ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥ
Οσκαρ Ουάιλντ:
99 μαθήματα σοφίας για μια ευτυχισμένη ζωή εδώ και τώρα
Μετάφραση Τιτίνα Σπερελάκη
Εκδόσεις Πατάκη, 2012,
σελ. 231, τιμή 12 ευρώ

«Το να ζεις είναι το σπανιότερο πράγμα του κόσμου. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουν». Τάδε έφη Οσκαρ Γουάιλντ. Μάστορας του αφορισμού, ο μεγάλος ιρλανδός λογοτέχνης του αισθητισμού υποστήριζε ότι «η ζωή πρέπει να βιώνεται ως τέχνη» και έδωσε πρώτος το παράδειγμα. Εζησε μια ζωή μυθιστορηματική, απολαύσεων και ηδονισμού, κάποτε ως τα ακραία όριά τους.

Ο Αλαν Πέρσι ακολουθεί τη συνταγή που έκανε μπεστ-σέλερ τον Νίτσε, 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας: Αποδελτιώνει 99 φράσεις από το έργο του Γουάιλντ, για ισάριθμα μαθήματα, και παραθέτει μια σύντομη ερμηνεία για την καθεμιά, εμπλουτίζοντάς τη με σχόλια από τη λογοτεχνία, την Ιστορία, τη σοφία της Ανατολής.
Ευφυείς, κυνικοί, με ποιητική πυκνότητα και πολύ χιούμορ, οι αφορισμοί του Γουάιλντ αναφέρονται σε κάθε πλευρά της ζωής: στη σχέση με τον εαυτό μας, «Αγάπησε τον εαυτό σου και θα είναι η αρχή ενός ισόβιου ειδυλλίου», στην κοινωνική ένταξη, «Είναι μπελάς να είσαι μέλος της κοινωνίας, αλλά αν είσαι αποκλεισμένος από αυτήν είναι τραγωδία», στις κοινωνικές σχέσεις, «Ορισμένοι φέρνουν την ευτυχία όπου πάνε, άλλοι όποτε φεύγουν», στον έρωτα, «Η καρδιά είναι φτιαγμένη για να ραγίζει», στο σεξ, «Τα πάντα στον κόσμο έχουν να κάνουν με το σεξ, με εξαίρεση το σεξ. Το σεξ έχει να κάνει με την εξουσία», στα χρήματα, «Τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία, προσφέρουν όμως μια αίσθηση τόσο παρεμφερή που μόνο ένας κορυφαίος ειδικός μπορεί να διαπιστώσει τη διαφορά», στη ζωή στον κόσμο γενικά, «Ο κόσμος είναι θέατρο, αλλά η διανομή των ρόλων είναι χάλια».

Ψυχοθεραπεία


LESTON HAVENS
Ενας τόπος ασφαλής.
Προετοιμάζοντας το έδαφος της ψυχοθεραπείας
Μετάφραση Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Γιάννης Ζέρβας
Εκδόσεις Αγρα, 2012,
σελ. 255, τιμή 16,50 ευρώ

Διορατικότητα και συμπόνια χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός Λέστον Χέιβενς, πρώην καθηγητής Ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ, αντιμετωπίζει τη ζωή και τον άνθρωπο. Στο πρώτο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά, εστιάζει στην ψυχοθεραπευτική πράξη και την παρουσιάζει ως βαθιά ανθρώπινη σχέση που βασίζεται στην αποδοχή και στην επαφή. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ασφαλούς τόπου μέσα στον οποίο μπορεί κανείς να υπάρξει. Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικούς της ψυχοθεραπείας αλλά σε όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν πώς θα κατανοήσουν τους άλλους γύρω τους και πώς θα χτίσουν μια ζωή βιώσιμη για να τη μοιραστούν με τους ανθρώπους που αγαπούν.



Ψυχολογία


ROBERT DE BOARD

Ο βάτραχος στο ντιβάνι: μια ψυχολογική περιπέτεια
Μετάφραση Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις Καλέντη, 2012,
σελ. 224, τιμή 12 ευρώ

Οταν ο Αρουραίος, ο Τυφλοπόντικας και ο Ασβός, οι έμπιστοι φίλοι του Βατράχου (διάσημος ήρωας του κλασικού αφηγήματος του Κένεθ Γκρέιαμ «Ο άνεμος στις ιτιές»), αρχίζουν να ανησυχούν για την κατάθλιψη του τελευταίου, τον προτρέπουν να αρχίσει ψυχοθεραπεία! Οι περίπλοκες διανοητικές διαδικασίες της ψυχοθεραπευτικής επιστήμης και οι τρόποι με τους οποίους η συμβουλευτική ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει την ψυχική εξάντληση, μεταφέρονται, σαν παραμύθι, στην περίφημη Ακροποταμιά. Ενα βιβλίο που αναλύει με έξυπνο τρόπο την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Κοινωνική ψυχολογία


