από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη: Χωρίς στίγμα

Η ΔΕΘΒ δεν απέφυγε οργανωτικά προβλήματα κυρίως στα εγκαίνια
Έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη: Χωρίς στίγμα
Στιγμιότυπο από τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κλείνοντας τις πύλες της η 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη άφησε στους συμμετέχοντες μια αμφίσημη αίσθηση: δέκα χρόνια πέρασαν και ακόμα συζητάμε αν χρειάζεται, αν πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση, αν θα μπορούσε να είναι κάπως αλλιώς ή κάπου αλλού.

Ερωτήματα χωρίς απαντήσεις πόσο μάλλον όταν ή Έκθεση Βιβλίου έγινε σε μια μεταιχμιακή κατάσταση, η ύφεση έχει παγώσει την αγορά, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και το μέλλον του χάνεται μέσα στην ομίχλη αντικρουόμενων απόψεων. Με αυτά τα αρνητικά δεδομένα η Έκθεση κατάφερε να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι εκδότες παρουσιάστηκαν έστω και με λιγότερες εκδηλώσεις και μικρότερα περίπτερα, οι καλεσμένοι ήταν πολλοί και ορισμένοι λαμπεροί, οι περισσότερες συζητήσεις είχαν αξιοπρεπή συμμετοχή κόσμου. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ και το Δ.Σ. του προσπάθησαν να οργανώσουν μια έκθεση αντάξια των φιλοδοξιών του κόσμου του βιβλίου. Η ΔΕΘΒ δεν απέφυγε οργανωτικά προβλήματα κυρίως στα εγκαίνια. Ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος από κάθε άλλη φορά και οι πωλήσεις σημείωσαν κάθετη πτώση, 50-60%, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών εκδοτών.

Παρ 'όλα αυτά αν έλειπε κάτι από τη ΔΕΘΒ ήταν ο σφυγμός. Ήταν μια έκθεση που νόμιζες ότι έγινε για να γίνει, για να μη χαθεί το ΕΣΠΑ, για να έχουμε τη συνέχεια του θεσμού. Η Έκθεση έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα που όλοι γνωρίζουνε και όλοι αποφεύγουν να το αγγίξουν: χρειαζόμαστε ένα φορέα, ένα κέντρο που θα οργανώνει την πολιτική του βιβλίου. Και σε αυτό χρειάζεται μια συνεννόηση όλων των φορέων του βιβλίου.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας σε χθεσινοβραδινή συνέντευξη τύπου επαίρετο ότι  έκανε την έκθεση χωρίς το ΕΚΕΒΙ όταν και ο τελευταίος υπάλληλος της έκθεσης ξέρει ότι τα πάντα στηρίχτηκαν στο know how και στη δουλειά των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ. Είπε ακόμα ότι ήταν η καλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ, ενώ ήταν σαφώς η έκθεση με τους λιγότερους επισκέπτες, χώρια που ο ίδιος είναι ζήτημα αν την είχε παλιότερα επισκεφθεί ποτέ. Και γιατί άλλωστε, μήπως ασχολείται με την κουλτούρα; Όσον αφορά το μέλλον του ΕΚΕΒΙ είπε ότι είναι στα χέρια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης , ενώ ξέχασε τις υποσχέσεις του ότι θα τακτοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ και πέταξε το μπαλάκι πάλι στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αρνητικά σχόλια προκάλεσε και η παρουσία του εμπόρου βιβλίων-συνδικαλιστή Χ. Μπαρμπουνάκη δίπλα στον υπουργό. Ο Χ. Μπαρμπουνάκης, λιγότερο δραστήριος ως εκδότης και περισσότερο ως  διοργανωτής ανά την Ελλάδα παζαριών βιβλίων,  ήταν χρόνια τώρα  πολέμιος της έκθεσης. Ξεναγώντας τον υπουργό πολιτισμού του απόγευμα της Κυριακής προσπέρασε όλους του αθηναίους εκδότες μένοντας μόνον στους Θεσσαλονικείς.   

Οι καλεσμένοι και το πρόγραμμα

Τα βρετανικά αστέρια και οι υπόλοιποι καλεσμένοι έκλεψαν σίγουρα την παράσταση. Ο Τζόναθαν Κόου, αυτός ο άγγλος συγγραφέας με το διαβρωτικό χιούμορ, συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο.  Ήταν η πιο πολιτικοποιημένη παρουσία στην έκθεση και ο συγγραφέας που έμοιαζε να ασχολείται, καταλαβαίνει το στίγμα της σημερινής κρίσης.

