από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

100 βιβλία που δεν αγάπησαν οι Ελληνες

Η κατασκευή «διεφθαρμένων» αναγνωστών, οι περιστασιακοί αγοραστές των μπεστ σέλερ και η χαμηλής ποιότητας παιδεία οι λόγοι για τις μηδαμινές πωλήσεις λογοτεχνικών έργων αναφοράς και κλασικών συγγραφέων
100 βιβλία που δεν αγάπησαν οι Ελληνες
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Είναι δυνατόν να υπάρχουν μυθιστορήματα του Τολστόι, του Ντίκενς, του Μπαλζάκ αλλά και νεότερων, όπως ο Ναμπόκοφ, ο Μέιλερ ή ο Καπότε, που οι έλληνες αναγνώστες τούς γύρισαν την πλάτη; Ή άλλα εμβληματικά έργα ξένων λογοτεχνιών που πέρασαν στη χώρα μας απαρατήρητα; Ή σύγχρονα έργα που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της λογοτεχνικής συνείδησης στον σημερινό δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα... έμειναν στα ράφια;

Αυτά τα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν - αν και φάνηκαν να συγκινούν τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM: εδώ και μερικούς μήνες στη νυχτερινή ζώνη του, την οποία επιμελείται ο Μάκης Προβατάς, άκουγαν να παρουσιάζονται 100 σπουδαία βιβλία που δεν αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό. Οι περισσότεροι ακροατές ζήτησαν λεπτομέρειες γι' αυτά, έλαβαν μέρος σε διαγωνισμούς για να τα κερδίσουν, ενώ πρότειναν και άλλα παρόμοια που θα ήθελαν να διαβάσουν. Για τέσσερις μήνες η ραδιοφωνική αυτή συζήτηση εξελίχθηκε στην αναζήτηση των χαμένων ευκαιριών ανάγνωσης: βιβλία που έπρεπε να διαβαστούν και για διάφορους λόγους δεν έφθασαν σε αυτούς που θα ήθελαν να τα διαβάσουν.

Αν χωρίζαμε αυτά τα 100 βιβλία σε ζώνες θα διαπιστώναμε ότι κάποια ανήκουν στα βιβλία αναφοράς. Για παράδειγμα, το έπος Βάλτερ ο χεροδύναμος (εκδ. Στοχαστής), λατινική διασκευή χαμένου ηρωικού άσματος από τον κύκλο των «Νιμπελούνγκεν», που γράφτηκε μεταξύ του Θ' και του Ι' αιώνα. Το βιβλίο, γραμμένο από μοναχό, έχει αναφορές τόσο στη γερμανική μυθολογία όσο και στην ελληνική, ενώ εκπλήσσει με την τολμηρότητα και τις ανατροπές του.

Αδιάβαστο όμως έμεινε για τους Ελληνες και το Νιμπελούνγκεν (εκδ. Στοχαστής). Το τραγούδι των Νιμπελούνγκεν έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο μεσαιωνικό έπος, η «Ιλιάδα της γερμανικής φιλολογίας», ενώ ενέπνευσε τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στη συγγραφή της διάσημης τριλογίας του Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, τον Ριχάρδο Βάγκνερ στη σύνθεση της θαυμαστής τετραλογίας του «Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν», αλλά και τον Φριτς Λανγκ, που το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.

Στην ίδια ζώνη, των βιβλίων αναφοράς που δεν έτυχαν θερμής υποδοχής, θα βρούμε και το Walden (εκδ. Κέδρος) του Ντέιβιντ Χένρι Θορό, το πρώτο ίσως οικολογικό μανιφέστο που ενέπνευσε όλο το χίπικο κίνημα, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Γκάντι. Ενα άλλο παράδειγμα είναι η ιστορία της Ζαν ντ΄Αρκ. Ο θρύλος της Παρθένας της Ορλεάνης έχει εμπνεύσει δεκάδες καλλιτέχνες όπως στο θέατρο τον Σίλερ, τον Σαρλ Πεγκύ, τον Ανουίγ, στην όπερα τον Τζουζέπε Βέρντι, τον Κλοντέλ, στη μουσική τον Τσαϊκόφκσι, στον κινηματογράφο τον Ντράγερ, στη ζωγραφική τον Ενγκρ κ.ά. Στην πεζογραφία, το βιβλίο του Μαρκ Τουέν Ιωάννα της Λωρραίνης (εκδ. Νεφέλη) δεν είχε τύχη...

Αναγνωστική «διαφθορά»
«Γιατί δεν πουλάνε κάποιοι γνωστοί συγγραφείς;» ρωτώ τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, υπεύθυνο της πολύ γνωστής σειράς ξένων συγγραφέων των εκδόσεων Καστανιώτη. «Πραγματικά είναι περίεργο εκ πρώτης όψεως να μην πουλάνε νομπελίστες όπως ο Σόουλ Μπέλοου ή ο Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, που τα έργα τους αποτελούν σημείο αναφοράς της σύγχρονης λογοτεχνίας για οποιονδήποτε διαβάζει, σε όλον τον κόσμο. Ή άλλοι να "πουλάνε" μόνο ένα από τα έργα τους».

