από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 
 

Γιατί δεν σώθηκαν οι εβραίοι στην Ελλάδα

Το βιβλίο της Καρίνας Λάμψα και του Ιακώβ Σιμπή φιλοδοξεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με τη διάσωση των εβραίων στην ελληνική επικράτεια, τη σχέση τους με τη χριστιανική κοινότητα, τον ρόλο του ΕΑΜ και τα εσωτερικά προβλήματα της εβραϊκής κοινότητας
Γιατί δεν σώθηκαν οι εβραίοι στην Ελλάδα
Η μεγάλη συγκέντρωση των εβραίων τον Ιούλιο του 1942, κατόπιν διαταγής των κατοχικών δυνάμεων, στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη που σηματοδότησε την έναρξη του διωγμού
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στις 5 Μαρτίου 1943 ο επικεφαλής του διορισμένου από τους Γερμανούς Εβραϊκού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη ραβίνος Τσβι Κόρετς υπέγραφε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Καλούμε τους ομόθρησκούς μας να διατηρήσουν όλη την ηρεμία των και την ψυχραιμία, να μην παρασυρθούν από τον πανικόν, να μη δίδουν πίστη εις τας ανησυχητικάς διαδόσεις, που όλες είναι δίχως βάση. Ο καθένας πρέπει να εξακολουθεί να ασχολείται ήρεμα με τις εργασίες του και να εμπιστεύεται εις τους διευθύνοντας την Κοινότητα». Μία εβδομάδα μετά ο ίδιος ο αρχιραβίνος εμφανίστηκε στη συναγωγή για να ανακοινώσει στους ομόθρησκούς του ότι όλος ο πληθυσμός θα εκτοπιζόταν στην Κρακοβία. Ηξερε άραγε εκ των προτέρων ο Κόρετς ότι τους περίμεναν στρατόπεδα και κρεματόρια, κάτι που συνιστά, αν το γνώριζε, εσχάτη προδοσία, ή ήταν κι αυτός παραπλανημένος; Μπορούσαν άραγε να διασωθούν οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης, όπως διασώθηκε μια μεγάλη πλειοψηφία των εβραίων της Αθήνας, της Λάρισας ή του Βόλου;  Ποιος ήταν ο ρόλος των διορισμένων από τις κατοχικές δυνάμεις Εβραϊκών Συμβουλίων; Ηταν συνεργάτες των Γερμανών ή αναγκαίος θεσμός για τη βοήθεια των εβραίων που είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη; Το βιβλίο της Καρίνας Λάμψα και του Ιακώβ Σιμπή με τίτλο « Η Διάσωση» (εκδόσεις Καπόν) φιλοδοξεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με τη διάσωση ή τη μη διάσωση των εβραίων στην ελληνική επικράτεια και να υπογράψει μια νέα αφήγηση αυτής της ιστορίας, κομμάτι της συνολικής ιστορίας του Ολοκαυτώματος.    

