δηλώνει, μέσω του ήρωά του, ότι πονάει για το κατάντημα της χώρας, για την «καθημαγμένη και ετοιμοθάνατη πατρίδα». Από την πρώτη κιόλας σελίδα διαβάζουμε για «οικονομική καταστροφή», «πολιτική απαξίωση», «διάρρηξη του κοινωνικού ιστού», «παντελή απουσία ελπίδας». Ο Παυλιώτης ανησυχεί κυρίως για την αυξανόμενη ανεργία και τη φυγή των νέων στο εξωτερικό. Σίγουρα, το Μυστική οργάνωση «Τετρακτύς» είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά του. Μολονότι ο αναγνώστης καλείται να πάρει μέρος στη λύση ενός αινίγματος που συνδέεται με σύμβολα και αριθμούς, ο συγγραφέας επιχειρεί να του υπενθυμίσει πως αυτά που βιώνει σήμερα είναι δραματικά και πως η ζωή του θα χειροτερέψει κι άλλο.
ΧΙΛΝΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Εχουνε όλοι κακούς σκοπούς
Εκδόσεις Μεταίχμιο,2013, σελ. 352
τιμή 15,50 ευρώ

Ενας τραγουδιστής λιγότερος

Μετά το επιτυχημένο πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημά της, Για μια χούφτα βινύλια, η Χίλντα Παπαδημητρίου προχώρησε στην έκδοση του δεύτερου, όπου επίσης πρωταγωνιστούν ο εκκεντρικός αστυνόμος Χάρης Νικολόπουλος και η αδελφή του Τατιάνα. Η συγγραφέας γνωρίζει άριστα τα της μουσικής, κυρίως της ροκ, μα και τα παρασκήνια της ελληνικής δισκογραφίας. Αν, λοιπόν, στο προηγούμενο βιβλίο μιλούσε για τους δίσκους βινυλίου, τους συλλέκτες και τα πάθη τους, στο Εχουνε όλοι κακούς σκοπούς αναφέρεται στις μεθόδους των δισκογραφικών εταιρειών και στις κόντρες των επαγγελματιών μουσικών.
Ο αστυνόμος Νικολόπουλος, χοντρός, καλοφαγάς, λαίμαργος, εξαρτημένος από τη μητέρα του και μοναχικός, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία του τραγουδιστή Απόστολου Μελισσηνού, κάπου στην Κρήτη. Στην υπόθεση, που εκτυλίσσεται το καλοκαίρι του 2007, όταν οι φωτιές κατέκαψαν την Πάρνηθα, εμπλέκονται η αδελφή του, ο γαμπρός του, ένας μουσικός, μια φίλη και μάνατζέρ του, ένας ιδιοκτήτης εταιρείας δίσκων, ένας σκύλος και μια γάτα. Ο Νικολόπουλος ανακρίνει αθώους και ενόχους και τελικά βρίσκει τον δράστη –έστω κι αν ο ίδιος νιώθει αποτυχημένος.
Η ιστορία που αφηγείται η Παπαδημητρίου εκτυλίσσεται στα Χανιά και στην Αθήνα, ενώ είναι συχνές οι αναφορές στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, με τα συγκροτήματα και τους οπαδούς τους, μα και τις ιδεολογικές διαμάχες ανάμεσα στην ΚΝΕ και τον Ρήγα, καθώς και την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία. Ο αναγνώστης, επιπλέον, μαθαίνει πώς ένας άσημος τραγουδιστής μπορούσε σε εποχές παχιών αγελάδων να γίνει γνωστός στο πανελλήνιο, να κάνει λεφτά, και να αποκτήσει εχθρούς οι οποίοι ευχαρίστως θα τον σκότωναν.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΕΚΑΣ
Οι αισιόδοξοι
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2013, σελ. 252
τιμή 14,91 ευρώ

Αναρχικοί, νεοναζί, Τούρκοι και Κούρδοι
Εχοντας εκδώσει μερικά μυθιστορήματα «φαντασίας», ο Βαγγέλης Μπέκας επιχειρεί να αφηγηθεί μια αστυνομική ιστορία μιμούμενος σύγχρονους συγγραφείς, τους οποίους κατονομάζει: τον Πέτρο Μάρκαρη, τον Ζαν Κλοντ Ιζό και τον Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ. Αυτό δεν είναι αρνητικό, ωστόσο ο αναγνώστης νομίζει πως διαβάζει σελίδες από βιβλία των παραπάνω, ιδίως του πρώτου. Το μυθιστόρημα Οι αισιόδοξοι εκτυλίσσεται στη σημερινή Αθήνα. Κεντρικός του ήρωας είναι ο Δημήτρης Δημόπουλος, δημοσιογράφος σε ειδησεογραφικό σάιτ.
Οταν ένας πρώην υπουργός, ωραίος και διεφθαρμένος, δολοφονείται στο σπίτι του από ελεύθερο σκοπευτή, ο Δημόπουλος συμμετέχει στην έρευνα μαζί με τον φίλο του, αστυνόμο Τζόκα, ο οποίος τον προστατεύει από τους νεοναζί. Στην πορεία εμφανίζονται μια μοιραία γυναίκα, ένας βουλευτής, ένας ποιητής, ένας ρακοσυλλέκτης, ένας οπαδός του Κόκκινου Στρατού, αναρχικοί, ακροδεξιοί, Τούρκοι και Κούρδοι της Αθήνας. Ο συγγραφέας όμως χρησιμοποιεί πολύ ελαφρύ αφηγηματικό ύφος, τόσο που αποδυναμώνει τα ευρήματα της πλοκής και χάνει τον στόχο του.
ΜΑΡΚΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Απιστία μετάφόνου
Εκδόσεις Νεφέλη, 2013, σελ. 248
τιμή 13 ευρώ

Στο στόχαστρο της αλβανικής μαφίας
Το νέο αστέρι της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας ονομάζεται Μάρκος Κρητικός, κατάγεται από την Τήνο και ζει στην Αθήνα. To πρώτο του βιβλίο, Απιστία μετά φόνου, είναι μια περιπλάνηση στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου αλωνίζουν κακοποιοί και σωματέμποροι. Ενας τραπεζικός υπάλληλος, ο Μάρκος, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ενός άγριου εγκλήματος μπροστά στο σπίτι του, στα Πατήσια. Για να αποκτήσει ενδιαφέρον η ανιαρή ζωή του προσπαθεί να μάθει ποιο ήταν το θύμα. Το αποτέλεσμα είναι να μπλέξει άσχημα, να κινδυνέψει, μαζί με τη γυναίκα, τη γάτα και τον σκύλο του, καθώς ο νεκρός ήταν αλβανός μαφιόζος.
Η Αθήνα του Κρητικού είναι η Αθήνα της κρίσης που δημιουργεί ολοένα ανέργους και φτωχούς. Ο συγγραφέας ασκεί ανελέητη κριτική στους πολιτικούς, στα κόμματα, στην Εκκλησία, στον θεσμό του γάμου και στις τράπεζες, τις οποίες αποκαλεί «εταιρείες νόμιμης τοκογλυφίας» –τραπεζικός υπάλληλος ων. Σε κάθε περίπτωση, έγραψε ένα απολαυστικό μυθιστόρημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