Παράδειγμα τρανό ο Ναμπόκοφ. Με εξαίρεση τη δημοφιλέστατη Λολίτα, τα υπόλοιπα έργα του, όπως το αριστούργημά του Ο αξιοπρεπής κύριος Πνιν ή η Χλωμή φωτιά (και τα δύο στις εκδόσεις Καστανιώτη) δεν είχαν τύχη, κάτι που σημαίνει ότι το σκάνδαλο της Λολίτας και όχι η λογοτεχνική αξία τράβηξαν τους αναγνώστες-καταναλωτές. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει παιδεία, ο έλληνας αναγνώστης επηρεάζεται από τα μπεστ σέλερ. Αυτούς δεν τους θεωρώ αναγνώστες, είναι ευκαιριακοί. Οι καλοί αναγνώστες είναι τελικά λίγοι στη χώρα μας» λέει ο Ανταίος Χρυσοστομίδης.  

Στο ότι οι αναγνώστες επηρεάζονται από τα φτηνά μυθιστορήματα θα επιμείνει και ο Γιώργος Δαρδανός, ο οποίος έχει δημιουργήσει τη σειρά με μεγάλα έργα που έχουν επηρεάσει την παγκόσμια λογοτεχνία, όπως των Τόμας Μαν, Μέλβιλ, Ντίκενς κ.ά.: «Εμείς οι εκδότες κατασκευάσαμε "διεφθαρμένους" αναγνώστες. Ο έλληνας αναγνώστης συνήθισε να διαβάζει εύκολη, ροζ λογοτεχνία, αυτή που κάποτε πουλιόταν μόνο στα περίπτερα και κανένα βιβλιοπωλείο δεν καταδεχόταν να τη βάλει στις προθήκες του. Τα ντύσαμε με ωραία χαρτιά, βάλαμε γυαλιστερές φωτογραφίες και τα πουλήσαμε για λογοτεχνία. Πήγα προχθές στα Γιάννενα και σε βιβλιοπωλείο που επισκέφθηκα είδα ντάνες με το βιβλίο της Τζέιμς "Πενήντα αποχρώσεις του γκρι", αλλά υπήρχε ένα μόνον αντίτυπο Μέλβιλ, ένα αντίτυπο Ουίλκινς κ.λπ. Παρ' όλα αυτά εγώ θα επιμείνω, θα εξακολουθήσω να βγάζω καλά βιβλία. Είναι η μόνη μας ελπίδα. Αλλά έτσι δικαιώνομαι και απέναντι στον εαυτό μου ως εκδότη».

Επιμονή στους κλασικούς δείχνει και ο Ανδρέας Καρτάκης των εκδόσεων Ροές, με μια σειρά την οποία φροντίζει να ανανεώνει συχνά, διακινδυνεύοντας ακόμη και άγνωστους τίτλους. Ετσι η Ηδονή του Ντ΄Ανούτσιο μπορεί να σημείωσε κάποια επιτυχία - «έπαιξε, ίσως, ρόλο και ο τίτλος» λέει ο εκδότης - αλλά ο σημαντικός εκπρόσωπος του βερισμού, ο Σικελός Λουίτζι Καπουάνα, με το σπουδαίο έργο του Μαρκήσιος της Ροκαβερντίνα δεν συγκίνησε τους έλληνες αναγνώστες.

Ο κ. Καρτάκης τονίζει ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει παιδεία αλλά ούτε σοβαρή εκπροσώπηση του βιβλίου από στελέχη υπουργείων, από καθηγητές ή διανοούμενους με δημόσια παρέμβαση, που θα ταρακουνούσε τα πράγματα, όπως παλαιότερα, στη δεκαετία του '50». Επιπλέον, «η μη ύπαρξη βιβλιοθηκών και καλλιέργειας αναγνωστικής συμπεριφοράς στα σχολεία διαμορφώνουν αναγνώστες χωρίς κουλτούρα, που έλκονται από το ευτελές βιβλίο».

Κλασικοί και νέοι ...αγνοούμενοι
Υπάρχει επίσης η ζώνη των κλασικών: γνωστοί συγγραφείς που κάποια βιβλία τους γνώρισαν αποδοχή και κάποια άλλα, για ανεξήγητους λόγους, έμειναν στα ράφια. Επρεπε να έρθει, το 1989, η προκήρυξη της «17ης Νοέμβρη» με τσιτάτα του Μπαλζάκ - ο γάλλος συγγραφέας αποκαλούσε τις εφημερίδες «χαμαιτυπείο της σκέψης», «αποθήκες δηλητηρίου» που «ξεπερνούν το πιο βρώμικο εμπόριο όσον αφορά την κερδοσκοπία και τη συναλλαγή» - για να ψάξουν όλοι πού βρίσκονταν αυτές οι δηλητηριώδεις σκέψεις και να ανακαλύψουν το περίφημο έργο του Χαμένες ψευδαισθήσεις (εκδ. Εξάντας), το οποίο ως τότε δεν είχε κυκλοφορήσει ολόκληρο.

Οταν κυκλοφόρησε, το 1993, είχε πάψει να υφίσταται ενδιαφέρον. Ομοίως, ενώ ο μύθος της φάλαινας Μόμπι Ντικ είναι πολύ ισχυρός και στη χώρα μας καθώς όλοι τον γνωρίζουν από τα Κλασικά Εικονογραφημένα ή από τον κινηματογράφο, όταν κυκλοφόρησε η πλήρης έκδοση, με σημειώσεις και πολλά παράπλευρα στοιχεία, το έργο του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπι Ντικ, η φάλαινα (εκδ. Gutenberg) πούλησε αναλογικά πολύ λίγα.