Στο πρώτο μέρος τίθενται ερωτήματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τους ιστορικούς. Κυρίως το ερώτημα κατά πόσον η «τελική λύση», η πλήρης εξόντωση των εβραίων στην Ευρώπη, ήταν στρατηγικός στόχος της γερμανικής πολιτικής για να εξαφανιστεί το «αίτιο του κακού» από τη Γη ή ήταν ένας δευτερεύων στόχος μιας νέας γερμανικής πολιτικής όπου η καταστροφή των αλλοεθνών θα βοηθούσε την εγκατάσταση των Γερμανών προς ανατολάς και το πέρασμα των οικονομικών και πολιτικών ηνίων στα χέρια τους.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου και το πιο ενδιαφέρον για μας ασχολείται με την ιστορία των εβραίων στην ελληνική επικράτεια. Οι δύο συγγραφείς αναρωτιούνται: «βοήθησαν οι χριστιανοί έλληνες να σωθούν οι εβραίοι;». Οι αριθμοί απαντάνε αρνητικά, καθώς από 77.377 εβραίους που ζούσαν στην ελληνική επικράτεια επέζησαν τελικά 10.226 (μείωση πληθυσμού κατά 86%). Στη δε Θεσσαλονίκη από 55.250 εβραίους, που αντιστοιχούσαν στο 23,7% του πληθυσμού της πόλης, αφανίστηκε ολοσχερώς το 96%.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε η μεγάλη καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας, αφού οι περισσότεροι εστάλησαν στα στρατόπεδα της Πολωνίας και δεν γύρισαν πίσω ποτέ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης φαίνεται να πορεύεται στην αρχή με τη σιγουριά ότι θα καταφέρει να ξεφύγει από τη γερμανική λαίλαπα. Τα γεγονότα θα διαψεύσουν αυτές τις προσδοκίες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς υπήρχαν πολλές αιτίες που συνέτειναν σε αυτό: ο συντηρητισμός και ο κλειστός χαρακτήρας της κοινότητας. Η έλλειψη διασύνδεσης με κινήματα και οργανώσεις, αλλά και η χαμηλή οργάνωση του αριστερού κινήματος στη Θεσσαλονίκη. Η γεωγραφική θέση και η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκαν τα γεγονότα και, τέλος, οι χαμηλού επιπέδου σχέσεις μεταξύ του εβραϊκού και του χριστιανικού πληθυσμού της πόλης. «Οι χριστιανοί στην καλύτερη περίπτωση φοβόντουσαν, στη χειρότερη αδιαφορούσαν, κάποιοι από τα μεσαία στρώματα είδαν με καλό μάτι την απέλαση του σεφαραδίτικου στοιχείου από την πόλη, οι δε διανοούμενοι, που κοίταζαν με αποστροφή αυτά τα βήματα, φοβούνταν να εκφραστούν» αναφέρουν μαρτυρίες της εποχής. Ο γενικός διοικητής της Μακεδονίας Βασίλης Σιμωνίδης, σκληρός συνεργάτης των Γερμανών, διευκόλυνε το έργο της «αποεβραιοποίησης» της πόλης. Και οι δύο πρόεδροι του διορισμένου Εβραϊκού Συμβουλίου, ο συνεργάτης Σάμπυ Σαλτιέλ και μετέπειτα ο αμφιλεγόμενος αρχιραβίνος Τσβι Κόρετς, θα αποδειχθούν ανίκανοι να προστατέψουν τον εβραϊκό πληθυσμό. Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι μέχρι τελευταίας στιγμής οι Γερμανοί εξαπατούσαν τον Κόρετς, λέγοντάς του ότι οι εβραίοι θα μεταφερθούν σε ένα μικρό αυτόνομο χωριό στην Κρακοβία. Βεβαίως η διάδοση των πληροφοριών ήταν τότε περιορισμένη και πιθανόν ο Κόρετς αγνοούσε τι είχε συμβεί με τους εβραίους άλλων χωρών που μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από την άλλη είχαν μεσολαβήσει διάφορα πογκρόμ εβραίων στη Θεσσαλονίκη που δεν άφηναν αμφιβολία για το τι σκέπτονται οι Γερμανοί για τους εβραίους.

