Το υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με πληροφορίες διόρισε νέο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο στο ΕΚΕΒΙ με πρόεδρο τον πρώην γενικό διευθυντή του υπουργείου Νίκο Ζωρογιαννίδη, αντιπρόεδρο τον Διονύση Μαγκλιβέρα και γραμματέα την Άλκηστη Σουλογιάννη, πρώην εργαζόμενη στη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου.

Μέλη του Δ.Σ. είναι από τους εκδότες ο Γιώργος Ψύχαλος, από τους μεταφραστές η Γιολάντα Πατεράκη και από τους συγγραφείς η Έλενα Χουζούρη.

Συμμετέχει επίσης ο Αθανάσιος Μαράντος από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου.

Σκοπός του προσωρινού Δ.Σ. είναι να προχωρήσει σε ένα μήνα στην εκκαθάριση του Οργανισμού, πράγμα αρκετά δύσκολο για ένα τόσο σύντομο διάστημα. Αναζητείται επίσης νέος διευθυντής, που θα έχει νομικές γνώσεις για να προχωρήσει γρήγορα την εκκαθάριση.

Παράλληλα το υπουργείο Πολιτισμού «τρέχει» το πρόγραμμα για τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Λέγεται ότι έχει ήδη κλείσει 26 ξένες συμμετοχές και μάλιστα με δικά τους έξοδα ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας δεσμεύτηκε στους εκδότες ότι θα μεσολαβήσει ώστε το ενοίκιο του περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης να πέσει στο μισό.

Ο υπουργός Πολιτισμού επιμένει ότι θα καταφέρει να κάνει την ΔΕΒΘ πραγματικά διεθνή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις για τη δυσκολία του εγχειρήματος. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια η έκθεση να ενισχυθεί με «ίδια» μέσα, όπως να υπάρξει πολιτιστικό πρόγραμμα από τους καλλιτεχνικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ ο υπουργός Πολιτισμούς είδε επιτέλους και τους εκδότες – μέλη της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου, που τους είχε κατηγορήσει ως «εμπορικούς» σε μια προσπάθεια συνεννόησης και κοινής δράσης.

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας, αν θα επαναπροκηρυχτεί και με ποιον τρόπο.