Επίσης, ενώ η Αισθηματική αγωγή του Γκυστάβ Φλομπέρ γνώρισε περισσότερες από μία εκδόσεις στην Ελλάδα, το πρόπλασμά της, η Πρώτη αισθηματική αγωγή (εκδ. Νεφέλη) δεν είχε τύχη. Ενα από τα πιο ωραία ιστορικά μυθιστορήματα του Ρόμπερτ Γκρέιβς, το Εγώ ο Κλαύδιος (εκδ. Κέδρος), μετά βίας ξεπέρασε την πρώτη έκδοση ενώ, αν και γραμμένο το 1934, παραμένει φωτεινός οδηγός για το πώς η συμπεριφέρεται η αρχηγική εξουσία και το πώς η απληστία ή/και το σεξ κυριαρχούν στις επιλογές των εκάστοτε αρχηγών.

Αλλά και συγγραφείς του 20ού αιώνα εμφανίζουν έργα στα οποία το κοινό δεν ανταποκρίνεται, όπως Το δέρμα (εκδ. Μεταίχμιο) του Κούρτσιο Μαλαπάρτε - αν και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Ούτε ο Ουίλιαμ Φόκνερ συγκίνησε με το πυκνό μυθιστόρημά του Ιερό (εκδ. Μεταίχμιο) τους έλληνες αναγνώστες.

Η φήμη και οι διακρίσεις δεν μετράνε

Πολλοί και από τους πολύ νεότερους συγγραφείς δεν είχαν τύχη. Ο Τζόναθαν Λίτελ με τις Ευμενίδες (εκδ. Λιβάνης), βιβλίο που ξεσήκωσε τη διανόηση της Ευρώπης με το προκλητικό θέμα του, τη διολίσθηση ενός διανοουμένου προς τον ναζισμό, πουλώντας εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, στη χώρα μας σημείωσε εκκωφαντική αποτυχία. Την ίδια τύχη είχε και το ογκώδες έργο Κεντρική Ευρώπη (εκδ. Κέδρος) του Ουίλιαμ Βόλμαν, ένα μυθιστόρημα για την πορεία της χιτλερικής και ναζιστικής Ευρώπης, βραβευμένο με το National Book Award 2005.

Το ότι η φήμη ή ο θόρυβος δεν μετράει το αποδεικνύει και το παράδειγμα του Φόστερ Ουάλας. Οταν ο αμερικανός συγγραφέας αυτοκτόνησε, γράφτηκαν χιλιάδες λέξεις και έκλαψαν πολλοί από τους πιστούς του στην Ελλάδα. Η κυκλοφορία, λίγο αργότερα, της πολύ καλής συλλογής διηγημάτων του Αμερικάνικη λήθη (εκδ. Κέδρος) δεν κατάφερε να εξαντλήσει ούτε την πρώτη έκδοση. Τι είχε συμβεί; Ο μιντιακός θόρυβος από τον θάνατο του Ουάλας απευθύνθηκε σε αυτούς που καταναλώνουν πληροφορίες και κουτσομπολιά, ενώ οι συνεπείς αναγνώστες δεν τον ανακάλυψαν.

Οπως δεν ανακάλυψαν ούτε τον Τζούνο Ντιάζ και το έργο του Η σύντομη θαυμαστή ζωή του Οσκαρ Γουάο (εκδ. Λιβάνης), το οποίο δέχτηκε εξαιρετικές κριτικές, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ 2008 και πολλές ακόμη σημαντικές διακρίσεις. Ούτε ο Θεός των μικρών πραγμάτων (εκδ. Ψυχογιός) της βραβευμένης με Μπούκερ Αρουντάτι Ρόι σημείωσε υποδοχή ανάλογη αυτής που έτυχε στο εξωτερικό.

Η άποψη του Νίκου Καρατζά των βιβλιοπωλείων Ιανός δημιουργεί θετικές προσδοκίες καθώς τα στοιχεία πωλήσεων των βιβλιοπωλείων του δείχνουν μια επιστροφή στους κλασικούς. «Αν και υπάρχουν κάποιοι που συγκυριακά δεν ζητούνται, όπως ο Κάφκα ή ο Ζολά, με την πρώτη ευκαιρία - μια επανέκδοση ή μια ταινία - μπορεί να επανέλθουν στο προσκήνιο» σημειώνει.

Βιβλιοπώλες, εκδότες και συγγραφείς συμφωνούν ότι σε μια τέτοια περίοδο κρίσης χρειάζεται οι προσφορές να επικεντρωθούν στα καλά βιβλία, κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων. Οχι μόνο ως αντίδοτο στην ευτέλεια της εποχής αλλά και ως θεμελιώδες συστατικό για τη διαμόρφωση μιας καλής βάσης αναγνωστών για τους μετέπειτα καιρούς.