Αντίθετα, στην Αθήνα τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Κατ' αρχάς ο ραβίνος Μπαρζιλάι, επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας, δεν παρέδωσε στους Γερμανούς τις λίστες με τα ονόματα των εβραίων, όπως είχε κάνει ο Κόρετς στη Θεσσαλονίκη. Σε συμφωνία με το ΕΑΜ αποφασίστηκε η διάσωση των εβραίων της Αθήνας και η μεταφορά της πλειοψηφίας αυτών στο βουνό ή στην Εύβοια, απ' όπου περνούσαν στην Τουρκία και μετά στην Παλαιστίνη. Σημαντική βοήθεια προσέφεραν, σύμφωνα με μαρτυρίες που παρατίθενται, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός που είχε δώσει οδηγίες στους ιερείς να βαφτίζουν μυστικά χριστιανούς τους εβραίους πολίτες, ο διευθυντής της Αστυνομίας Αγγελος Εβερτ που είχε δώσει διαταγές στα αστυνομικά τμήματα να εκδίδουν ταυτότητες στους εβραίους και μεμονωμένοι πολίτες, πολλοί από αυτούς συνδεδεμένοι με την Αντίσταση. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η σχέση και η συνεργασία Αγγλων - εαμικών και Δαμασκηνού - Εβερτ. Ακόμη, η σχέση των Αγγλων, του ΕΑΜ και του Εβραϊκού Πρακτορείου στην Παλαιστίνη, αλλά και οι παραδοσιακές καλές σχέσεις εβραίων και χριστιανών στην πρωτεύουσα. Στην Αθήνα υπήρχαν 3.000 εβραίοι και άλλοι 4.000 που κατέβηκαν διωκόμενοι από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Οι δύο συγγραφείς αναρωτιούνται πόσοι από αυτούς, παρά τις σχετικά καλές συνθήκες, κατάφεραν να διασωθούν. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που βοήθησαν τη διάσωση των εβραίων στην Αθήνα ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, η πριγκίπισσα Αλίκη, η Ιωάννα και ο Κ. Τσάτσος, η Λέλα Καραγιάννη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών Καραμερτζάνης, ο πρόεδρος των δημοσίων υπαλλήλων Κώστας Ζαβιτσιάνος κ.ά.
Στη Θεσσαλία η ύπαρξη ισχυρού εαμικού κινήματος βοήθησε να διασωθούν πολλοί εβραίοι. Μαζική διάσωση έγινε στη Ζάκυνθο. Στην Κέρκυρα, στα Ιωάννινα και γενικότερα στη Μακεδονία έγιναν πογκρόμ ανάλογα εκείνων της Θεσσαλονίκης.

Σε όλη αυτή την αφήγηση των Κ. Λάμψα και Ι. Σιμπή διατυπώνονται πλήθος ερωτήματα που αφορούν τις εξελίξεις και παρουσιάζονται αρκετές ενστάσεις για τις ως τώρα ερμηνείες γεγονότων που αφορούν την ιστορία των εβραίων στη χώρα μας. Φυσικά παραμένουν πολλά κενά που θα ήταν χρήσιμο να συμπληρωθούν. Το βιβλίο των Καρίνας Λάμψα και Ι. Σιμπή, συγκεντρώνοντας πλούσιο υλικό, έρχεται να προστεθεί στις προσπάθειες να φωτιστεί μια από τις πιο οδυνηρές  τραγωδίες του περασμένου αιώνα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Βιβλία + ιδέες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ τιμά τη Λέλα Καραγιάννη 
 
 
σχόλια (35)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Συχγρονοι έλληνες μισάνθρωποι | 19/03/2015 05:45
  Τι λέτε ρε ελληνάρες, που την ιστορία την ράβετε και την ξηλώνεται όπως σας βολεύει; Ποιός σας δίνει το δικαίωμα να σπρώχνετε τον ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ στην άκρη, για να βγάλεται εσείς απόφαση για όλη την οικουμένη; Καταργήσατε: ΕΚΛΛΗΣΙΑ - ΝΟΜΟΥΣ - ΑΡΧΕΣ - ΝΟΥΜΟΣΥΝΗ - επιθυμείται να πάρεται τη θέση του ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΘΕΟΥ και καταριέσται, αποφασίζεται, καταδικάζεται, βρίζεται, συληύδειν όσους συνανθρώπους δεν ράβουν την δικιά σας γλώσσα πάνω τους.Τώρα ξεσκίστε και όσους δεν γράφει η ταυτότητά τους ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ γιατί εν ώρα κρίσεως θα ξεσκίζουν αυτούς που στην ψυχή τους θα γράφει ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ.
  petran astrahan
  απάντηση011
   
   
  Τώρα θα δικαιώσουμε και την ΕΕΕ; | 05/04/2013 20:56
  Τα εμετικά σχόλια που δημοσιεύθηκαν κατά των Ελλήνων Εβραίων, μήπως στην ουσία δικαιώνουν τους φασίστες της «Εθνικής Ένωσις Ελλάς» (ΕΕΕ ή αλλιώς «Χαλυβδόκρανοι») οι οποίοι στις 29 Ιουνίου του 1931 πυρπόλησαν τον εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης;
  Σαλονικιός
  απάντηση1413
   
