από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Διαμάχη για το ΦΠΑ στο βιβλίο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει Γαλλία και Λουξεμβούργο για την μείωση του φόρου
Διαμάχη για το ΦΠΑ στο βιβλίο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια διαδικασία καταγγελίας για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας κατά της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, καθώς οι δύο χώρες μείωσαν τους συντελεστές ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό βιβλίο σε 7% και 3% αντιστοίχως. Η Ε.Ε. κατηγορεί τις δύο χώρες για παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού αν σκεφτούμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι 20% και στην Ελλάδα 23%.  Εδώ και καιρό η Amazon.co.uk. έχει εγκατασταθεί στο Λουξεμβούργο και πουλάει από εκεί εκδόσεις για το Kindle με μειωμένο ΦΠΑ και άρα πολύ φθηνή τελική τιμή.

Η Ε.Ε. έδωσε ένα μήνα διορία στις δύο χώρες για να υποβάλλουν τις αιτιολογίες που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση. Η επόμενη κίνηση είναι να τους ζητήσει να αλλάξουν τη θέση τους αλλιώς θα κατηγορηθούν για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας με ότι ποινές αυτό συνεπάγεται. Επίσημες πηγές στη Γαλλία δήλωσαν ότι η χώρα θα πληρώσει ό,τι πρόστιμο χρειάζεται υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα έχει αλλάξει η κυβέρνηση και δεν έχει προλάβει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η ίδια η Επιτροπή πιέζει για κάποιου είδους αλλαγή, παρεμφερή με αυτή που ήδη οι δύο χώρες εφαρμόζουν.  Το 2013 έχει οριστεί ως έτος υποβολής προτάσεων  με στόχο την εξίσωση του συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται για τα παραδοσιακά βιβλία  με αυτόν για τα ψηφιακά βιβλία. Είναι εξάλλου γενική η αναγνώριση ότι  η τρέχουσα κατάσταση συνιστά  μια ανωμαλία: σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία τα e-books θεωρούνται ως υπηρεσία που παρέχεται ηλεκτρονικά, και όχι ως βιβλία. Μια ακόμα αλλαγή είναι προγραμματισμένη για το 2015, όταν ο ΦΠΑ για τα ηλεκτρονικά βιβλία θα πρέπει να καταβληθεί εκεί όπου βρίσκεται ο αγοραστής και όχι εκεί που δηλώνεται η έδρα  της εταιρείας, κάτι που εκμεταλλεύεται σήμερα η Amazon, έχοντας τη βάση της στο Λουξεμβούργο.

 

 

 Βιβλία + ιδέες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να σωθεί το καλό βιβλίο πρέπει να μειωθεί η τιμή του 
Εκδήλωση για το ψηφιακό βιβλίο στην Ελλάδα 
 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.