Τα 100 βιβλία που δεν αγάπησαν οι έλληνες σύμφωνα με τη σειρά που παρουσιάστηκαν στο ΒΗΜΑFM στην εκπομπή του Μάκη Προβατά


 1ο  3/9       Εγώ ο Κλαύδιος     ROBERT GRAVES               ΚΕΔΡΟΣ

 2ο  4/9     Η μπαλάντα του λυπημένου καφενείου      CARSON Mc CULLERS        ΚΕΔΡΟΣ

 3ο  5/9     Τα απομεινάρια μιας μέρας    KAZUO ISHIGURO   ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

 4ο  6/9     Έμφυτο Ελάτωμα     THOMAS PYNCHON           ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

 5ο  7/9     Για ποιον χτυπά η καμπάνα ERNEST HEMINGWAY        ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

 6ο 10/9    Τα τυφλά ηλιοτρόπια     ALBERTO MENDEZ              ΠΑΠΥΡΟΣ

 7ο 11/9    Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής  MOHSIN HAMID ΠΑΠΥΡΟΣ  

 8o 12/9    Αμερικάνικη λήθη           DAVID FOSTER WALLACE    ΚΕΔΡΟΣ

 9o 14/9    Ο Οδοιπόρος           FERNANDO PESSOA            ΝΕΦΕΛΗ 

10o 17/9    H  πρώτη αισθηματική αγωγή GUSTAVE FLAUBERT            ΝΕΦΕΛΗ

11o 18/9   Ιωάννα της Λωραίνης    MARK TWAIN                       ΝΕΦΕΛΗ

12o 19/9   Mεσσιας         GORE VIDAL               Εικοστου Πρωτου

13o 21/9   Πολιτισμός και Βαρβαρότητα   EDGAR MORIN        Εικοστου Πρωτου

14o 25/9   Ανθρώπινο, πάρα πολύ ανθρώπινο  FRIEDRICH  NIETZSCHE   Πανοπτικόν

15o 26/9   Πραγματεία περι Εθελοδουλείας   ETIENNE DE LA BOETIE Πανοπτικον

16o 28/9   Ultimatum     FERNANDO  PESSOA        AΡΜΟΣ

17ο 1/10  Πως να αλλάξουμε τον κόσμο  Eric Hobsbawm                  Θεμέλιο

18o 2/10   Το δέρμα     CURZIO MALAPARTE         Μεταίχμιο

19ο 3/10   Ιερό   William Faulkner                 Μεταίχμιο

20o 5/10    Η εποχή των άκρων     Eric Hobsbawm                  Θεμέλιο

21ο 8/10   Αρετή και τρομοκρατία     Ροβεσπιέρος       Εικοστού Πρώτου

22ο 9/10   Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων  Dostoyevsky        Γκοβόστη

23ο10/10  Ταπεινοι και Καταφρονεμενοι        Fyodor Dostoyevsky        Γκοβόστη

24o 12/10  Το τέλος μιας σχέσης     Greene Graham                Μεταίχμιο

25o 15/10 Το ασήμαντο αιώνια επαινούν Arthur Schopenhauer        Κάκτος

26ο 16/10 Ο δρομος για την αποβαθρα του Γουιγκαν   George Orwell,                Κακτος

27ο 18/10 Μεγάλες Προσδοκίες   Charles Dickens  Κέδρος

28ο 19/10 «Ο αξιοπρεπής κύριος Πνιν»   Vladimir Nabokov      Καστανιωτη

29ο 22/10 Θαυμαστός καινούργιος κόσμος       Aldous    Huxley             Κάκτος

30o 23/10  Σατανικοί στίχοι    Salman Rushdie              Ψυχογιός

31o 24/10   Ο Πύργος FRANZ KAFKA                  Κέδρος

32o 26/10  Ο κόσμος του χθες   Stefan    Zweig                   Printa

33ο 29/10  Καθώς Ψυχορραγώ WILLIAM FAULKNER             Κέδρος

34o 30/10  Η ανθρωπινότητα της ανθρωπότητας  E. ORIN  Εικοστου Πρωτου

35o  2/11   Η ανθρώπινη μοίρα   Andre   Malraux                   Εξάντας  

36o  6/11   Χαμένες ψευδαισθήσεις  Honoré de  Balzac                Εξάντας 

37ο  7/11  Ο μαιτρ της Δευτέρας Παρουσίας    Leo Perutz        Κίχλη

38ο  9/11  Η πτώση    Albert  Camus         Καστανιώτη

39ο 12/11 Το υπόγειο        FYODOR DOSTOYEVSKY        Γκοβόστη

40ο 13/11 Το άλικο γράμμα  NATHANIEL  HAWTHORNE       ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

41o 14/11 Η μεγάλη λογική  G. W. Fr. Hegel                   Παπαζήση

42o 15/11 Ρέκβιεμ     Anna Akhmatova                    AΡΜΟΣ

43o 16/11 Το θαλασσινό κοιμητήριο      PAUL VALERY                        AΡΜΟΣ

44ο 19/11 Οι ελεγείες του Ντουινο    RAINER-MARIA RILKE             AΡΜΟΣ

45o 20/11 Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα    Mikhail Bulgakov                    ΘΕΜΕΛΙΟ

46o 21/11 Moμπι Ντικ η Φαλαινα     Herman Melville                       Gutenberg   