   
  Αμαθεια | 05/04/2013 16:38
  Σε τι φταίξανε το 1943 οι Έλληνες Εβραίοι για να δολοφονηθούν από τους ναζί? Τι σχέση είχαν αυτοί με λάθη που ίσως κάνει το κράτος του Ισραήλ σήμερα? Δεν πολέμησαν στην Αλβανία όπως όλοι οι Έλληνες? Γιατί δεν σεβόμαστε την μνήμη τόσων χιλιάδων νεκρών? ΝΤΡΟΠΗ
  Θεσσαλονίκη
  απάντηση3110
   
   
  Κουτοπονηριές | 07/03/2013 19:07
  Οι ίδιοι οι αρχιραβίνοι και πρόεδροι του εβραϊκού συμβουλίου στην Κατοχή, γράφετε κ. Μπασκόζε, "θα αποδειχθούν ανίκανοι να προστατέψουν τον εβραϊκό πληθυσμό", Ωραία φράση για να μη γράψετε "συνεργασία εξαρχής και διακρείας με τον κατακτητή" που ενσάρκωνε τη γερμανική λαίλαπα, την ίδια ώρα που λιμοκτονούσαν και κυνηγιούνταν οι χριστιανοί Ελλήνες σε όλη τη χωρα! Και από πάνω τίθεται, λέτε, και το ερώτημα Τι έκαναν οι χριστιανοί 'Ελληνες για να σώσουν τους εβραίους; Δηλαδή οι εβραίοι είναι κάτι σαν γεννημένοι για να αδιαφορούν για τους πάντες, αλλά και δικαιούνται να τους σώζουν οι άλλοι ακόμη και όταν αυτοί οι άλλοι βρίσκονται σε πογκρόμ μέσα στη ρημαγμένη χώρα τους. Μάλλον μας δουλεύετε!
  Αντικουτόχορτο
  απάντηση2727
   
   
   
  Τι αναφέρει ο Νόαμ Τσόμσκι για την κλιμακούμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, κάνοντας λόγο για εθνοκάθαρση. Πετάει το "γάντι" στα μεγάλα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης κατηγορώντας τα για μεροληπτική κάλυψη των γεγονότων | 15/02/2013 11:58
  "Δίχως στρατιωτικές πανοπλίες, δίχως καμιά οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση, δίχως στρατό. Και το αποκαλείτε πόλεμο. Δεν είναι πόλεμος, είναι δολοφονία. Επιτίθενται σε φτωχογειτονιές και σε έναν πληθυσμό που δεν έχει καμία δύναμη από αέρος, δίχως αεράμυνα, δίχως ναυτικό, δίχως βαρύ οπλισμό, δίχως μονάδες πυροβολικού. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί εξελιγμένα αεροσκάφη επίθεσης και πολεμικά πλοία και βομβαρδίζει πυκνοκατοικημένους προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία, πολυκατοικίες, τζαμιά".Τα παραπάνω είναι Tweets του Αμερικανού γλωσσολόγου και διανοητή Νόαμ Τσόμσκι, για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα..
  istwr
  απάντηση3412
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πρός "εθναπόστολον" πού ηλιθίως φιλοδοξεί νά "καθοδηγήσει" Έλληνες καί μή" | 14/02/2013 04:23
  Σέ βιβλιογραφία καί συγκεκριμένα γεγονότα απαντάς δίκην "εθναποστόλου" μέ παραινέσεις πρός τό "έθνος"καί ύβρεις.Σχιζοειδές , μονότονο καί κουραστικό.
  Μυρτώ
  απάντηση285
   
   
   
