κριτική

Γεωργία Πατερίδου
«Για νάρθω σ’ άλλη ξενιτειά»:
Αφηγήσεις του τόπου στην πεζογραφία της γενιάς του 1880
Εκδόσεις Opportuna, 2012,
σελ. 201, τιμή 18 ευρώ

Πόσο οικείος είναι ο τόπος που γνωρίζουμε; Πώς προσέγγισαν οι πεζογράφοι του 19ου αιώνα τις αστικές και αγροτικές τοπογραφίες; Το βιβλίο αυτό μελετά κείμενα βασικών πεζογράφων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, του Βιζυηνού, του Ψυχάρη, του Εφταλιώτη, του Καρκαβίτσα και του Παπαδιαμάντη, μέσα από το θεωρητικό πρίσμα των πολιτισμικών σπουδών – επειδή ο τόπος είναι πάντα μια κεντρική έννοια στη συγκρότηση ταυτοτήτων.

μυθιστόρημα

Rachel Joyce
To απίστευτο προσκύνημα του Χάρολντ Φράι
Μετάφραση Πέτρος Χατζόπουλος,
Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2012,
σελ. 388, τιμή 16,50 ευρώ

Οταν ο Χάρολντ Φράι βγαίνει από το σπίτι του ένα πρωινό για να ταχυδρομήσει ένα γράμμα, δεν έχει ιδέα ότι πρόκειται να περπατήσει από τη μία άκρη της Αγγλίας ως την άλλη. Δεν έχει μαζί του μπότες πεζοπορίας ή χάρτη, ούτε καν πυξίδα. Το μόνο που ξέρει είναι ότι πρέπει να συνεχίσει να περπατάει. Για να σώσει τη ζωή κάποιου άλλου. Το πρώτο αυτό μυθιστόρημα της Ρέιτσελ Τζόις συμπεριελήφθη στη μακρά λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2012.

μελέτη

Διονύσιος Βάγιας
Γυναίκα – ένα όνειρο από την αρχή:
Με δύο κείμενα του Rudolf Heinz και του Christoph Weismuller
Επιμέλεια Βασίλης Τομανάς,
Εκδόσεις Νησίδες, 2012,
σελ. 230, τιμή 15 ευρώ

Ο συγγραφέας εξερευνά την terra incognita – τη γυναίκα, σε πολλές ουσιώδεις εκφάνσεις της: ως ωραίο φύλο, γυναίκα του πόθου, ερωμένη, σύντροφο, συνομιλήτρια ή κοινωνικά αδικημένη, ως φεμινίστρια, αλλά και ως συγγενή, μητέρα, κόρη, αδελφή ή εξαδέλφη. Η έρευνα αυτή, που εξετάζει επιπλέον το κόστος της γήρανσης αλλά και τη σημασία που έχει η γυναίκα για τον άνδρα, μας δίνει απαντήσεις μέσω της φαινομενολογίας, της φιλοσοφίας και της ψυχανάλυσης.

μυθιστόρημα

Τομ Ρομπ Σμιθ
Ο μυστικός λόγος
Μετάφραση Ουρανία Παπακωνστα-ντοπούλου,
Εκδόσεις Πατάκη, 2012,
σελ. 585, τιμή 19,90 ευρώ

Σοβιετική Ενωση, 1956. Μετά τον θάνατο του Στάλιν ένα βίαιο καθεστώς αρχίζει να καταρρέει. Ο Λέο Ντεμίντοφ, πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, βιώνει τη δική του κόλαση. Τα δύο κορίτσια που υιοθέτησε με τη γυναίκα του, Ραΐσα, δεν τον έχουν συγχωρήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στην άγρια δολοφονία των γονιών τους. Και δεν είναι οι μόνες. Ο Λέο, η Ραΐσα και η οικογένειά τους διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από έναν θανάσιμο εκδικητή.

αυτοβιογραφία

Κώστας Σωτηρίου

Μάικ Μπατίστ: Η ιστορία ενός πρωταθλητή
Εκδόσεις MVPublications, 2012,
σελ. 327, τιμή 17,90 ευρώ

Σε πρώτο πρόσωπο ο πρώην μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού αφηγείται το συναρπαστικό ταξίδι της ζωής του από τις επικίνδυνες γειτονιές του Λονγκ Μπιτς ως τη διεθνή καταξίωση. Η απουσία του πατέρα, οι σκιές πίσω από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, το πολυσυζητημένο ατύχημα με το μηχανάκι στη λεωφόρο Κηφισιάς αλλά και η αποκρουστική σκηνή με τον Σάσο Οζμποτ στη Λιουμπλιάνα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, από τον δημοσιογράφο Κώστα Σωτηρίου.

μυθιστόρημα

Νίκος Σκορίνης
Δυτικο-ανατολικά της Γης
Εκδόσεις Καμπύλη, 2012,
σελ. 400, τιμή 18 ευρώ

Πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, εγκληματικών οργανώσεων και Εκκλησιών ψάχνουν κλεμμένα αρχαία ευρήματα και τα θαμμένα κάπου στη Σαχάρα συμπληρωματικά τους για λογαριασμό αδίστακτων πολιτικών, ανίερων ιερωμένων και «λαμόγιων» του χρήματος. Ταυτόχρονα οι ήρωες-πράκτορες περνούν τη δική τους υπαρξιακή κρίση. Ο συγγραφέας δίνει έμφαση στο τράβηγμα του χαλιού σε όσους θεωρούν ότι όλα καθορίζονται από τη στυγνή λογική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