47o 23/11 Ο Zοφερός Oίκος    Charles Dickens                   Gutenberg 

48o 26/11 Μέλμοθ ο περιπλανώμενος  CHARLES MATURIN              Gutenberg

49ο 27/11 Εκείνοι που πυρπόλησαν το ρύζι    ΜΑΡΕΚ ΧΟΥΑΣΚΟ                 Mελάνι

50ο 28/11 Στην κόψη του ξυραφιού  SOMERSET MAUGHAM           Mελάνι

51ο 30/11 Ο αόρατος                                           George Wells                            Κίχλη

52ο  3/12  Η καρδιά του σκότους                         Joseph Conrad                       Πατάκη

53ο 4/12  Κισμέτ       Rainer Maria Rilke                   Νεφέλη

54ο 5/12 Οι μεγάλες στιγμές της ανθρωπότητας   Stefan Zweig                        Πατάκη

55ο 6/12 Χάος- Διηγήματα     Luigi Pirandello                   Καστανιώτη  

56ο 7/12 Το Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου       Fyodor Dostoyevsky            AΡΜΟΣ

57o 10/12 O τοίχος                                               Jean-Paul Sartre                 Πατάκη

58o 11/12 Η Ζωή και οι Απόψεις του Τριστάμ Σάντι   Laurence Sterne          Gutenberg

59o 17/12  Λεβιάθαν     Paul Auster             Σ. Ι.Ζαχαρόπουλος 

60o 18/12 Ανήλικος Δολοφόνος   Graham Greene              Σ. Ι.Ζαχαρόπουλος 

61o 19/12 Στη χώρα των κηφήνων      Heinrich Mann                Σ. Ι.Ζαχαρόπουλος 

62ο 21/12 Μια εποχή στη Κόλαση    Arthur Rimbaud                 Γαβριηλίδης

63o 27/12 Ο καλόγερος                                    Matthew Lewis                 Gutenberg

64o 28/12  Επιτήρηση και Τιμωρία    Michel Foucault                       Κέδρος

65o 2/1  Το κόκκινο και το μαύρο      Stendhal                          ΠΑΠΥΡΟΣ

66ο 7/1  Η πολιτική ως επάγγελμα       Max Weber                   ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ

67o 8/1  Όπλα, μικρόβια και ατσάλι     Jared Diamond                 ΚΑΤΟΠΤΡΟ

68o 9/1  Οι άνθρωποι της αβύσσου                     Jack London                       ΡΟΕΣ

69o 10/1 O θησαυρός των ταπεινών               Maurice  Maeterlinck             PRINTA

70ο 11/1 Σκέψεις για την Τρομοκρατία     Albert  Camus                   Καστανιώτη

71o 14/1 Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας            Richard Clogg                   Κάτοπτρο

72o 15/1 Αφορισμοί για τη πρακτική σοφία της ζωής   Arthur Schopenhauer   PRINTA

73o 16/1 Μαθήματα για την παιδεία     FRIEDRICH  NIETZSCHE         PRINTA

74o 18/1 Η Ζωή του Αρσένιεφ                          IVAN BUNIN                         ΡΟΕΣ

75ο 21/1 Αόρατος Άνθρωπος   RALPH  ELLISON                     ΚΕΔΡΟΣ

76ο 22/1 Μικρή ιστορία του κόσμου   ERNST GOMBRICH                 Πατάκη

77ο 23/1 Μοναστήρι της Πάρμας   STENDHAL                          ΕΞΑΝΤΑΣ

78ο 25/1 Τυχαιότητα, ειρωνεία, αλληλεγγύη       RICHARD RORTY               ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

79ο 28/1 Walden    HENRY-DAVID THOREAU             ΚΕΔΡΟΣ

80o 29/1 Αποτυχημένες πολιτείες    NOAM  CHOMSKY                     Πατάκης

81ο 30/1 H ανατομία του φασισμού       ROBERT PAXTON                       ΚΕΔΡΟΣ

82o  1/2  Οι αόρατες πόλεις       Italo Calvino                       Καστανιώτη

83o  4/2  Περί αναρχισμού                            Noam Chomsky                         ΚΕΔΡΟΣ

84o  5/2  Η μνήμη της ανθρωποτητας-Οι μεγάλες εφευρέσεις   Πάπυρος-Larousse

85ο  6/2 Ο ανηθικολόγος                                   Andre Gide                          Πατάκης 

86o  7/2 Βιργιλίου Θάνατος                            Hermann Broch                    Gutenberg

87o  8/2 Γαλάζιο τετράδιο                             Daniil Kharms                          Νεφέλη

88o 11/2 Ο άρχοντας των μυγών                  William Golding                    Καστανιώτη

89ο 13/2 Ο κλέφτης                                      Georg Heym                         Νεφέλη

90o 14/2 Αρμαντέιλ                                      WILKIE COLLINS                   Gutenberg

91o 18/2 Εν ψυχρώ                                      Truman Capote                    Καστανιώτη

92ο 20/2 Τα μοιραία αυγά                            Michail  Bulgakov                    AΡΜΟΣ

93o 21/2 Η ερμηνεία των πολιτισμών     Clifford Geertz                   ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

94ο 22/2 Αλληλοβοήθεια                              Pyotr Kropotkin                     Καστανιώτη

95o 25/2 Tο τοτέμ του λύκου                      Jiang  Rong                           Ψυχογιός

