Χόρτα, χοχλιοί και Βενετοί
Η καταγραφή της καθημερινής ζωής στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 17ου αιώνα. Ενας Ηρακλειώτης αφηγείται με απολαυστικό τρόπο τις αναμνήσεις του

ΤΖΟΥΑΝΕΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Στον καιρό της σχόλης.
Αναμνήσεις από την Κρήτη του 17ου αιώνα
Επιμέλεια Alfred Vincent, μετάφραση Ναταλία Δεληγιαννάκη.
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012, σελ. 336, τιμή 20 ευρώ

Τα τεράστια βενετικά οχυρώματα του Χάνδακα (Ηράκλειο) με το φρούριο και τα νεώρια, οι καθολικές εκκλησίες και οι ορθόδοξοι ναοί, οι πλούσιοι φρουτόκηποι στα εξοχικά των αρχόντων, οι δημόσιες τελετές, οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, οι διασκεδάσεις του καρναβαλιού, τα τραγούδια συνοδεία ασκομαντούρας, οι ενδυμασίες, τα φαγητά, τα κρητικά κρασιά, τα ταφικά έθιμα, ακόμη και η βενετική φορολόγηση, ζωντανεύουν στην αφήγηση του Τζουάνε Παπαδόπουλου.

Κρητικός από τον Χάνδακα, βρέθηκε πρόσφυγας στην Πάντοβα μετά την κατάληψη του νησιού από τους Οθωμανούς το 1669. Ηλικιωμένος πια, καταγράφει το 1696, στα χρόνια της σχόλης, τις αναμνήσεις του από τη ζωή στην Κρήτη του 17ου αιώνα, με τόσες λεπτομέρειες που άλλες πηγές δύσκολα τον συναγωνίζονται. Γαιοκτήμονας αλλά και αξιωματούχος της βενετοκρητικής διοίκησης, ο Τζουάνες γνωρίζει καλά τη ζωή των χωρικών στην ύπαιθρο αλλά και τη ζωή των αρχόντων, την κοινωνία της πρωτεύουσας και τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.
Με χιούμορ, σε ύφος προφορικής φιλικής κουβέντας, περιγράφει τις προσπάθειες των ντόπιων αρχόντων να κερδίσουν την εύνοια των βενετών αξιωματούχων καλώντας τους σε πολυτελή τραπέζια και κυνήγια στα κτήματά τους. Αναφέρεται στη δίαιτα των Κρητικών, στα πουλιά και στα ψάρια, στα άγρια χόρτα και στους χοχλιούς που βρίσκονταν παντού και έθρεφαν και την πιο φτωχή οικογένεια.
Περιγράφει τα έθιμά τους, πώς ανέτρεφαν τα παιδιά τους, τη νοοτροπία τους. Οι σημειώσεις του Aλφρεντ Βίνσεντ επεξηγούν άγνωστα στοιχεία ενός χαμένου πολιτισμού και οι φωτογραφίες που συμπληρώνουν τον τόμο δίνουν χειροπιαστή μορφή στις εικόνες που περιγράφει μια ευχάριστη αφήγηση διανθισμένη με συνταγές, ανέκδοτα και προσωπικά περιστατικά.
Ο πόνος της απώλειας, η φλόγα της πίστης
Γράφοντας για την αρρώστια και τον θάνατο της αδελφής του ο Σταύρος Ζουμπουλάκης μιλάει για τη ζωή και την αγάπη

ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ
Η αδερφή μου
Εκδόσεις Πόλις, 2012,
σελ. 69, τιμή 9 ευρώ

Πώς μπορεί να μετουσιωθεί σε λόγο ο αβάσταχτος ψυχικός πόνος χωρίς να πάρει αμέσως το πάνω χέρι η αισθηματολογία; Πώς κοινοποιεί κανείς μια οικογενειακή δυστυχία που κρατήθηκε επί δεκαετίες σαν επτασφράγιστο μυστικό; Τι είδους απόσταση χρειάζεται να τηρηθεί απέναντι σε ένα τόσο ευπαθές υλικό;

Γράφοντας για την αρρώστια της αδελφής του, που έσβησε το περασμένο καλοκαίρι, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης κατορθώνει το πιο σημαντικό: να μιλήσει για ένα ζήτημα βγαλμένο από τα τρίσβαθα της ψυχής του δίχως ούτε μία ρυτίδα εσωστρέφειας και αυτολύπησης και από την άλλη να υποβάλει την απόγνωση και την εγκατάλειψή του στη βάσανο της χριστιανικής του πίστης χωρίς να παρηγορηθεί από τις μεταθανάτιες υποσχέσεις της.
Η Γιούλα επλήγη στα εφηβικά της χρόνια από βαριάς μορφής επιληψία την οποία πλήρωσε στο τέλος με έναν θάνατο από καρκίνο. Αξιοποίησε όμως και την τελευταία χαραμάδα διαύγειας, τίμησε τη ζωή και βοήθησε τον αδελφό της να βιώσει εξίσου τη χαρά και την οδύνη. Μέσα από ένα τέτοιο βίωμα άλλωστε ο αδελφός της κατάφερε το κρισιμότερο: να μεταβιβάσει εξ ολοκλήρου τον εαυτό του στον άλλον.
Πρόσωπα, ιδέες, απόπειρες

ΝΙΤΣΑ ΛΟΥΛΕ
Κωστής Στεφανόπουλος:
Ο μοναχικός πρόεδρος
Εκδόσεις Πεδίο, 2012,
σελ. 264, τιμή 16,80 ευρώ

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπήρξε υπόδειγμα αξιοπρέπειας, σύνεσης, παρρησίας και ήθους. Στη βιογραφία του Κωστή Στεφανόπουλου η δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ παρουσιάζει την είσοδο του δικηγόρου από την Πάτρα στην πολιτική ζωή, την εκλογή με τη ΝΔ, τη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόμματος, την παραίτηση, την ίδρυση της ΔΗΑΝΑ, τη δεκαετή θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Ο τέως Πρόεδρος μιλάει για τους πολιτικούς που ξεχώρισε, για τη σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα.


ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το τελευταίο Τέταρτο.
Ενα ελληνικό χρονικό
Εκδόσεις Πόλις, 2012, σελ. 176, τιμή 14 ευρώ
Η δεκαετία του 1980, ο Τύπος και ο Κοσκωτάς. Ο Μάνος Χατζιδάκις και το θρυλικό «Τέταρτο». Η πολιτική, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι. Μια φέτα αυτοβιογραφίας από τον συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο, αναμνήσεις και απολογισμοί που τους συνέχει σαν κόκκινη κλωστή η θητεία στη διεύθυνση σύνταξης του «Τέταρτου». Το νήμα καταλήγει στο 2012 και στο συμπέρασμα ότι η νοοτροπία του Χατζιδάκι, «το θάρρος μιας ατομικότητας που αντλεί την ορμή της όχι από την αυθαιρεσία των όποιων απόψεων αλλά από το κεφάλαιο της ευαισθησίας που κατατίθεται στο δημιουργικό έργο», έχει ηττηθεί.


GLENN GOULD
Σκέψεις για τη μουσική
Μετάφραση Στέφανος Θεοδωρίδης.
Εκδόσεις Νεφέλη, 2012,
σελ. 293, τιμή 16,50

Χαρισματικός ερμηνευτής του Μπαχ, ο καναδός πιανίστας Γκλεν Γκουλντ (1932-1982) έμεινε στην Ιστορία ως ιδιοφυής και εκκεντρικός μουσικός. Ντυμένος ολοχρονίς με παλτό και γάντια, τελειομανής σε βαθμό που να μην υποφέρει την ατελή φύση των ζωντανών εμφανίσεων, αφοσιώθηκε νωρίς στην τελειοποίηση της τέχνης του στο στούντιο αφήνοντας μοναδικές ηχογραφήσεις. Η αυθεντική σκέψη του παθιασμένου καλλιτέχνη και του φιλοσόφου της μουσικής μέσα από συνεντεύξεις, άρθρα, διαλέξεις, κριτικές, ένθετα δίσκων, επιστολές και ραδιοφωνικές εκπομπές.


HΛΙΑΣ KΟΥΛΟΥΚΟΥΝΤΗΣ
Η συνωμοσία της Αμοργού
Μετάφραση Κατερίνα Σχινά.
Εκδόσεις Πατάκη, 2012,
σελ. 299, τιμή 11,50 ευρώ

Ο Γιώργος Μυλωνάς, υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, συλλαμβάνεται από τη χούντα και εξορίζεται στην Αμοργό. Ο γαμπρός του Ηλίας Κουλουκουντής, Ελληνας της Διασποράς και γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας, έρχεται σε επαφή με αυτοεξόριστους πολιτικούς και αντιστασιακά δίκτυα του εξωτερικού και οργανώνει την απόδραση του πεθερού του καθ’ υπέρβασιν της μεγαλοαστικής, συντηρητικής καταγωγής του. Ενα πολιτικό χρονικό που παρουσιάζει ζωντανά πρόσωπα και γεγονότα μιας κομβικής εποχής της πρόσφατης ιστορίας μας.


ΦΙΛΙΠ ΝΟΡΜΑΝ
Mick Jagger
Μετάφραση Σέβη Σπυριδογιαννάκη.
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012,
σελ. 642, τιμή 19,90 ευρώ

Είναι τα χείλη, η φωνή και το κορμί των Rolling Stones. Εκείνος που έντυσε τη βρετανική σημαία με το γκλαμ του ροκ. Οργισμένος επαναστάτης χθες, Ιππότης χρισμένος από τη βασίλισσα σήμερα. Ο δημοσιογράφος Φίλιπ Νόρμαν παρακολουθεί την πορεία του Μικ Τζάγκερ από τα παιδικά χρόνια στο Ντάρτφορντ του Κεντ ως το μουσικό πάνθεον: η συνάντηση με τον Κιθ Ρίτσαρντς στο τρένο, το συγκρότημα, οι συναυλίες, το «sex, drugs and rock ‘n’ roll», οι θαυμάστριες, τα σκάνδαλα, ο θρύλος σε μια απολαυστική βιογραφία.


RUDIGER SCHAPER
Η οδύσσεια του πλαστογράφου Κωνσταντίνου Σιμωνίδη
Μετάφραση Νατάσα Σεχίδου.
Εκδόσεις Νεφέλη, 2012,
σελ. 259, τιμή 15,50 ευρώ

Η καταγωγή του είναι μυστηριώδης. Οι σπουδές, η ζωή και ο θάνατός του επίσης. Το βέβαιον είναι ότι ο Κωνσταντίνος Σιμωνίδης ήταν ένας μεγαλοφυής πλαστογράφος παλαιών χειρογράφων που έσπειρε τον πανικό σε συλλέκτες και μουσεία στην Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Παρίσι, στη Λειψία και στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Η μυθιστορηματική βιογραφία του αναπλάθει τη νεφελώδη ύπαρξη, αφηγείται τα σκάνδαλα, τις διώξεις αυτού του σκοτεινού καλλιτέχνη, του οποίου τα κατασκευάσματα θέτουν υπό αμφισβήτηση την έννοια της αυθεντικότητας και «μολύνουν» την επιστημονική κοινότητα με την αμφιβολία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