Ο Κάρνε Ρος ήταν διπλωμάτης καριέρας. Ζούσε το όνειρο του κυβερνητικού στελέχους που ταξίδευε πάντα πρώτη θέση, δεν περνούσε από έλεγχο όταν έμπαινε στη βλοσυρή Μόσχα και έγραφε τους λόγους των υπουργών και άλλων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης. Υπηρετούσε στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ. Η δουλειά του ήταν να υπερασπίζεται την επιβολή κυρώσεων στο Ιράκ και να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους επιθεωρητές όπλων κατασκευάζοντας μια επιθυμητή πραγματικότητα.
Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 11.9.2001 ήταν το πρώτο σοκ γι’ αυτόν. Εβλεπε τη χώρα του να μπαίνει σε πόλεμο με το Ιράκ επικαλούμενη ψευδή στοιχεία. Επρόκειτο, όπως λέει, για μια παρωδία. Ο φίλος και συνάδελφός του Ντέιβιντ Κέλι, ειδικός στα βιολογικά όπλα, θα καταγγείλει τα ψέματα της βρετανικής και αμερικανικής διπλωματίας, θα λοιδορηθεί και θα οδηγηθεί στην αυτοκτονία. Αυτό είναι το δεύτερο σοκ.
Ο Ρος αποφασίζει να αντιδράσει συντάσσοντας μια έκθεση όπου αποκάλυπτε ότι οι ισχυρισμοί για όπλα μαζικής καταστροφής που δήθεν κατείχε το Ιράκ ήταν αβάσιμοι και οι διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις πλην του πολέμου δεν είχαν καν εξεταστεί. Παραιτείται από το διπλωματικό σώμα και ιδρύει τη μη κυβερνητική διπλωματική ομάδα Independent Diplomat. Σήμερα συμβουλεύει χώρες, κυβερνήσεις και εκλεγμένους πολιτικούς παράγοντες σε διάφορες αντιπαραθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η εμπειρία του αυτή τον οδήγησε να γράψει αυτό το βιβλίο, το οποίο επικεντρώνεται στην αξία που έχει το κάθε άτομο και στη δυνατότητα να αντιδρά σε ό,τι βλέπει γύρω του. Περιγράφει μια επανάσταση «τόσο βαθιά και τόσο απλή». Οπως γράφει, τα στοιχεία και οι μελέτες αποδεικνύουν ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας αλλαγής είμαστε εμείς οι ίδιοι και η αντίληψη που επικρατεί πως το άτομο είναι ανίσχυρο απέναντι στα περίπλοκα και ποικίλα παγκόσμια προβλήματα είναι τελείως λανθασμένη. Αντίθετα, το άτομο μπορεί, κατά τον Ρος, να γίνει μια πανίσχυρη μηχανή αλλαγής, που προσφέρει προοπτική για καταλυτικές συνέπειες στην πολιτική και στον κόσμο, ακόμη και στον ίδιο τον εαυτό του.
Η εμπειρία του τον έχει βοηθήσει να στοιχειοθετήσει μερικές βασικές αλήθειες που μπορεί κάποιος να ακολουθεί στη ζωή. Μερικές από αυτές είναι οι εξής: Να ανακαλύπτεις πρώτα τι πιστεύεις εσύ ο ίδιος. Να ζυγίζεις τις καταστάσεις και να βλέπεις ποιος έχει τη δύναμη επιρροής πάνω σε αυτές. Η νιρβάνα τού αύριο να μη γίνεται δικαιολογία για να αποφεύγεις τα βάσανα του σήμερα. Να σκέπτεσαι κοσμοπολίτικα, τα προβλήματα δηλαδή όπου γης. Να βοηθάς όσους υποφέρουν περισσότερο. Να συμβουλεύεσαι και να διαπραγματεύεσαι. Να έχεις απώτερο στόχο, αλλά να τον υπηρετείς καθημερινά με μικρές πράξεις.
Ολα όσα αναφέρει, τα οποία στηρίζουν τη φιλοσοφία του, αναφέρονται σε παραδείγματα της ατομικής ζωής και δράσης του. Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, αλλά για μια προσωπική μαρτυρία γεμάτη χρήσιμα συμπεράσματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