  μερικά ερωτήματα γιά μιά περίεργη "δικτατορία" | 14/02/2013 04:13
  Όταν κάποιος αναφέρει καί μόνο τά Εβραικά εγκλήματα είς βάρος τών Ελλήνων στήν διάρκεια τής Τουρκοκρατίας (γιά τά οποία δέν υπάρχει καμμιά ιστορική αμφιβολία ) αυτομάτως δέχεται χαρακτηρισμούς τού είδους "φασίστας" , "νεοναζί" , " "χρυσαυγίτης".Όταν επίσης αναφέρονται τά σημερινά εγκλήματα τού Ισραήλ σάν τήν συνεχή καί απάνθρωπη γενοκτονία είς βάρος τού Παλαιστινιακού λαού , τίς έν ψυχρώ εκτελέσεις εγγύων καί μικρών παιδιών , τήν άρνηση σαράντα περίπου αξιωματικών τής Ισραηλινής αεροπορίας νά υπακούσουν σέ διαταγές εξόντωσης αμάχων , τότε οί ύβρεις γίνονται χυδαίες.Μιά ιδιότυπη λεκτική καί ψυχολογική "δικτατορία" καί "τρομοκρατία" πού υφιστάμεθα μέσα στήν ίδια μας τή χώρα από γελοίους.
  istwr
  απάντηση4417
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αδιέξοδο | 13/02/2013 16:33
  Παρακολουθώ τα σχόλια. Πιστεύω πως ο φανατισμός κάνει κακό. Το αν εγκλημάτησαν ενάντια στους Έλληνες οι Εβραίοι είναι ζήτημα αποδείξιμο από ιστορική έρευνα. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να γίνει (αν το θεωρούμε σκόπιμο βέβαια) η όποια συζήτηση. Διότι, όπως λέει κι ο ποιητής, "Ποιος πήγε κι έβαλε σιωπηρά και πάνω απ' το κεφάλι μας, αστυνομία της Ιστορίας;" Αν βέβαια η συζήτηση έχει μοναδικό στόχο την εκτόνωση μίσους και αρνητικών συναισθημάτων, τότε μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί. Ουδείς άλλωστε δεν μοιάζει διατεθειμένος, όχι να πειστεί, αλλά ν' ακούσει καν τον άλλον. Ο ένας μιλάει για εβραϊκό λόμπι, ο άλλος θίγεται μόλις που ακούει κάποιον να πιάνει στο στόμα τους Εβραίους. Αδιέξοδο...
  Αναγνώστης
  απάντηση1331
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  προς έλληνες και μη. Β' | 13/02/2013 13:42
  4. Όταν η γνώση συνοδεύεται από likes στοιχημένων παρωπίδων, πρόσεξε τη νέα γενιά μη γίνει σαν κι αυτούς. 5. Όταν αυτός που γράφει τέτοιες ανοησίες δεν κάνει μόνο αυτό, αλλά αναζητά να αναλύσει τη σύσταση του αίματός σου για να αποφασίσει, όταν του επιτρέψουν οι περιστάσεις, αν σου αξίζει να ζεις ή όχι, αυτός ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος. Κι απευθύνομαι πια σ εκείνους που δίνουν βήμα στους εκφέροντες τέτοιου είδους γνώσεις. Ας περιοριστεί στην επιχρυσωμένη ιστοσελίδα των ομοίων του.
  αναγνώστης
  απάντηση1230
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  προς έλληνες και μη. A' | 13/02/2013 13:41
  1. Όταν η γνώση πομπωδώς προσπαθεί να επιδειχτεί με παράθεση τσιτάτων, τότε να αμφιβάλεις για τη μαθησιακή κατάρτιση του εκφέροντος. Απλώς εντυπωσιάζει τους αδαείς. 2. Όταν η γνώση καταφέρεται εναντίον αδύναμου συνανθρώπου, γύρνα την πλάτη και κυρίως το μυαλό στον εκφέροντα απάνθρωπα κηρύγματα μισαλλοδοξίας. 3. Όταν η γνώση υμνεί την χυδαιότερη ιδεολογία που παρήγαγε ο ανθρώπινος νους, μην καταδέχεσαι να απαντήσεις στον εκφέροντα. Άσε τον να σαπίσει μέσα στα γαστρικά υγρά που γεμίζουν βίαια τη στοματική του κοιλότητα.
  αναγνώστης
  απάντηση1331
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ......"επί τής ουσίας".........βαρετές καί μονότονες κοινοτοπίες | 12/02/2013 17:24
  Άλλη μιά κουραστική καί παιδαριώδης κοινοτοπία.Ή μονοτονία τού αγραμμάτου.Δέν μπορείς νά αμφισβητήσεις τήν βιβλιογραφία μου α) γιατί ή λέξη "βιβλιογραφία" καί πιστεύω "βιβλίο" σού είναι άγνωστες,εάν δέ δέν σέ ενδιαφέρει τί ασχολείσαι? β) Μολονότι 24 ώρες τό 24ωρο βρίκεσαι στό διαδίκτυο βρίζοντας παρανοικά τούς πάντας ώς "χρυσάλητα " καί "κιναιδους" ,"δέν έχεις καιρό".3)Παρεξήγησες.Δέν συζήτησα μαζί σου ούτε πρόκειται.Απλά μέ αηδιάζει ή ημιμαθής Νεαντερτάλια καί αγράμματη γλωσσική σου συγκρότηση ενδημική στούς αγράμματους νεοέλληνες .Τό τί θά καταδικάσω ή όχι αφορά εμένα καί όχι μιά ασήμαντη σχιζοειδή διαδικτυακή καρικατούρα τού είδους σου."Δηλώσεις" μετανοίας αναζητησε στήν αριστερά.
  istwr
  απάντηση339
   
