«Και τώρα θέλετε να σας πω ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο;», ρώτησε χαμογελώντας πλατιά ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας απευθυνόμενος σε μια δεκάδα συνδικαλιστές του βιβλίου στο κλείσιμο του «Συνεδρίου για το Βιβλίο» που οργάνωσε ο ΣΕΚΒ επί ένα τριήμερο (28-30 Μαρτίου) στον αχανές όσο και κενό θεατών, κινηματοθέατρο Τριανόν. Μετά από μια μικρή σιωπή απάντησε μόνος του: «Θα κάνω ότι πείτε εσείς».

Καταλαβαίνοντας ότι ο λαϊκισμός έχει όρια έσπευσε να προσθέσει ότι θα τους ακούσει και θα κάνει έναν καλόπιστο διάλογο μαζί τους. Ήταν Σάββατο 30 Μαρτίου, ημέρα που έκλεισε το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Εστίας, αλλά κανείς από τους παραβρισκόμενους που μιλούσαν για το μέλλον του βιβλίου γνώριζε κάτι γι΄αυτό που συνέβαινε εκείνη της στιγμή κάτω από τη μύτη τους. Βεβαίως παρά το ότι το συνέδριο παρακολούθησαν ελάχιστες δεκάδες άτομα, κυρίως συνδικαλιστές, εντούτοις τέθηκαν αρκετά θέματα άλλα θεωρητικά κι άλλα υπαρκτά, μερικά ατάκτως και άλλα χωρίς φανερό σκοπό.

Ο κύριος υπουργός προτίμησε την θεωρητικολογία, τον αγαπημένο του Μποντριγιάρ «περνάμε από την εποχή του Οιδίποδα στην εποχή του Νάρκισσου», τις αναφορές στον Ντεριντά, στο «ίχνος γραφής» και τη διάσταση γραπτού και ψηφιακού πολιτισμού, στον κίνδυνο να περάσουμε στην «ηλεκτρονική νάρκωση» αλλά για την ταμπακέρα – την πολιτική βιβλίου δεν είπε τίποτα πέρα από μια αναφορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και την ευκαιρία να παρουσιαστεί εκεί ο «Βορειοελλαδίτικος πολιτισμός» – ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ξεχώρισε η ομιλία του Γ. Τροχόπουλου την πρώτη μέρα που παρουσίασε τις προσπάθειες του Ομίλου Νιάρχου να βάλει κάποια τάξη στη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι τοποθετήσεις των κομμάτων, την δεύτερη ημέρα έθεσαν ένα μεγάλο σύνολο από τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο χώρο του βιβλίου, το καθένα βέβαια με τη δική οπτική. Ξεχώρισε ακόμα η ομιλία της Κατερίνας Καρύδη από τον εκδοτικό οίκο «Ίκαρος» , στην οποία σκιαγράφησε τις προσπάθειες να υπάρξει ένας ποιοτικός εκδοτικός οίκος μέσα από ποικίλες δυσκολίες, όπου ο εκδότης κάνει τα πάντα: «τη μια στιγμή σφουγγαρίζεις και την άλλη συνομιλείς με τον Ελύτη».

Τέλος ενδιαφέρον είχε το στοιχείο που ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της εταιρείας Readpoint ότι το 2013 αναμένεται να πωληθούν 150.000 ταμπλέτες σε ένα κοινό 3 εκατ. ενεργών ψηφιακών συνδρομητών που δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν το κοινό του ψηφιακού βιβλίου. Ανακοινώθηκε μάλιστα η πρόθεση του ΣΕΚΒ να δημιουργήσει ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο για τα e-books για να βοηθήσει (πώς;) τους εκδότες..

Κάποιοι συνδικαλιστές είπαν τα τετριμμένα «να γίνουν σχολικές βιβλιοθήκες», «να σωθεί το ΕΣΠΑ» , να μη κλείσουν τα παζάρια βιβλίου κλπ . Οι οργανωτές μπορεί να ήταν ικανοποιημένοι που διεκπεραίωσαν την «υπόθεση» αλλά θα έπρεπε να τους προβληματίσει το γεγονός ότι έλειπαν από το συνέδριο οι περισσότεροι εκδότες, οι εκπρόσωποι μικρών και μεγάλων βιβλιοπωλείων, διανοούμενοι που έχουν μελετήσει ζητήματα του βιβλίου ακόμα και μέλη των Δ.Σ. των σωματείων που οργάνωσαν το συνέδριο. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «Κανόνες πλοήγησης στο πέλαγος του βιβλίου», αλλά φαίνεται ότι το Συνέδριο δεν απέφυγε τα ναυάγια.