Η επανέκδοση της Τριλογίας του Βερολίνου του Φίλιπ Κερ σε έναν καλαίσθητο τόμο αποτελεί μικρό εκδοτικό γεγονός. Ο συγγραφέας στα τρία μυθιστορήματα με ήρωα τον Μπέρνι Γκούντερ, πρώην αστυνομικό και νυν ιδιωτικό ντετέκτιβ, αναφέρεται στην προπολεμική Γερμανία του Χίτλερ, μα και στη μεταπολεμική, τότε που η χώρα θύμιζε «ξεπεσμένη ντίβα», θαμμένη στα ερείπια ενός ένδοξου παρελθόντος.
Στο πρώτο από αυτά, το Οι Βιολέτες του Μάη, που διαδραματίζεται το 1936 στο Βερολίνο λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Γκούντερ προσλαμβάνεται από τον βιομήχανο Χέρμαν Σιξ για να βρει ένα διαμαντένιο κολιέ που έχει κλαπεί. Το κόσμημα βρισκόταν στο χρηματοκιβώτιο της Γκρέτε, κόρης του Σιξ, η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της. Ο Γκούντερ ανακαλύπτει ότι «κλειδί» στην υπόθεση είναι η σύζυγος του Σιξ, η Ιλσε Ρούντελ, μια σταρ του κινηματογράφου.
Στο δεύτερο, το Ο χλομός εγκληματίας, που τοποθετείται στο 1938, όταν όλα δείχνουν ότι το όραμα του Χίτλερ να κατακτήσει τον κόσμο είναι εφικτό, ο Γκούντερ αναλαμβάνει να επικοινωνήσει με έναν εκβιαστή ο οποίος έχει κλέψει ερωτικά γράμματα ενός άνδρα. Τα γράμματα έχουν σταλεί από τον Λάνγκε, γιο μιας μεγαλοεκδότριας, στον εραστή του, δόκτορα Κίντερμαν, και ο εκβιαστής απειλεί ότι θα τα παραδώσει στους ναζιστές. Ταυτόχρονα, ο ήρωας συνεργάζεται με την αστυνομία για την εξιχνίαση μιας σειράς δολοφονιών με θύματα ωραία κορίτσια, εγκλημάτων που αποδίδονται στους εβραίους.
Το τρίτο, το Γερμανικό ρέκβιεμ, εκτυλίσσεται το 1947. Η Γερμανία είναι μια χώρα ερειπίων. Ο Γκούντερ, παντρεμένος με τη δασκάλα-σερβιτόρα Κίρστεν, προσπαθεί να επιβιώσει σε μια πόλη όπου οι κάτοικοι πεινούν, ενώ η μαύρη αγορά και η πορνεία οργιάζουν. Ενας συνάδελφός του από τα παλιά, ο Εμιλ Μπέκερ, έγκλειστος σε φυλακή της Βιέννης κατηγορούμενος για τον φόνο ενός αμερικανού λοχαγού, μαθαίνει ότι η γυναίκα του τον απατά με έναν αμερικανό αξιωματικό και ζητεί τη βοήθειά του. Ο Γκούντερ σπεύδει στην αυστριακή πρωτεύουσα και μπλέκει με μυστικές υπηρεσίες καθώς και με μια οργάνωση ναζιστών που επιδιώκουν την ανασύσταση του Ράιχ.
Και στις τρεις σκοτεινές υποθέσεις που αναλαμβάνει ο Γκούντερ το έγκλημα είναι συνυφασμένο με την πολιτική. Ο ήρωας-αφηγητής αναγκάζεται να συνεργαστεί με τους οπαδούς του Χίτλερ ώστε να διαλευκανθούν τα εγκλήματα και να τιμωρηθούν οι δράστες. Πρόκειται για έναν κυνικό άνθρωπο που θυμίζει τον Φίλιπ Μάρλοου, ο οποίος περιπλανάται στους σκοτεινούς δρόμους διακινδυνεύοντας και κάνοντας έρωτα με μοιραίες γυναίκες.
Ο Φίλιπ Κερ, ο οποίος χάρη σε αυτή την εξαιρετική τριλογία πήρε μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους σύγχρονους ευρωπαίους συγγραφείς νουάρ ιστοριών, μιλάει για το έγκλημα και τον πόλεμο, αλλά κυρίως μιλάει για τη Γερμανία. Αξίζει να προσέξουμε μια φράση από το Γερμανικό ρέκβιεμ: «Με τη βιομηχανία και την τεχνολογία μας θα επιτύχουμε αυτό που δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτύχει ο Χίτλερ […] Ο Γερμανός μπορεί να μην κυριαρχήσει ποτέ στρατιωτικά, μπορεί όμως να κυριαρχήσει από οικονομική άποψη. Την Ευρώπη δεν θα την κατακτήσει η σβάστικα, αλλά το μάρκο».
Η τριλογία του Κερ εκδόθηκε την περίοδο 1989-1991, με πρόσφατη τότε την επανένωση των δύο Γερμανιών, και η παραπάνω φράση αποδεικνύεται προφητική – με το ευρώ στη θέση του μάρκου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