   
  βιβλιογραφία-γεγονότα-γνώση | 12/02/2013 16:54
  Τίποτα από αυτά δέν υπάρχει στό σχόλιο σου.Μιά σχιζοειδής παραληρηματική ιερεμιάδα ασυνάρτητη ασύντακτη καί ανορθόγραφη καί κυρίως ανιστόρητη.Στό"Zwei Dinge sind unendlich:Das Universum und die menschliche Dummheit. Aber beim Universum bin ich mir nicht ganz siche"τού Αινστάιν,πού βλακωδώς προσπαθείς νά χρησιμοποιήσεις, ή λέξη "unendlich" δέν έχει καμμία σχέση μέ "όριο" πού είναι μαθηματική ορολογία και σημειολογία , απλά σημαίνει απέραντος-άπειρος.Ή Ελληνική γλώσσα είναι μία γλώσσα αποχρώσεων (ό εφιάλτης σου),πού όπως κατ' επανάληψιν σού επεσήμανα αδυνατείς(λογω μή επαρκούς παιδείας) νά τίς διακρίνεις.Απλά βρίζεις ή παριστάνεις τόν "αδικούμενο".Γνωσιολογική ένδεια.Ανεγκέφαλη κουτοπονηριά
  istwr
  απάντηση3511
   
   
  Επί της ουσίας... | 12/02/2013 16:07
  Και ολίγα επί της ουσίας: Δεν αμφισβητώ τη βιβλιογραφία σας. Δεν έχω χρόνο και δεν μ ενδιαφέρει κιόλας. Φανταστείτε όμως να γράφονταν η ιστορία έτσι.. με τις πηγές που μας αρέσουν...Εξαντλήσατε δηλ. τις πηγές για την εποχή, για τα γεγονότα που αναφέρετε και επιλέξατε τις "αντικειμενικότερες", "εθνικότερες" και "επιστημονικότερες" αναφορές. Εύγε. Κάντε ακόμη ένα βήμα. Φανταστείτε τώρα να ανέθεταν σ εσάς και τους παρακολουθητές σας να γράφανε την ιστορία. Αμάν! Τίποτα άλλο. Κι όλη αυτή η συζήτηση επειδή αρνηθήκατε να καταδικάσετε το αυτονόητο, ελπίζω, για όλον τον κόσμο γεγονός. Ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια μαρτυρική πόλη, επειδή έχασε το 1/3 των πολιτών της. Από κάποιους βιολογικά ανώτερους...
  αναγνώστης
  απάντηση1433
   
