από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

Για να σωθεί το καλό βιβλίο πρέπει να μειωθεί η τιμή του

Έντεκα βιβλιοφιλικά μπλογκ ζητούν από τους εκδότες να μειωθούν οι τιμές πώλησης των νέων βιβλίων
Για να σωθεί το καλό βιβλίο πρέπει να μειωθεί η τιμή του
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Έντεκα βιβλιοφιλικά μπλογκ με κοινή τους επιστολή προς τους εκδότες τούς ζητούν να μειώσουν τις τιμές των βιβλίων. Αναγνωρίζουν , βεβαίως, ότι το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι εκδότες έχουν μειώσει τις τιμές των παλιότερων βιβλίων κάνοντας προσφορές πολύ δελεαστικές.

Παραμένει όμως το πρόβλημα των σύγχρονων βιβλίων, των οποίων η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 15-20 ευρώ, η οποία στις μέρες της κρίσης θεωρούν ότι είναι απαγορευτική.

Επιπλέον οι βιβλιοφιλικοί αυτοί μπλογκίστες επισημαίνουν ότι οι εκδότες κινδυνεύουν να συρθούν  στη λογική «εκδίδω ότι πουλάει», κάτι που μακροπρόθεσμα θα καταστρέψει τη λογοτεχνία.

Οι υπογράφοντες την επιστολή επισημαίνουν ότι αντιλαμβάνονται «τις  ποικίλες δυσκολίες, από τις  υποχρεώσεις στους εργαζόμενους, το κόστος χαρτιού, τα βάρη των δικαιωμάτων, των μεταφράσεων και ούτω καθεξής μέσα μάλιστα στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς με τους γλωσσικούς της περιορισμούς και τον ελάχιστο πληθυσμό» , όμως τονίζουν ότι  «και πάλι  το βιβλίο, ακριβώς στην παρούσα κρίση, οφείλουμε να το διαδώσουμε ως αγαθό και όχι ως πολυτέλεια των ολίγων».

Προτείνουν λοιπόν στους εκδότες να πραγματοποιήσουν « ένα θαρραλέο βήμα: μείωση της τιμής των καινούργιων τίτλων, ώστε να μην ανακοπεί η δημιουργική έκφραση όλων αυτών, στους οποίους ανάμεσα, πάντοτε, υπάρχουν ταλέντα που δεν πρέπει να χαθούν, επειδή θα έχει προκριθεί λόγω ωμής ανάγκης, το εφήμερο και το ευπώλητο».

Η επιστολή των έντεκα μπλογκ

«Κυρίες και κύριοι εκδότες,

ζητούμενο, τόσο για σας όσο και για μας τους βιβλιόφιλους ιστολόγους, είναι να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα σε μια Ελλάδα, που διαβάζει όλο και λιγότερο.

Βασικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια είναι η κρίση. Μια κρίση οξύτατη και πολυεπίπεδη. Έχει εισβάλει στις επιχειρήσεις σας, αλλά διαστρωματωμένα αποτυπώνεται πλέον και στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και επηρεάζει, αντιστοίχως αναλογικά και πάντως δραματικά, τη ζωή όλων μας. Όταν η ανεργία και η κάθετη πτώση του εισοδήματος έχουν εκτοξευθεί στους πιο υψηλούς δείκτες των τελευταίων δεκαετιών, η βασική βεβαίως προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η υπεράσπιση της Αξιοπρέπειας στην καθημερινή διαβίωση με όλα όσα πρέπει αυτή να περιλαμβάνει σε συνθήκες Δημοκρατίας: Υγεία, Στέγη, Τροφή, Εκπαίδευση, Ελευθερία.

Για τους βιβλιόφιλους αυτής της χώρας, που στην πλειονότητά τους δεν είναι ένα προνομιούχο κομμάτι, που ζει εκτός κοινής οικονομικής πραγματικότητας, το βιβλίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αγαθό ενταγμένο στα παραπάνω, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στην λίστα εκείνων, που θα μειωθούν ή θα κοπούν εντελώς, επειδή η ακρίβεια το καθιστά συχνά απλησίαστο.

