George Friedman
Τα επόμενα 100 χρόνια
Εκδόσεις Ενάλιος,
σελ. 400, τιμή 17,98 ευρώ

Παλιότερα ήταν οι μάντεις, αργότερα οι φιλόσοφοι που προσπαθούσαν να χαράξουν πιθανούς δρόμους που θα ακολουθούσε η ανθρωπότητα. Σήμερα εκατοντάδες think tank απασχολούνται με την πρόβλεψη του μέλλοντος. Ο Τζορτζ Φρίντμαν, ιδρυτής και πρόεδρος του Stratfor, στο βιβλίο του με τίτλο «Τα επόμενα 100 χρόνια» γράφει για το τι περιμένει ο κόσμος να συμβεί στην πορεία του 21ου αιώνα. Μερικές από τις προβλέψεις του είναι ότι ο πόλεμος ΗΠΑ και φανατικών μουσουλμάνων θα τερματιστεί και θα αντικατασταθεί από έναν δεύτερο γύρo Ψυχρού Πολέμου με τη Ρωσία. Για την Κίνα προβλέπει ότι θα κλονιστεί από μια τεράστια εσωτερική κρίση, ενώ νέα ανερχόμενη δύναμη θα είναι το Μεξικό.

Ανάμεσα στα άλλα βλέπει και έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο που τον προσδιορίζει χρονικά στα μέσα του αιώνα και θα ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε έναν συνασπισμό χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, της Ευρασίας και της Απω Ανατολής. Για την τεχνολογία πιστεύει ότι θα στραφεί προς το Διάστημα στην προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών ενέργειας.
Ο Φρίντμαν έχει κατά καιρούς μιλήσει και για την Ελλάδα εκτιμώντας ότι «την κρίση δεν θα την πληρώσει η ελίτ αλλά οι φτωχοί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