Παραλληλίζοντας την κατάσταση στη χώρα του, τη Βρετανία, και την Ελλάδα επεσήμανε πως «η κρίση είναι παρόμοια» αν και παραδέχθηκε ότι η ελληνική περίπτωση είναι δυσκολότερη και παρατήρησε πως σε τέτοιου είδους καταστάσεις - κρίσης οικονομικής, με προγράμματα και μέτρα λιτότητας - «τα εξτρεμιστικά κόμματα κερδίζουν υποστήριξη».

Ο Βρετανός συγγραφέας υπογράμμισε πως παρατηρείται μια «μαζική άνοδος του ευρωσκεπτικισμού» και εκτίμησε πως «αν αναπτύξουμε έλεγχο της εθνικής μας κυριαρχίας θα ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα της Ευρώπης, την κατάχρηση της εξουσίας και τη διαφθορά».

Ο βάσκος Μπερνάρντο Ατσάγα ήταν επίσης μια δυνατή παρουσία μιλώντας για τη νοσταλγία, τη μνήμη τον πόλεμο, τον έρωτα. Η αμερικανίδα Νικόλ Κράους, έκλεψε τις εντυπώσεις με το άμεσο βιβλίο της αλλά και την κλασάτη παρουσία της.

Από τις πιο καλά οργανωμένες εκδηλώσεις στον χώρο ήταν το 2ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που την ευθύνη του είχε η Εταιρεία Συγγραφέων. Διαχύθηκε στην πόλη με απαγγελίες σε διάφορους χώρους αλλά κατατέθηκαν και ενδιαφέρουσες απόψεις όσον αφορά την ύπαρξη ή μη μιας κοινής βαλκανικής ποιητικής συνείδησης.

Ο συγγραφέας Άντριου Κρούμι, ο μπεστσελερίστας Ντέιβιντ Νίκολς με τις παρεμβάσεις του για τα media, η Ρέιτσελ Κασκ πολύ όμορφη συγγραφική παρουσία τροφοδότησαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Το περίπτερο Καβάφη ήταν πολύ λίγο για έναν τέτοιο συγγραφέα. Θα του άξιζε μια ολόκληρη πτέρυγα με περισσότερα ντοκουμέντα, καλύτερες παρουσιάσεις, διεθνείς παρουσίες.

Η σφήνα Γιάλομ με τον Σπινόζα στη διάρκεια των εγκαινίων, το «στήσιμο» του κινέζου υπουργού από τον υπουργό πολιτισμού Κ. Τζαβάρα και ό,τι ακολούθησε στα κοινωνικά δίκτυα, οι ακυρώσεις εκδηλώσεων, όπως αυτή του Σαββόπουλου, η μη ύπαρξη ταυτόχρονης μετάφρασης σε πολλές εκδηλώσεις με ξένους, η χαμηλή παρουσία της Έκθεσης στην πόλη καταμετρούνται στα αρνητικά. 

 Ευχάριστη νότα η παρουσία μουσικών της ΚΟΘ που έπαιζαν σύντομα μουσικά κομμάτια στους διαδρόμους της Έκθεσης.Βιβλία + ιδέες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Βαρβαρότητα εναντίον Πολιτισμού 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Διεθνης Εκθεση | 21/05/2013 20:32
  Τη διεθνη εκθεση βιβλιου την ξεκινησε ο Μπαρμπουνακης, οπως και το φεστιβαλ βιβλιου της παραλιας μαζι με την Μελινα. Για την θεσσαλονικη βιβλιο σημαινει μπαρμπουνακης
  Κατερινα Κωστιδου
  απάντηση144
   