   
  πρός istwr, ίστορα, τρομάρα του... | 12/02/2013 11:53
  Η ανοησία δεν έχει όρια. Όπως και το σύμπαν. Τάδε έφη ο άλλος εξολοθρευτέος. Ξέρεις εσύ...και ο εσμός των χρυσαυγιτών συνοδοιπόρων σου. Πληρώνομαι από τον Σόρος, αλληλογραφώ με τον Κίσιγκερ κι έχω μακρινή συγγένεια αν όχι βιολογική σίγουρα ιδεολογική με αιμοβόρους τούρκους, αλβανούς, μογγόλους, ιούδες πάσης φύσεως, ομοφυλόφιλους, εθνικά καθυστερημένους κ.ο.κ. Αφού ξεκαβαλικέψεις την ανοησία, και την εννοώ κυριολεκτικά, ως έλλειψη στοιχειώδους νου, κοιτάξου στον καθρέφτη και αναρωτήσου. Τελεία και παύλα από μένα.
  αναγνώστης, ελπίζω ουσιωδέστερων σχολίων.
  απάντηση1240
   
   
  .......ίσως μέ βάση τή λογική σου ό Roger Garaudy ήταν ......χρυσαυγίτης | 12/02/2013 07:36
  Ο Roger Garaudy( 1913 - 2012) υπήρξε, Γάλλος φιλόσοφος,κομμουνιστής αντιστασιακός καί ιστορικός αναθεωρητής.Τό 1982 έγραψε τό περίφημο βιβλίο του "Οί θεμελιώδεις μύθοι της Ισραηλινής πολιτικής",μιά σφοδρή κριτική απέναντι στό Ισραήλ.Στό βιβλίο αυτό καταρρίπτει επιστημονικά καί ουσιαστικά τούς μύθους πάνω στούς οποίους βασίστηκε η μεταπολεμική κυριαρχία του Σιωνισμού.Παραδόξως πώς,από τότε ό Garaudy περιθωριοποιήθηκε σταδιακά και υπήρξε μία συντονισμένη προσπάθεια να υποτιμηθεί το ακαδημαϊκό του επίπεδο , μέ συντονισμένη καί συνεχή επίθεση από τό Γαλλικό καί Αμερικανικό Εβραικό lobby.Ώς τό τέλος τής ζωής του έγραφε πολιτική φιλοσοφία υπό το πρίσμα του Μαρξισμού.Μήπως ήταν.... χρυσαυγίτης?
  istwr
  απάντηση4410
   
   
  τυφλός τά τ' ώτα , τόν τε νούν , τά τ' όμματα | 12/02/2013 05:38
  ΄Οταν σελίδες ή μάλλον κεφάλαια ολόκληρα(όπως τά Εβραικά εγκλήματα είς βάρος τών Ελλήνων ,απόλυτα τεκμηριωμένα ιστορικά,παρά τό μικρό "καλάθι" τών ιστορικών σου γνώσεων) τής Ελληνικής ιστορίας "μυστηριωδώς" εξαφανίζονται ή αποσιωπούνται εκεί δέν έχεις κανένα πρόβλημα.Καί όχι μόνο αποσιωπούνται αλλά οί "χθεσινοί" εγκληματίες βασανιστές καί δολοφόνοι γίνονται "σημερινοί" τιμητές τών δημοκρατικών θεσμών καί τής παιδείας μας όπως λόγου χάριν ό γνωστός σέ όλους μας George Soros ή ό ομόθρησκος του "φιλέλλην" Henry Kissinger πού ξεδιάντροπα μιλούσε γιά τήν αναγκαία καταστροφή τών Ελληνικών ιστορικών παρακαταθηκών.Ή"ενόχλησή"σου άν όχι κατευθυνόμενη είναι εξαιρετικά βλακώδης καί ανερμάτιστη.
  istwr
  απάντηση409
   
   
   