ERVING GOFFMAN

Η παραφροσύνη κατ’ οίκον.
Ψυχική ασθένεια, κοινωνική θέση και οικογένεια
Μετάφραση Δήμητρα Μακρυνιώτη,
Αλεξάνδρεια, 2012,
σελ. 127, τιμή 12,78 ευρώ

Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι στην κοινωνική ζωή; Είναι η απόκλιση τρέλα; Ο κορυφαίος καναδός μελετητής στον χώρο των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών σπουδών Ερβινγκ Γκόφμαν, συγγραφέας των βιβλίων «Η παρουσίαση του εαυτού στην καθημερινή ζωή» και «Στίγμα», εστιάζει στην παραφροσύνη όχι ως ψυχική ασθένεια αλλά ως κατάσταση που δημιουργεί ένα ρήγμα στην ομαλότητα της δημόσιας ή της οικογενειακής ζωής. Αντιμετωπίζοντας την ψυχική ασθένεια με όρους κοινωνικούς και όχι ιατρικούς, ασχολείται με κάθε άνθρωπο που αρνείται ή αδυνατεί να παραμείνει στη θέση που του έχει ορίσει το περιβάλλον του, και μας προκαλεί να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας για το τι θεωρούμε κανονικό και φυσιολογικό.

Ενδοσκόπηση


ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ
Από την άγνοια στη σοφία.
Το ταξίδι της Σιμρίτι
Mετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος
Εκδόσεις Opera, 2012,
σελ. 308, τιμή 21,30 ευρώ

Τα βάσανα είναι συνέπεια της άγνοιας και η γνώση είναι γιατρειά, αυτή η εντύπωση έχει επικρατήσει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και η επιδίωξη της γνώσης, διαδικασία θεραπευτική, διδακτική, απελευθερωτική και πνευματική, έχει συνδεθεί με την προσωπική ολοκλήρωση και την ευτυχία. Χρησιμοποιώντας την αλληγορία, την παραβολή και τους ευχάριστους τρόπους του παραμυθιού, ο αργεντινός ψυχίατρος Χόρχε Μπουκάι, συγγραφέας του μπεστ σέλερ Να σου πω μια ιστορία, στο νέο βιβλίο του συνοδεύει την ηρωίδα του, τη Σιμρίτι, σε ένα ταξίδι αναζήτησης της σοφίας. Σφάλματα και στενοχώρια είναι αναπόφευκτα στην πορεία, όμως η ανάληψη της ευθύνης είναι εκείνη που θα οδηγήσει τελικά στη γνώση και στην ελευθερία.

Ανταλλαγές


ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

Μπορώ και χωρίς ευρώ
Εκδόσεις Ιανός, 2012,
σελ. 237, τιμή 16 ευρώ

Ενα βιβλίο για την ανταλλακτική-αλληλέγγυα οικονομία, τις κοινωνικές τράπεζες, τα εναλλακτικά νομίσματα και την εν γένει ευρηματικότητα που απαιτείται σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης παρουσιάζει ενδεικτικά παραδείγματα της διεθνούς εμπειρίας, από το Βανκούβερ και την Αργεντινή ως τη Γερμανία, και παραθέτει έναν πλήρη επικαιροποιημένο κατάλογο των 300 και πλέον ανάλογων οργανώσεων και δικτύων που έχουν δημιουργηθεί και δραστηριοποιούνται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα.

Ανθρωπος και ζώα


RICHARD W. BULLIET
Κυνηγοί, βοσκοί και χάμπουργκερ:
Το παρελθόν και το μέλλον των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων

Μετάφραση Νίκος Κούρκουλος
Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2012,
σελ. 400, τιμή 21,30 ευρώ

Με ποιον τρόπο εξελίχθηκαν οι σχέσεις ανθρώπων και ζώων από την προϊστορία ως σήμερα και ποιες είναι οι προοπτικές διαμόρφωσής τους στο άμεσο μέλλον; Πώς φτάσαμε από τη δύσκολη διαδικασία της εξημέρωσης στον εξανθρωπισμό των ζώων συντροφιάς; Σε αυτό το πολυσύνθετο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Ρίτσαρντ Μπάλιετ. Κινούμενος με ευκολία και σαφήνεια από την ανθρωπολογία και τη ζωολογία μέχρι τη φιλοσοφία και τη λαϊκή κουλτούρα, υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή στις σχέσεις ανθρώπων και ζώων, σε μια εποχή που αναζητά τους θεωρητικούς της. Αμφισβητεί μια αντίληψη αιώνων: το χάσμα ζώων και ανθρώπων δεν είναι αγεφύρωτο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