96o 26/2 Το σπίτι της Ματριόνα              Aleksandr Solzhenitsyn                 Πάπυρος

97o 27/2 Η σύντομη θαυμαστή ζωή   του Όσκαρ Γουάο  Junot Díaz        ΛΙΒΑΝΗ          

98o 28/2 Ο Θεός των μικρών πραγμάτων        Arundhati  Roy                     Ψυχογιός

99, Βάλτερ   ο χεροδύναμος                         Ανώνυμος                         Στοχαστής

100, Τζόναθαν Λίτελ                                 Ευμενίδες                            Λιβάνης

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάποια δεν πούλησαν σε απόλυτους αριθμούς, άλλα δεν πούλησαν σχετικά με τις εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια αντίτυπα που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο και κάποια τέλος ενώ έχουν βγει σε αρκετές εκδόσεις εντούτοις δεν έκαναν επιτυχία σε καμία από αυτές. Τα στοιχεία δόθηκαν από τους ίδιους εκδοτικούς οίκους.

 

 

 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Βιβλία + ιδέες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (35)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  . | 07/04/2018 21:41
  Για μένα δεν παίζει ρόλο το αν ένα βιβλίο πούλησε ή όχι, γιατί δεν έχω δικό μου εκδοτικό οίκο. Σαν αναγνώστης, προβληματίζομαι και αναρωτιέμαι αν η παραπάνω λίστα μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει έναν "μπούσουλα" ως ενδεχόμενες προτάσεις ακόμα και για παιδιά του σχολείου. Μόνο προσοχή στον Ντοστογιέφσκι.
  Αυτοκινητόδρομος 66
  απάντηση00
   
   
  απαντηση στον 11.03.2013 -03.05 | 01/02/2018 20:26
  δ Ι μιουργηθη ερωτ Ι ματικο ανεβοκατ ΑΙ β Ε νοντας την αλη μερα εναν φ ΟΙ λο μου. α Φ θορμητα ΕΙ τανε (χαλια η ορθογραφια) Οσοι ανεβοκαταιβενοντας με κοιτουσαν περιεργα, που διαβαζα, εκει. (και τελειωνεις την προταση) (λειψη κι η συνταξη). Συγγνωμη φιλε μου,αλλα οσο και να διαβασεις,δεν τα παιρνεις...
  giorgos
  απάντηση01
   
   
  Εχέσθημεν περδόμενοι | 22/08/2013 17:01
  Κάποια από αυτά τα βιβλία είναι όντως καλά, άλλα είναι δευτερότριτα. Όσο για τον Έλληνα, από τη στιγμή που το ξένο βιβλίο (το αμετάφραστο) έγινε προσιτό, θα έπρεπε να είναι κορόϊδο για να επιλέξει να διαβάσει τη μετάφραση με τριπλάσιο κόστος. Η εμπορευματοποίηση (με την... κακή έννοια) του βιβλίου ξεκίνησε από τους Εκδότες. Δεν ξύπνησαν μια μέρα οι αναγνώστες και είπαν "Α, ας το ρίξω στο Άρλεκιν, μπας και πεισθεί το ΜΙΕΤ να βγάλει τη μετάφραση του 'Αποτρίχωνα τα φρύδια μου Γενάρη'". Παρεμπιπτόντως, η Γραμματική των Πολιτισμών του πώς και δεν είναι στην 100άδα; Πούλησε; Από τα έργα του Hobsbaum, το μόνο που δεν πούλησε είναι αυτό που ΔΕΝ έβγαλε το ΜΙΕΤ; Lol.
  Αλέξανδρος
  απάντηση72
   
   
   
  πρωτα οι τιμες | 15/03/2013 15:36
  Ολα ξεκινουν απο την τιμη. Δηλ βγαζει ο Gutenberg τον Mobby Dick και τον πολυλα 3ο ευρω δηλ ελεος. το αγορασα 10 ευρω στα αγγλικα Penguin. Γιατι δεν παιρνουν το παραδειγμα του Pengun με τρια ευρω αγοραζεσ dickens, twaiν Fitzgerald κα. Καποτε υπηρχε η σειρα τσεπης των εκδ Αγκυρα στα βηματα του Penguin. Βρηκα τα σταφυλια της οργης 2 ευρω σε παλαιοβιβλιωπολειο. Δεν μπορει να παταμε στην αγαπη του βιβλιοφιλου και επειδη βαζω καλο χαρτι του παιρνω το κεφαλι για ενα βιβιλιο.
  gk10
  απάντηση142
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πόσο προσιτό όμως είναι; | 11/03/2013 19:27
  Ενδιαφέρουσα ανάλυση και ασφαλώς εκφράζουσα τη μελαγχολική πραγματικότητα -έλλειψη παιδείας κ.λπ- ωστόσο, είναι, παράλληλα, γεγονός ότι το καλό βιβλίο, ιδίως το σύγχρονο εξακολουθεί να είναι απρόσιτο οικονομικά. Αυτά για τον γνήσιο βιβλιόφιλο, που επιθυμεί να διαβάσει πολύ και πολλά και να παρακολουθεί στοιχειωδώς έστω την ποιοτική εκδοτική κίνηση.
  Παντελής
  απάντηση140
   
   
   