Αν με τις προσφορές, τα παζάρια, την στροφή στους παλιούς τίτλους και την επιστροφή στις βιβλιοθήκες διαφαίνεται μια καλή λύση, τι θα γίνει με τους καινούργιους τίτλους;

Θα αφορούν σε όλο και πιο λίγους; Και αν παγιωθεί αυτό ως αναγκαστική συνθήκη στην κρίση, θα πάμε από την εκδοτική πλημμυρίδα σε μιαν εκδοτική άμπωτη, της οποίας τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά θα περιγράφονται με την φράση εκδίδουμε ό,τι μπορεί να αποσβέσει;

Είχαν ακουστεί και παλιότερα αντιρρήσεις για την τιμή του βιβλίου, τόσο από αναγνώστες όσο και από τους ειδικούς του χώρου, δημοσιογράφους και κριτικούς. Όταν ένα μέσο βιβλίο στοιχίζει 15-20€, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν να παρακολουθήσουν μια ταινία στον κινηματογράφο, που κοστίζει πολύ κάτω από 10€ ή τα ίδια χρήματα να τα αφιερώσουν σε άλλου είδους (ψυχαγωγική) διέξοδο.

Το ίδιο δυστυχώς ισχύει και για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Εκεί που θα έπρεπε η τιμή να είναι πολύ χαμηλότερη, δεδομένου ότι τα έξοδα έκδοσης είναι μικρότερα, παρατηρούνται μικρές διαφορές σε σχέση με το έντυπο βιβλίο. Το λογικό θα ήταν ο αναγνώστης, που έχει την ανάλογη συσκευή, να παρακινηθεί να αγοράζει άυλα κείμενα, ενώ αυτός που δεν έχει, να βρει κίνητρο για να ακολουθήσει την εξέλιξη.

 Πριν φτάσουμε στο θλιβερό και στρεφόμενο στην ουσία κατά του πολιτισμού μας σημείο, να εκμηδενιστεί δηλαδή εντελώς ο αριθμός των αναγνωστών, ας επιχειρήσετε εσείς, οι εκδοτικοί οίκοι, καθώς σ’ εσάς πέφτει πρωτίστως αυτή η υποχρέωση, ένα θαρραλέο βήμα: μείωση της τιμής των καινούργιων τίτλων, ώστε να μην ανακοπεί η δημιουργική έκφραση όλων αυτών, στους οποίους ανάμεσα, πάντοτε, υπάρχουν ταλέντα που δεν πρέπει να χαθούν, επειδή θα έχει προκριθεί λόγω ωμής ανάγκης, το εφήμερο και το ευπώλητο.

 Το βιβλίο, σήμερα, είναι ακριβό και αποτρέπει την αγορά του. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία όμως, εσείς, μπορείτε να αλλάξετε.

 Ως αναγνώστες, ιστολόγοι και πολίτες, σας ζητάμε την μεγαλύτερη δυνατή μείωση και, αν το πράξετε, πρώτοι εμείς, θα την υποστηρίξουμε.

Αντιλαμβανόμαστε τις ποικίλες δυσκολίες, από τις  υποχρεώσεις σας στους εργαζόμενους, το κόστος χαρτιού, τα βάρη των δικαιωμάτων, των μεταφράσεων και ούτω καθεξής μέσα μάλιστα στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς με τους γλωσσικούς της περιορισμούς και τον ελάχιστο πληθυσμό, όμως και πάλι  το βιβλίο, ακριβώς στην παρούσα κρίση, οφείλουμε να το διαδώσουμε ως αγαθό και όχι ως πολυτέλεια των ολίγων.

Τα ιστολόγιά μας, πάντα φιλόξενα και χωρίς κανενός είδους αντάλλαγμα, λειτουργήσαμε και λειτουργούμε, εκ των πραγμάτων, ως… διαφημιστές βιβλίων! Ειδικά εκείνων που υπερβαίνουν το εφήμερο…

 Εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε υπηρετώντας από κοινού με σας την Λογοτεχνία (και κάθε άλλου είδους λόγο) και συμβάλλοντας στην επιβίωσή της, αν κι εσείς θελήσετε να προχωρήσετε σ’ αυτό, που επιτακτικά πλέον σας ζητάμε: χαμηλές τιμές σε όλα και ειδικότερα στα καινούργια βιβλία, χωρίς αλλαγή στην αισθητική και την ποιότητά τους.

