Ο Γουίλιαμ Λάντεϊ (Βοστώνη, 1963) είναι σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Mission Flats, κέρδισε το 2003 το βραβείο Dagger της Βρετανικής Ενωσης Συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας ως το καλύτερο βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, ενώ το δεύτερο, The Strangler, ήταν υποψήφιο στα βραβεία κριτικών για το καλύτερο αστυνομικό του 2007.
Το Υπόθεση Jacob (πρωτότυπος τίτλος Defending Jacob) είναι το τρίτο του βιβλίο και το πιο φιλόδοξο καθώς βρέθηκε επί πολλές εβδομάδες στη λίστα των ευπώλητων των «New York Times» κάνοντας τη βιβλιοκριτικό της εφημερίδας να αναρωτιέται αν ο Λάντεϊ πρόκειται να εξελιχθεί σε μπεστ-σελερίστα δικαστικών θρίλερ. Προτού ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή βιβλίων, ο Λάντεϊ, ο οποίος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, υπηρέτησε επί οκτώ χρόνια ως βοηθός περιφερειακού εισαγγελέα. Αρα δεν είναι τυχαίο που ο ήρωας του παρόντος μυθιστορήματος, ο Αντριου Μπάρμπερ, είναι κι αυτός βοηθός εισαγγελέα.
Η πλοκή διαδραματίζεται το 2007 στο Νιούτον, προάστιο της Βοστώνης. Ενας μαθητής, ο Μπεν Ρίφκιν, βρίσκεται δολοφονημένος με τρεις μαχαιριές. Ο Μπάρμπερ, που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας, αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης, βλέπει όμως την επαγγελματική του ζωή αλλά και την οικογενειακή να πλήττονται ανεπανόρθωτα. Η ανέφελη συμβίωση με τη γυναίκα του καταστρέφεται καθώς αποκαλύπτεται η αλήθεια για το οικογενειακό παρελθόν του, που βγαίνει στην επιφάνεια επειδή το θύμα ήταν συμμαθητής του γιου του, Τζέικομπ, ενός ιδιόρρυθμου νεαρού ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρείται βασικός ύποπτος για τον φόνο και περνάει από δίκη.
Ο Μπάρμπερ, στην προσπάθειά του να απαλλάξει τον γιο του από την κατηγορία, έχει να αντιμετωπίσει τον φιλόδοξο εισαγγελέα, πρώην μαθητή του, ο οποίος τον βλέπει εχθρικά, τους γονείς του σκοτωμένου εφήβου, οι οποίοι τον περιφρονούν, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, που τον θεωρεί ένοχο, αφού η ιστορία της οικογένειάς του είναι γεμάτη βιαιότητες, προπηλακισμούς και φόνους.
Εκτός από τον Μπάρμπερ, τον γιο του, τη γυναίκα του Λόρι, κόρη ψυχιάτρου, και τον πατέρα του Μπίλι, έγκλειστο δολοφόνο αποξενωμένο από τον γιο του, στην ιστορία εμπλέκεται ο Νιλ Λάτζουντις, ο εισαγγελέας – δημόσιος κατήγορος, πρώην προστατευόμενος του Μπάρμπερ, και ο Πατζ, ένας σεσημασμένος παιδεραστής, επίσης ύποπτος. Το αναπάντεχο τέλος του μυθιστορήματος ξαφνιάζει, ενώ δείχνει πως ο συγγραφέας όχι μόνο διαθέτει μεγάλη αφηγηματική ικανότητα αλλά επιπλέον γνωρίζει άριστα την τέχνη του σασπένς, αφού μπορεί να κρατάει αδιάλειπτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη για τα δρώμενα.
Πολλαπλές αναγνώσεις


Το μυθιστόρημα επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Κατ’ αρχάς είναι ένα δικαστικό θρίλερ με έρευνα, αναζητήσεις, ανακρίσεις, καταθέσεις και βεβαίως με τη διαδικασία εντός της δικαστικής αίθουσας. Ταυτόχρονα είναι μια περιγραφή της μικροαστικής και μεσοαστικής κοινωνίας του προαστίου, ιδανικού τόπου διαμονής, όπου καταφεύγουν πολίτες για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες ασφάλειας και ηρεμίας, μακριά από την τύρβη των αστικών κέντρων.
Το Νιούτον αποτελεί παράδεισο για τα παιδιά και αποτελεί προνόμιο το να κατοικείς εκεί. Ωστόσο η δολοφονία του μαθητή τρομοκρατεί τον πληθυσμό, που γνωρίζει ότι ζει σε μια χώρα όπου συχνά οπλισμένοι μαθητές εισβάλλουν σε σχολικές αίθουσες και ανοίγουν πυρ κατά πάντων. Ακόμη, μπορεί να ειπωθεί πως είναι ένα μικρό ψυχογράφημα των εφήβων (ζουν μια άνετη ζωή, έχουν φορητό υπολογιστή, iPod και λογαριασμό στο Facebook), οι οποίοι ενίοτε βγάζουν τα απωθημένα τους στους συμμαθητές τους.
Τέλος, είναι μια ανάλυση του δικαστικού χώρου και του μηχανισμού απονομής της Δικαιοσύνης, στην οποία εμπλέκεται και η πολιτική, συχνά με αρνητικές συνέπειες. Υποτίθεται ότι οι δικαστές αναλαμβάνουν δίκες με τυχαία σειρά, διαβάζουμε, δηλαδή με κλήρωση. Ωστόσο τις σημαντικές υποθέσεις τις αναλαμβάνουν οι ίδιοι και ίδιοι λιγοστοί δικαστές. Ο Λάντεϊ δεν παραλείπει να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα κάποιων παραγόντων της δίκης, με πρώτο τον εισαγγελέα Λάτζουντις, έναν καριερίστα τον οποίο χαρακτηρίζει ιησουίτη που έδειχνε αθώος: «Διέλυε τις ζωές των ανθρώπων και ποτέ δεν ένιωθε τύψεις γι’ αυτό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