   
  Μεγάλα ονόματα στα θετικά της έκθεσης | 21/05/2013 09:51
  Είναι εξαιρετικά θετικό πως η έκθεση φέτος είχε τόσο σημαντικές παρουσίες όπως η Νικόλ Κράους και ο Τζόναθαν Κόου. Χρειάζεται όμως μια καλύτερη οργάνωση στις εκδηλώσεις αυτές, ιδίως στο θέμα της ταυτόχρονης μετάφρασης. Είναι θαύμα που έγινε η έκθεση παρόλα τα τεράστια προβλήματα (διάλυση του ΕΚΕΒΙ κλπ). Εύχομαι του χρόνου να οργανωθεί με περισσότερη μελέτη, σύστημα και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και το ελληνικό βιβλίο και είναι κρίμα να παραμένει μια καθαρά τοπική γιορτή του βιβλίου και όχι μια ουσιαστικά διεθνής έκθεση όπως θα έπρεπε να είναι. Φέτος ήταν τιμώμενη χώρα η Αγγλία αλλά μόνο ένας άγγλος εκδότης φαίνεται ναήρθε στην έκθεση, δεν είναι κρίμα;
  Ιωάννα
  απάντηση71
   
   
  Λαθάκια.... | 20/05/2013 18:49
  "είθεστε" και "εσείς γνωρίζεται " και άλλα λαθάκια κύριε Μπάμπη μου, προσέχτε όταν γράφετε.
  a.kakos
  απάντηση816
   
   
  Απάντηση σε δημοσίευμα σας | 20/05/2013 17:16
  Θεσσαλονίκη, 20/05/2013 Προς τον δημοσιογράφο κο Γιάννη Μπασκόζο Αγαπητέ Κύριε Μπασκόζο, Λυπάμαι για αυτά τα οποία αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα σας του ηλεκτρονικού βήματος με τίτλο: Έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη – Χωρίς στίγμα. Είμαι και παραμένω ανελλιπώς αναγνώστης του έντυπου Βήματος εδώ και πολλές δεκαετίες, εύχομαι και στο ηλεκτρονικό να έχει την ανάλογη πετυχημένη πορεία. Θέλω να ενημερώσω εσάς προσωπικά αλλά και τους αναγνώστες σας ότι, χθες συνόδευσα στο χώρο των περιπτέρων της 10ης Διεθνούς έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον σημερινό Υπουργό Πολιτισμού κο Τζαβάρα ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Σ.ΕΚ.Β.Ε.), (και όχι σαν διοργανωτής Παζαριών Βιβλίων ανά την Ελλάδα μάλλον μας συγχέεται με άλλους) και μετά την λήξη 2 εκδηλώσεων που ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο Φορέας μας : α) 1700 χρόνια μετά το Διάταγμα των Μεδιολάνων και β) Κύριλλος και Μεθόδιος οι διαφωτιστές των Σλάβων. Κατά την πορεία της αποχώρησης του κου Υπουργού συνοδεύοντας τον, τον σύνεστηνα ως είθεστε σε όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες εκδότες – εκθέτες της έκθεσης (μπορούν να το βεβαιώσουν και οι παρευρισκόμενοι). Αγαπώ το βιβλίο και το υπηρετώ επί 51 συνεχή χρόνια, είναι τιμή για μένα οποιοσδήποτε τίτλος…να γνωρίζεται δε, ότι παραμένω εκδότης παρά τους δύσκολους καιρούς. Αυτό το μήνα που διανύουμε εξέδωσα 6 νέους τίτλους βιβλίων (πιστεύω ότι, μόνο ένας συνάδελφος Αθηναίος εκδότης εξέδωσε περισσότερους από τον εκδοτικό μας οίκο). Δεν υπήρξα ποτέ πολέμιος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ήμουν όμως αντίθετος με την αρνητική συμπεριφορά ορισμένων που διαχειρίστηκαν κατά καιρούς τη λειτουργία της, δημιουργώντας προβλήματα αντί να βοηθούν τους εκδότες και το χώρο του ελληνικού βιβλίου. Τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στο χώρο του ΕΚΕΒΙ όλους μας
  Μπάμπης Μπαρμπουνάκης
  απάντηση346
   
   
  Ο,τι δεν γίνεται στην Αθήνα ενοχλεί... | 20/05/2013 11:04
  "Ξεναγώντας τον υπουργό πολιτισμού του απόγευμα της Κυριακής προσπέρασε όλους του αθηναίους εκδότες μένοντας μόνον στους Θεσσαλονικείς." " αν θα μπορούσε να είναι κάπως αλλιώς ή κάπου αλλού." Για να καταλάβει και ο τελευταίος αφελής τι παίζει
  Κουάξ
  απάντηση308