Με εκτίμηση

Librofilo,  Βιβλιοκαφέ, Διαβάζοντας, Βολτίτσες, Anagnostria, το Ιστολόγιο του Θαλή, Read-for-a-Life, Desperado, Καγκουρό, Λέσχη Ανάγνωσης του Degas, Εαρινή Συμφωνία».Βιβλία + ιδέες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαμάχη για το ΦΠΑ στο βιβλίο 
ΥΠΑΝ: Υπό αξιολόγηση βρίσκεται η απελευθέρωση της τιμής των βιβλίων 
 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  μητρική γλώσσα | 09/03/2013 00:35
  Και εγώ διαβάζω ξενόγλωσσα βιβλία. 'Ομως, η απόλαυση να διαβάζουμε κάτι στη μητρική μας γλώσσα είναι αναντικατάστατη. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και πολλοί καλοί 'Ελληνες Συγγραφείς( Ζατέλη, Καλπούζος. Ζουργός, Ξανθούλης, Μαυρουδής). Οι παραπάνω κατά τη γνώμη μου έχουν καλλιεργήσει και ανανεώσει την ελληνική γλώσσα της πεζογραφίας και αξίζει να τους διαβάσουμε. Και αξίζει και να τους επιβραβεύσουμε αγοράζοντας το βιβλία τους. Από την άλλη, για τα δεδομένα της εποχής μας τα ελληνικά βιβλία είναι ακριβά. Ίσως αν οι εκδοτικοί οίκοι χρησιμοποιούσαν πιο φθηνό χαρτί κατά τα πρότυπα των ξένων οίκων;
  Άρτεμη
  απάντηση50
   
   
  προχωρημένοι | 02/03/2013 03:31
  Επίσης, έχουμε και πολλούς γλωσσομαθείς στην Ελλάδα, οι οποίοι προτιμούν να διαβάζουν ξενόγλωσσα βιβλία στο πρωτότυπο. Αυτοί έχουν αδυναμία στη μεγάλη λογοτεχνία των μπεστ-σελλερς.
  Στάθης
  απάντηση34
   
   
  επιδεικτική βιβλιοφιλία | 02/03/2013 03:23
  Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και δημόσιες δανειστικές βιβλιοθήκες. Έτσι; Στις περισσότερες δυτικές χώρες (ιδίως προ της εμφανίσεως του ηλεκτρονικού βιβλίου) οι περισσότεροι δανείζονται τα βιβλία και τα επιστρέφουν μετά την ανάγνωση (σε καλή κατάσταση, εννοείται). Στην Ελλάδα μας αρέσει να φτειάχνουμε την προσωπική μας βιβλιοθήκη και να την επιδεικνύουμε κιόλας στο σαλόνι. Ε, αυτό στοιχίζει...
  Βασίλης
  απάντηση713
   
   
  Μεγάλα Βιβλιοπωλεία | 28/02/2013 20:48
  Κάτι που πρέπει να ειπωθεί είναι τα μεγάλα κέρδη των Μεγάλων Βιβλιοπωλείων. Αγοράζουν από τις εκδοτικές ακριβώς στη μισή τιμή. Κερδίζουν 100% από τις πωλήσεις. Δεν είναι πολλά;
  Συγγραφέας
  απάντηση122
   
   
  Εγώ δε διαβάζω ελληνικά βιβλία όχι λόγο τιμής | 27/02/2013 23:52
  Αλλά λόγο ποιότητας. Αν είναι και να πληρώσω για να διαβάσω Τατσόπουλο, Κορτώ, Χειμωνά, ή τον όποιον άλλο, πραγματικά, με συγχωρείτε αλλά θα το πω, καραγκιόζη που γλύφει δεξιά κι αριστερά για να εκδίδει τις ατάλαντες, κλεμμένες, γλοιώδεις σαχλαμάρες του, δε θα πάρω. Αυτοί πρέπει να με πληρώνουνε και αδρά για μπορέσω να τους διαβάσω. Νομίζω ότι η άποψή μάλιστα απηχεί πολύ και άλλους αναγνώστες, ειδικά κάποιους που έχουν την ευχέρια να διαβάζουν σα μητρική και μία ή δύο ξένες γλώσσες ακόμη, άρα και φτηνότερα. H νεοελληνική λογοτεχνία είναι από τις μακράν χειρότερες διεθνώς, και αυτό το πιστοποιεί όποιος διαβάζει έστω και από μετάφραση ξένη λογοτεχνία.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση309
   