  Κακές Μεταφράσεις | 11/03/2013 19:02
  Όπως είπε και κάποιος σχολιαστής η έρευνα μπάζει και μυρίζει τζάμπα διαφήμηση. Εκτός του ότι πολλά (όχι βέβαια όλα) από τα βιβλία που αναφέρονται είναι ήσσονος σημασίας στο ευρύτερο έργο των συγγραφέων που αναφέρονται τίθενται εδώ κι το μεγάλο θέμα της μετάφρασης. Δεν έχουμε καλούς μεταφραστές, δεν γίνονται καλές μεταφράσεις αυτό είναι η μεγάλη αλήθεια. Γιατί να χρυσοπληρώσω και να διαβάσω Ντίκενς κακομεταφρασμένο και να μην τον αγοράσω κατευθείαν στα αγγλικά. Το ίδιο και με τον Φλωμπέρ κοκ.
  fk
  απάντηση1010
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Διαφορές | 11/03/2013 18:24
  Η διαφορά τιμής από εκδότη σε εκδότη στον ίδιο τίτλο οφείλεται στην ποιότητα της μετάφρασης και την ύπαρξη επιμέλειας. Τα όποια επιπλέον ευρώ δεν θα αποτρέψουν τον αναγνώστη που ξέρει να διαλέγει. Οι υπόλοιποι ας διαλέξουν τη φτηνότερη έκδοση. Αρκεί να αρχίσουν επιτέλους να απολαμβάνουν το διάβασμα. Όλα τα υπόλοιπα ίσως είναι δικαιολογίες.
  Άννα
  απάντηση151
   
   
  απορια | 11/03/2013 18:22
  Εκπληκτος παλι απο τον Μπασκοζο.Εγκαλει συμπεριφορες που δεν διαφερουν σε τιποτα απο την δικη του.Φιγουρες.Οικτειρει τελικα τους αναγνωστες η τους εκδοτες;Διατελουμε καταπληκτοι απο το βαθος και το υψος των κριτικων μας.Ο χαβαλες του Προβατα αποκτα κυρος...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση117
   
   
  bluebird | 11/03/2013 14:50
  πριν ξεκινησετε διαβάστε charles bukowski,θα νιώσετε οτι μιλάει η ψυχή σας.ψάξτε και τα ποιήματά του,ξεκιν΄ντας απο το bluebird kai to born into this
  henry chinaski
  απάντηση710
   
   
  Παρατηρήσεις μέρος 2ο | 11/03/2013 14:06
  Το βιβλίο, κακά τα ψέματα, έχει πλέον ισχυρότερους ανταγωνιστές: κάποτε ήταν μόνο η μουσική, μετά η τηλεόραση, το βίντεο, οι οικιακές κονσόλες, οι φορητές κονσόλες, οι υπολογιστές και πλέον τα smartphones. Η προσοχή μας και ο χρόνος μας είναι περιορισμένα μεγέθη. Μια πολιτική υπέρ της ανάγνωσης από τους εκδότες και την πολιτεία θα βοηθούσε σε βάθος χρόνου αλλά μερικές φορές τα ροζ βιβλία (για οποιοδύποτε φύλο) και οι φωτογραφίες με βραβευμένους ικανοποιούν βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Και για να μη μένουμε στα ξένα, πόσοι έχουν διαβάσει την Πάπισσα Ιωάννα, το αριστούργημα του Ροίδη; Αλλά αν μάθει ο κάθε Κασιδιάρης και Βορίδης τι έλεγε ο Ροίδης θα θέλουν να τον ξανααφορίσουν.
  Lucien Leuwen
  απάντηση311
   
   
   
  Για Έλληνες συγγραφείς; | 11/03/2013 14:04
  Τι θα λέγατε να καταρτίσετε και μία λίστα με βιβλία Ελλήνων συγγραφέων;
  Γιάννης Γκ.
  απάντηση255
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ποιος αποφασίζει τι βιβλίο είναι κατάλληλο για τον καθένα; | 11/03/2013 14:01
  Μία σκέψη μόνο: Μόνο 100 βιβλία που δεν συγκίνησαν τους Έλληνες υπάρχουν μόνο; Και επιπλέον οι Έλληνες καθότι πολύγλωσσοι ως επί το πλείστον δεν διαβάζουν μόνο μεταφράσεις αλλά και τα πρωτότυπα ή και τις μεταφράσεις των πρωτοτύπων στα αγγλικά. Επιπλέον όποιος θέλει να δει τι σημαίνει καλή λογοτεχνία και να κρίνει μόνος του- όχι να βασίζεται στη γνώμη των εκάστοτε κριτικών να διαβάσει του Κούντερα τις "Προδομένες Διαθήκες"...
  Θεοδώρα
  απάντηση153
   
   
   