  Ντροπή. | 10/02/2013 15:32
  Πραγματικά ντρέπομαι για τους συναναγνώστες του Βήματος που ξεπερνούν τον εμετό της Χρυσής Αυγής στα σχόλιά τους. Ντροπή. Κι αν είναι αληθινά τα περιστατικά, που επιτρέψτε μου να κρατάω μικρό καλάθι για τέτοιες πορωμένες γραφίδες, τι σχέση έχει με το έγκλημα της Θεσσαλονίκης; Το ανέκδοτο το ξέρετε; Ναι, αλλά κι εσείς στη χώρα σας τους μαύρους.... Σε τέτοιο επίπεδο κινούνται τα σχόλια. Και πάλι ντροπή.
  αναγνώστης
  απάντηση2244
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ιστορικές μνήμες:Είναι ιστορικώς βέβαιον, ότι οι Εβραίοι προκαλέσανε την καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους για να λεηλατήσουν τον πλούτο των πολυαρίθμων Χιακών εργαστηρίων.Επί πλέον συμμετείχαν και οι ίδιοι με τον φρικτότερο τρόπο στις σφαγές. Ο αγωνιστής του 1821, γραμματεύς του Κανάρη και μετέπειτα βουλευτής Σύρου Ανδρέας Μάμουκας (1801-1884) έχει περιγράψει σαν αυτόπτης μάρτυς τα αιμοσταγή Εβραϊκά εγκλήματα. | 03/02/2013 04:54
  Η μανία των Εβραίων κατά των Ελλήνων βεβαιώνει «ήτο απερίγραπτος» παρακάτω λέγει, ότι δεν μπορεί να εκφράση τον τρόπο με τον οποίο οι Εβραίοι μετεχειρίζονται τα νεκρά σώματα των Ελλήνων. Αξιοσημείωτον είναι ότι αποκαλεί τους Εβραίους «μεμισημένον γένος εις όλον τον κόσμον» και κατόπιν αναφέρει ότι οι Eβραίοι δεν συνεκινούντο προ των γυμνών κρεμασμένων Ελλήνων, αλλά τους κατεκομμάτιαζαν ως κρέας εν μακέλλω» (σφαγείον).Η περιγραφή είναι πραγματικά ανατριχιαστική και μπορείτε να την διαβάσετε στο " Χιακόν Αρχείον " που επεμελήθη ο Ιω. Βλαχογιάννης (τόμος1ος,έκδ."Αρχείων της Νεωτέρας Ελληνικής Ιστορίας"Αθήναι 1924, σελ. 314-315).Εάν κάποιος αμφισβητεί τά ιστορικά αυτά κείμενα άς μέ διαψεύσει.
  istwr
  απάντηση5815
   
   
  Άς μιλήσουμε ωμά.Υπάρχουν μνήμες στή Μακεδονία γιά τήν εγκληματική δράση τών Εβραίων.Άν κάποιος αμφισβητεί τή γνησιότητα τών ιστορικών αυτών πηγών άς τίς διαψεύσει.Από τα απομνημονεύματα του Λ. Κουτσονίκα («Άπομν. αγωνιστών 1821» τόμος 6ος σελ. 91) μαθαίνουμε για την εισβολή των Εβραίων στη Νάουσα: | 03/02/2013 04:36
  "οι δε θρασύδειλοι εχθροί του Χριστιανισμού Ιουδαίοι της Θεσσαλονίκης τρέχοντες,αυθορμήτως εγένοντο δήμιοι,σφάζοντες ως ζώα τους ανθρώπους.Φρίκη κατελάμβανε πάσαν ψυχήν ζώσαν δια τας τρομερωτάτας ανοσιουργίας αυτών, και εν τούτοις ουδεμία των βαρβάρων εκείνων ψυχών ελάμβανε το ελάχιστον αίσθημα οίκτου".Επί του αυτού θέματος διαβάζομεν αλλού (Χ. Στασινόπουλου:"Λεξικό Ελληνικής Επαναστάσεως 1821"τόμοςΒ,σελ.65,λ."Εβραίοι")ότι:"Κατά την καταστροφή της Νάουσας,τον Απρίλιο του 1822, από τον Αβδούλ Αμπούδ,εξακόσιοι Εβραίοι,που ακολουθούσαν το ασκέρι του αιμοβόρου Τούρκου πασά,αποτελέσανε πραγματικό σώμα δημίων και βασανιστών.Απερίγραπτα είναι τα όσα έκαναν στον άμαχο πληθυσμό της μαρτυρικήςπόλης.
  istwr
  απάντηση6111