ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Μ. ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οταν ο Ιπποκράτης συναντά… τη Θέμιδα. Ιατρονομικά
Εκδόσεις Λιβάνη, 2013,
σελ. 111, τιμή 8 ευρώ

Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου είναι ένας διαπρεπής δικηγόρος, ειδικευμένος σε ιατρικά σφάλματα. Κατά την 20χρονη θητεία του σε γνωστό δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ δεν απέκτησε μόνο πολύτιμη εμπειρία, αλλά και τη σφοδρή επιθυμία να τη μεταφέρει στο χαρτί για να γίνει, όπως λέει, «κτήμα της κοινωνίας των πολιτών», αλλά και για να περιγράψει τα καλά και τα άσχημα του συστήματος, καθώς και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του.

Κάπως έτσι προέκυψε το βιβλίο Οταν ο Ιπποκράτης συναντά τη… Θέμιδα. Ιατρονομικά. Πίσω από τον λόγο (σε πρώτο πρόσωπο) του Παπαθεοδώρου βρίσκεται ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Μουτσόπουλος. Ενας δικηγόρος, λοιπόν, μιλάει «διά στόματος» ενός γιατρού; Και όμως, είναι απολύτως θεμιτό, καθώς το βιβλίο επιχειρεί να «παντρέψει» την Ιατρική με τη Νομική επιστήμη έχοντας ως… κουμπάρο τον λογοτεχνικό λόγο.
Ο Χ. Μουτσόπουλος επιθυμεί να προσεγγίσει το ζήτημα της ιατρικής ευθύνης από ιατρική, νομική και ανθρώπινη σκοπιά. Οταν ένας γιατρός υποπέσει σε σφάλμα, το ιατρικό πρόβλημα μετατρέπεται και σε νομικό. Στις ΗΠΑ, όπου το φαινόμενο έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις, οι ασθενείς με τους δικηγόρους από τη μια πλευρά, οι γιατροί με τις ασφαλιστικές εταιρείες από την άλλη, στρέφονται οι μεν εναντίον των δε για να μοιραστούν την «πίτα». Προκύπτουν έτσι μηνύσεις και επιδικάζονται μυθικά ποσά. Και στην Ελλάδα; Η «ιατρονομική» σχέση βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, αλλά τα περιστατικά αγωγών για εσφαλμένη ιατρική πράξη αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, όπως μαθαίνουμε από το βιβλίο.
Ο Χ. Μουτσόπουλος, διά «στόματος» Γρηγόρη Παπαθεοδώρου, προχωρεί σε μια συγκριτική παρουσίαση του ζητήματος σε Ελλάδα και ΗΠΑ παραθέτοντας παραδείγματα που δίνουν βιωματικό χαρακτήρα στο εγχείρημα: αμέλεια, λάθη που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές και ένας χορός αποζημιώσεων που κάνουν τον αναγνώστη να επανακαθορίσει την εικόνα του δικηγόρου και του γιατρού.
Οπως τονίζεται στον επίλογο, οι μεν δικηγόροι και οι δικαστές που ασχολούνται με τον ιατρονομικό κλάδο χρειάζεται να αποκτήσουν βαθιά εξειδίκευση, οι δε γιατροί «παιδεία, αγωγή, ειλικρινή αντιμετώπιση, υπεύθυνη στάση, δύναμη παραδοχής». Ο αρθρογράφος Ντουγκ Λάρσον άλλωστε το έχει πει: «Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο. Το να το παραδέχεσαι είναι υπεράνθρωπο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