  Παρατηρήσεις μέρος 1ο | 11/03/2013 13:57
  Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα είναι ένα υπέροχο βιβλίο, το οποίο αν θυμάμαι καλά κόστιζε γύρω στα 30 ευρώ την τελευταία φορά που το κοίταζα. Αν και θα προτιμούσα την ελληνική μετάφραση το αγόρασα με 10 ευρώ στα αγγλικά. Εκτός από τις τιμές υπάρχει και έλλειψη αναγνωστικής παιδείας μιας και οι βιβλιοθήκες είναι ελάχιστες και η λογοτεχνία διδάσκεται ως ένα μάθημα με σωστές και λανθασμένες απαντήσεις. Για να αρχίσει και να συνεχίσει κάποιος το διάβασμα θα <> είτε οι γονείς του είτε κάποιος ρομαντικός δάσκαλος. -συνεχιζεται-
  Lucien Leuwen
  απάντηση151
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  .. | 11/03/2013 13:27
  καλημερα, μια γνωμη θα ηθελα να πω, εχω την αισθηση οτι στο ελληνικο κοινο λειπει πολυ ο διαλογος γυρω απο την κριτικη και την αισθητικη της λογοτεχνιας, επειδη καποια εργα τα εκτιμας πραγματικα οταν γνωριζεις καποια πραγματα σε σχεση με τη μορφη, τη δομη, την ιστορια της λογοτεχνιας κτλ...δεν ειναι αυτοσκοπος φυσικα αυτου του ειδους η γνωση αλλα ειναι απαραιτητη.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση130
   
   
  ok | 11/03/2013 12:34
  Για να το δουμε λιγο αλλιως O τοίχος Jean-Paul Sartre Πατάκη 17,5 ευρω!!! Το βιβλιο του ιδιου απο τις εκδοσεις Γραμματα κανει 7,5 ευρω. 10 ευρω κατω. Δεν ειναι τυχαιο οτι οι εκδοσεις Πατακη ειναι στη λιστα. Αλλα τι σημαινει αυτο; οτι ο ελληνας δε διαβαζει Σαρτρ επειδη επιλεγει το φθηνοτερο; Για το υπογειο του ντοστογιεφσκι ισχυει το ιδιο. Το ακριβοτερο ειναι στη λιστα. Αλλο ενα παραλογο της ερευνας. Ο Πυργος του Καφκα απο τις Εκδοσεις Κεδρος εχει ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ! Που σημαινει οτι εχει πουλησει αρκετα. Πως γινεται να ειναι στη λιστα; το "Ο αρχοντας των μυγων" των εκδοσεων Καστανιωτης ειναι στη λιστα ενω παραδοξως απο τις εκδοσεις Γραμματα εχει εξαντληθει!! Η ερευνα μπαζει κατα τη γνωμη μου.
  Ben
  απάντηση511
   
   
  καθεις με το πονο του | 11/03/2013 12:22
  επιπλεον ολοκληρες περιοχες της συγχρονης σκεψης δεν εχουν μεταφραστει καν για να μπουν στο διαλογο οπως η φιλελευθερη σκεψη(εργα νομπελιστων προσφατα μεταφρεστηκαν, ενω o von mises παραμενει αμεταφραστος) και η συντηρητικη σκεψη(ναι, υπαρχει κ αυτο, ειδες τι μαθαινει κανεις?) οπως ο Michaek oakeshott ενω εχει μεταφραστει κ ο τελευταιος πεμπτο σχολιαστης του μαρξ... υπο το πρισμα της χρεωκοπιας πρεπει να ξανασκεφτουμε.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση126
   
   
   
  Δυστυχώς | 11/03/2013 11:23
  Πως να αγαπήσουν οι Ελληνες τα βιβλία με τόσες εκπομπές μαγειρικής στην τηλεόραση, με τόσα big brothers, dancing with the stars και πάει λέγοντας. Αν εξαιρέσουμε την κρατική τηλεόραση που έχει κάποιες εκπομπές με ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών τα ιδιωτικά κανάλια με τι βομβαρδίζουν τον κόσμο 23 χρόνια τώρα, με βλακείες, ε αναμενόμενο ο κόσμος να έχει πατώσει, γιατί λοιπόν ζητάνε τα ρέστα?
  art
  απάντηση394
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΖΟΥΝ, ΚΑΠΟΙΑ ΟΧΙ | 11/03/2013 09:57
  Καλημέρα σε όλους, κάποια βιβλία πραγματεύονται θέματα που δεν αφορούν τον σύγχρονο άνθρωπο, κάποιοι συγγραφείς είναι υπερεκτημιμένοι, ωστόσο συστήνω ανεπιφύλακτα τα: ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ (αριστούργημα), ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ (επίσης αριστούργημα), ΕΓΩ Ο ΚΛΑΥΔΙΟΣ (το έχω διαβάσει τρεις φορές και έχω δει τουλάχιστον 5 φορές την σειρά του BBC), ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΙΡΑ, ΟΛΑ τα βιβλία του Χομπσμπαουμ (ξεκίνησα με το ζόρι είναι η αλήθεια το ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ και μετά κόλησα), Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΙΡΓΙΛΙΟΥ και τέλος το εξαιρετικό Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ (σε αυτό βασίστηκε η ταινία ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ). Ξέχασα και το ΜΑΙΤΡ ΚΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Υ.Γ. πριν λίγους μήνες διάβασα το ΔΕΝΤΡΟ ΑΠΟ ΚΑΠΝΟ και το προτείνω ανεπιφύλακτα.
  Αχιλλέας
  απάντηση150
   
   
  Μήπως; | 11/03/2013 09:17
  Μήπως δεν τα ανακάλυψαν γιατί και οι εκδότες δεν τα υποστήριξαν σωστά;
  Πηνελόπη
  απάντηση102