Τρομοκράτες και ιδεολόγοι
Η Μπάαντερ-Μάινχοφ «επιστρέφει» στη Σουηδία. Ενα πολιτικό θρίλερ που σχολιάζει τη διαφθορά της εξουσίας


ΛΕΪΦ ΠΕΡΣΟΝ
Αλλη εποχή, άλλη ζωή
Μετάφραση Γρηγόρης Ν. Κονδύλης
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012,
σελ. 520, τιμή 16,60 ευρώ

Ο γεννημένος στη Στοκχόλμη το 1945 Λέιφ Πέρσον, μετά το Ενας ατελείωτος σουηδικός χειμώνας, πρώτο μέρος της τριλογίας Η ιστορία ενός εγκλήματος, που πραγματεύεται το ζήτημα της δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλοφ Πάλμε τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 1986, επανέρχεται με το Αλλη εποχή, άλλη ζωή.

Το μυθιστόρημα ξεκινά στις 24 Απριλίου 1975. Στην πρεσβεία της Δυτικής Γερμανίας εισβάλλουν έξι άτομα και συλλαμβάνουν ομήρους, απαιτώντας την απελευθέρωση φυλακισμένων μελών της ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ. Η γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιθ αρνείται το αίτημα και δώδεκα ώρες αργότερα δύο όμηροι εκτελούνται, το κτίριο ανατινάζεται, ενώ άλλοι όμηροι και μερικοί εισβολείς τραυματίζονται.
Στη συνέχεια, το 1989, ένας κρατικός υπάλληλος ονόματι Ερικσον δέχεται στο σπίτι του επίθεση με μαχαίρι και τραυματίζεται θανάσιμα. Ωστόσο οι έρευνες δεν καταλήγουν πουθενά, οπότε η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Τέλος, το 1999, ο αστυνόμος Λαρς Μάρτιν Γιούχανσον, πρωταγωνιστής και στο προαναφερθέν μυθιστόρημα, αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Ασφάλειας και προσπαθεί να εξιχνιάσει τον θάνατο του Ερικσον, ο οποίος μαζί με τέσσερις Σουηδούς είχε βοηθήσει τους τρομοκράτες στην εισβολή στην πρεσβεία –ο ένας είναι γυναίκα η οποία είναι μαχητική δικηγόρος που προαλείφεται για υπουργός Αμυνας. Τότε ο Γιούχανσον αναλαμβάνει δράση.
Και εδώ ο Πέρσον, μέσα από την αφήγηση ενός πολιτικού θρίλερ, σχολιάζει τα πολιτικά πράγματα της Σουηδίας, τη διαφθορά της εξουσίας, αλλά και τις μεταλλάξεις ορισμένων πρώην ιδεολόγων.
Το «μνημόνιο» της εκδίκησης
Δολοφονίες εκπροσώπων της «γενιάς του Πολυτεχνείου» στην Ελλάδα της δραχμής. Το τρίτο μέρος της «Τριλογίας της Κρίσεως» του Πέτρου Μάρκαρη


ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ
Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία
Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2012,
σελ. 326, τιμή 19,17 ευρώ

Το τρίτο μυθιστόρημα της Τριλογίας της Κρίσεως του Πέτρου Μάρκαρη αναφέρεται στη σημερινή Ελλάδα. Ο συγγραφέας πηγαίνει τον χρόνο μπροστά, στον Ιανουάριο του 2014. Η χώρα έχει επιστρέψει στη δραχμή και ο αστυνόμος Χαρίτος, ο οποίος έχει πλέον αποκτήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή, μαζί με την οικογένειά του ετοιμάζεται να κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Και ενώ κανείς δεν ξέρει αν το κράτος έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, η Αστυνομία τίθεται σε κατάσταση επιφυλακής για πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις.

Λίγο αργότερα, κάποιος Δεμερτζής βρίσκεται δολοφονημένος. Ο Χαρίτος ακούει στο σημείο του εγκλήματος ένα ηχογραφημένο μήνυμα: «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο… Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Ψωμί δεν έχουμε». Στη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας ο νεκρός συμμετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΣΑ, στη συνέχεια όμως είχε γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας, εργολάβος δημοσίων έργων, με αρκετούς ανταγωνιστές.
Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια; Οταν δολοφονούνται και άλλοι της «γενιάς του Πολυτεχνείου» η Αστυνομία υποψιάζεται ότι οι δράστες είναι ακροδεξιοί. Τα θύματα όμως δεν είναι αθώα: έχουν εξαργυρώσει τους αγώνες τους αποκτώντας χρήμα και εξουσία, οπότε ίσως κάποιος τους τιμώρησε. Το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία είναι ένα ζοφερό μυθιστόρημα για τις συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων. Ωστόσο ο Μάρκαρης, μέσω μιας ομάδας νέων που περιθάλπουν τους ενδεείς, αφήνει την ελπίδα για το μέλλον ζωντανή.
Σκανδιναβοί και άλλοι

ANN CLEEVES

Παγίδα για κοράκια
Μετάφραση Κέλλη Ουσαντζοπούλου.
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2012,
σελ. 660, τιμή 19,50 ευρώ
Τρεις φίλες βρίσκουν την Μπέλα Φέρνες κρεμασμένη στο αγροτόσπιτό της. Αυτοκτόνησε; Η Ρέιτσελ αρνείται να το δεχτεί, ενώ η εξωστρεφής Αν και η παράξενη Γκρέις προσπαθούν να κατανοήσουν το γεγονός. Ξαφνικά, η Γκρέις δολοφονείται. Οι ύποπτοι είναι πολλοί και συνδέονται μεταξύ τους: ο γιος του συζύγου της Μπέλας, ο εραστής της παντρεμένης Αν, ο Πίτερ, πρώην εραστής και νυν εργοδότης της Ρέιτσελ. Ισως το έγκλημα να είχε οικονομικά κίνητρα, ενώ δεν αποκλείεται και το ερωτικό πάθος. Τον δολοφόνο αποκαλύπτει η εκκεντρική αστυνομικίνα Βέρα Στάνχοουπ.