   
  Σοβιετία | 27/02/2013 18:49
  Πώς θα πέσουν οι τιμές αν δεν καταργηθεί ο Σοβιετικός Νόμος της «Ενιαίας Τιμής Βιβλίου»;
  ad
  απάντηση283
   
   
  Τιμές στο Αmazon | 27/02/2013 16:18
  Μία απλή σύγκριση των τιμών στο Amazon πειθει για την τιμή των ελληνικών βιβλίων, ή μάλλον των βιβλίων που πωλούνται στην Ελλάδα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση260
   
   
   
  Αναγνωστης | 27/02/2013 16:08
  Ένα βιβλίο - μυθιστόρημα - στην Αγγλία κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ. Στην Ελλάδα γύρω στα 20 ευρώ. Φυσικά η αγορά της Ελλάδας είναι πολύ μικρότερη, αλλά και πάλι αναρωτιέμαι αν η αγορά είναι μικρή λόγω των τιμών η οι τιμές είναι ψηλές γιατί η αγορά είναι μικρή.
  Anvnymow
  απάντηση230
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΤΙΜΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ | 27/02/2013 13:13
  ΟΙ ΕΚΔΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΟΜΑΘΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΟΥΝ 4-5 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ (ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΕΡΔΟΥΣ) ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ Η ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ. ΑΡΚΕΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΙΡΑΖ ΚΑΙ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ Η ΜΑΛΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΓΑΖΕ ΒΙΒΛΙΑ
  lakis
  απάντηση416
   
   
   
  Όχι είναι ΑΚΡΙΒΑ! | 27/02/2013 13:01
  Προσωπικά διαβάζω ξένη φιλολογία συνήθως στην πρωτότυπη γλώσσα. Αγοράζω βιβλία εδώ και στο εξωτερικό, τώρα (στις μέρες μας) βρίσκω νέες εκδόσεις με 8-10 ευρώ και κλασικά μέχρι και 3-4 ευρώ. Αγόρασα π.χ. τα άπαντα της Katherine Mansfield πριν χρόνια (Penguin) με 23 ευρώ και πρόσφατα ξανά με 8 ευρώ. Οι ελληνικές εκδόσεις κοστίζουν συνήθως 5-8 ευρώ ακριβότερα και συχνά οι μεταφράσεις είναι κακές και εκτός πνεύματος... Σίγουρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα στην Ελλάδα λόγω μικρής αγοράς (ελληνική γλώσσα) αλλά νομίζω ότι τα βιβλία είναι πολύ ακριβά και δεν θα τα αγοράζουμε σε αυτές τις τιμές! Μειώστε τις τιμές ΓΡΗΓΟΡΑ!
  cnpap
  απάντηση594
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δεν φταίνε μόνον οι τιμές | 27/02/2013 12:02
  Τα βιβλία στην Ελλάδα γενικώς δεν είναι τραγικά ακριβά για την μέση ποιότητα έκδοσής τους και τον αριθμό των αντιτύπων που μπορούν να πουλήσουν απευθυνόμενα σε καθαρά ελληνικό κοινό. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις αλλά δεν είναι ο κανόνας. Το πρόβλημα με το βιβλίο πλεόν είναι το χαμηλό εισοδηματικό επίπεδο του μέσου Έλληνα που μειώνεται συνεχώς με τον χρόνο και το ότι οι Έλληνες συγγραφείς δεν μπορούν, οι περισσότεροι, να ξεπεράσουν με το έργο τους την εμβέλεια του ελλαδικού μόνο χώρου.
  Non-fiction fiction
  απάντηση299