WILLIAM LANDAY
Υπόθεση Jakob
Μετάφραση Μαρία Κωνσταντούρου.
Εκδόσεις Διόπτρα, 2012,
σελ. 548, τιμή 18,80 ευρώ

Ο Ουίλιαμ Λάντεϊ αφηγείται την ιστορία του Αντριου Μπάρμπερ, βοηθού εισαγγελέα, που διαδραματίζεται σε προάστιο της Βοστώνης. Ενας μαθητής, συμμαθητής του γιου του, Τζέικομπ, βρίσκεται δολοφονημένος και ο νεαρός θεωρείται βασικός ύποπτος για τον φόνο. Ο Μπάρμπερ, που αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης, βλέπει την επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή του να πλήττονται ανεπανόρθωτα, ενώ οι συμπολίτες του τον περιφρονούν, αφού η ιστορία της οικογένειάς του είναι γεμάτη βιαιότητες και φόνους.


DOROTHY SAYERS
Τα εννέα πένθιμα χτυπήματα
Μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου.
Εκδόσεις Αγρα, 2012,
σελ. 512. τιμή 16,50 ευρώ

Η Ντόροθι Σέγερς ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την Οξφόρδη, όπου σπούδασε Φιλολογία. Το 1923 εμπνεύστηκε τον λογοτεχνικό ήρωα λόρδο Πίτερ Ουίμζι, έναν κοσμικό αριστοκράτη και ερασιτέχνη ντετέκτιβ στα πρότυπα του Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε πάνω από δέκα μυθιστορήματα. Στο παρόν ο Ουίμζι επιχειρεί να διαλευκάνει τον φόνο ενός παραμορφωμένου άνδρα. Η συγγραφέας περιγράφει το κλίμα του Μεσοπολέμου στη χώρα, ενώ στην πλοκή σημαντικό ρόλο παίζουν οι καμπάνες της τοπικής εκκλησίας.


CAMILLA LACKBERG
Σε ζωντανή μετάδοση

Μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2012,
σελ. 488, τιμή 16,60 ευρώ

Η συγγραφέας Ερίκα και ο αστυνομικός Πάτρικ ετοιμάζονται να παντρευτούν, όταν η Μπάρμπι, μια γυναίκα που συμμετέχει σε ριάλιτι, βρίσκεται δολοφονημένη. Υποπτοι είναι οι συμπαίκτες της, αλλά ο Πάτρικ ανακαλύπτει τον πραγματικό ένοχο, ο οποίος βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του. Αυτό θα γίνει αφού πρώτα σκαλίσει το σκοτεινό παρελθόν ορισμένων ηρώων που φαίνονται αθώοι. Τυπικό αστυνομικό σκανδιναβικό μυθιστόρημα, με ανθρώπους γεμάτους ενοχές και άλλους αποφασισμένους να πάρουν εκδίκηση.


ΝΤΟΝΑ ΛΕΟΝ
Ρέκβιεμ για τη γυάλινη πολιτεία
Μετάφραση Ρίτα Κολαΐτη.
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012,
σελ. 374, τιμή 16 ευρώ

Η Αμερικανίδα Ντόνα Λεόν ζει στη Βενετία, όπου δρα και ο αστυνόμος Μπρουνέτι. Ο ήρωας, μαζί με τον βοηθό του Βιανέλο, βοηθούν τον Ριμπέτι, έναν ακτιβιστή που συνελήφθη από την αστυνομία σε μια οικολογική διαμαρτυρία και ο οποίος απειλείται από τον πεθερό του, Ντε Σαλ, ιδιοκτήτη υαλουργίας. Οταν βρίσκεται δολοφονημένος ένας εργαζόμενος, έχοντας δίπλα του ένα αντίτυπο της Κόλασης του Δάντη, οι υποψίες πέφτουν στον Ντε Σαλ. Η Λεόν μιλάει για τη σημερινή Ιταλία και τη ρύπανση της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΖΑΡΙΑΔΗΣ
Παλιοί λογαριασμοί
Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2012,
σελ. 470, τιμή 19,17 ευρώ
Στο πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα ο Γρ. Αζαριάδης πατάει στα χνάρια του Πέτρου Μάρκαρη και στη μεσογειακή νουάρ λογοτεχνία. Τέσσερις επώνυμοι Αθηναίοι, οι οποίοι συνδέονταν από τα χρόνια της δικτατορίας, δολοφονούνται ο ένας μετά τον άλλον. Μια ομάδα αστυνομικών, ανάμεσά τους και ο υπαστυνόμος Μίραλης, αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν τα εγκλήματα. Τα θύματα έχουν εγκαταλείψει τις αντιεξουσιαστικές ιδέες τους και έχουν μεταλλαχθεί σε επιτυχημένους επιχειρηματίες και επιστήμονες. Αργκό γλώσσα, αθυροστομία και τολμηρές ερωτικές σκηνές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