Είναι ο εκδότης του Χάρι Πότερ, αυτής της εκδοτικής πυγολαµπίδας – όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος – που κράτησε αναµµένη δέκα χρόνια πουλώντας 1 εκατ. αντίτυπα. Αλλά είναι και ο εκδότης της Αρουντάτι Ρόι, εκείνου του φαινοµένου της δεκαετίας του 1990 που άκουγε στο όνοµα Ο Θεός των µικρών πραγµάτων . Είναι ο εκδότης του Εκο και τώρα του Μουρακάµι – το τελευταίο µυθιστόρηµα του γιαπωνέζου συγγραφέα, 19Q4, αναγγέλθηκε για το τέλος του 2012 – αλλά και ο εκδότης των γυναικών συγγραφέων της «συναισθηµατικής λογοτεχνίας», της Λένας Μαντά, της Πασχαλίας Τραυλού και άλλων, που δηµιουργούν τον αναγνωστικό κανόνα σε ένα κοινό στην πλειονότητά του γυναικείο – το 70%, όπως µου λέει πάλι ο ίδιος. Τα αντίτυπα των βιβλίων της Μαντά ίσως αγγίζουν τώρα το 1 εκατ. Είναι ο εκδότης του Λακάν αλλά και του «διαδόχου» του Χάρι Πότερ, του έφηβου γκαφατζή Σπασίκλα, ήρωα του Τζεφ Κίνι.

Μια ανακοίνωση µε διπλό στόχο, ότι οι εκδόσεις Ψυχογιός είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόµενες εταιρείες στην Ελλάδα, σύµφωνα µε την τελευταία έκδοση του «Fortune», και ότι το 2012 επεκτείνεται στην Τουρκία, υπήρξε η αφορµή για να συναντήσουµε τον εκδότη Θανάση Ψυχογιό, ο οποίος το 1972 δηµιούργησε τον φερώνυµο εκδοτικό οίκο.

«Δεν αφήνω την κρίση να περάσει» ήταν η πρώτη αντίδρασή του στην ερώτησή µου πώς επιβιώνει σε αυτό το σκληρό οικονοµικό τοπίο. «Ζητάω από την εταιρεία µου, όπως και από τον εαυτό µου, εξαιρετικά αποτελέσµατα και σε εποχή κρίσεως αυξάνουµε την ταχύτητα» λέει και µου αποκαλύπτει ότι το 2011 οι εκδόσεις Ψυχογιός θα έχουν απολογισµό 1,8 εκατ. πουληµένα αντίτυπα.

Εχει οργάνωση πολυεθνικής εταιρείας αλλά το µέγεθος της αγοράς προσδιορίζει και το µέγεθος των εκδόσεων. Ισως γι’ αυτό µέσα στο 2012 διευρύνεται προς την Τουρκία, µια δυναµική, αναπτυσσόµενη χώρα µε 30 εκατοµµύρια νέους στο σύνολο του πληθυσµού. Η επιλογή της Τουρκίας προέκυψε έπειτα από µεγάλη έρευνα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. «Είναι η προσφορότερη αγορά» εξηγεί.

Ο τουρκικός Ψυχογιός, που προς το παρόν δεν έχει ακόµη όνοµα, διευθύνεται από την 27χρονη κόρη του εκδότη, Πένυ, και µέσα στο 2012 θα εκδώσει δέκα τίτλους οι οποίοι θα υποστηριχθούν µε όλες τις µορφές µάρκετινγκ. «Είµαι κάτι σαν γεφυροποιός» µου λέει ο κ. Ψυχογιός. «Ελπίζω ότι θα έχω και τούρκους συγγραφείς, ποντάρω στην καλή οργάνωσή µας και από ‘δώ και πέρα ζητάω δικαιώµατα και για την Ελλάδα και για την Τουρκία».

Καινούργια σηµεία πώλησης

Λιτός και αυστηρός, στοιχεία που προφανώς καλλιεργήθηκαν από την εκπαίδευσή του, το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Κορίνθου, αλλά και από τη συνεχή αυτοεκπαίδευσή του µέσα από βιβλία που έχουν σχέση µε την κοινωνική οργάνωση και την αυτοβελτίωση, ο κ. Ψυχογιός αποτελεί εξαίρεση µέσα στο γενικότερο κλίµα της επιχειρηµατικής κατάθλιψης. «Δεν περιόρισα τίποτα. Αγνοήσαµε την κρίση. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήµατα σε βιβλιοπωλεία, δεν δίνουµε όµως βιβλία µας όπου δεν µας πληρώνουν και προσπαθούµε να δηµιουργούµε καινούργια σηµεία πώλησης». Αναγνωρίζει όµως ότι τους επηρέασε η αβεβαιότητα που δηµιουργήθηκε την 26η Οκτωβρίου, µε την ανακοίνωση του δηµοψηφίσµατος, από την οποία τελικά συνήλθαν.

Ο γιος του, Χάρης Ψυχογιός, ασχολείται µε το ηλεκτρονικό βιβλίο και ο άλλος γιος του, ο Νίκος, µε την εµπορική οργάνωση και το µάρκετινγκ. Τον ρωτώ για την περίφηµη αγορά. «Τη µελετούµε» µου λέει. «Και ως προς το αναγνωστικό κοινό και ως προς τον ανταγωνισµό». Οι τάσεις της αγοράς αντανακλώνται βεβαίως στον εκδοτικό κατάλογό του. Οσο για το αναγνωστικό κοινό, καλλιεργεί συστηµατικά τη σχέση του µαζί του και έχει ένα δίκτυο 70.000 αναγνωστών µε τους οποίους επικοινωνεί τακτικά. Το πώς είναι… επαγγελµατικό µυστικό.

Στην ξένη λογοτεχνία έχει κορυφαίους συγγραφείς – θα ανακοινώσει, µου είπε, ακόµη έναν σηµαντικό ξένο συγγραφέα – και θα ήθελε και άλλους Ελληνες. «Αλλά θα κινηθώ µε τις αρχές µου και ποτέ κάτω από το τραπέζι» λέει. Το ήθος είναι γι’ αυτόν λέξη µε ουσία.

«Ετοιµαζόµαστε για τη νέα εποχή»

Τα μπεστ σέλερ δεν είναι μόνο οι γυναίκες της συναισθηματικής λογοτεχνίας. Το Κοιμητήριο της Πράγας του Ουμπέρτο Εκο έχει αγγίξει τα 60.000 αντίτυπα και η βιογραφία του Στιβ Τζομπς τα 10.000. Στην εκδοτική βιομηχανία (ή βιοτεχνία, εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς) των 9.000 τίτλων μόνο 10% πηγαίνει πάνω από τα 3.000 αντίτυπα. Πολλά από αυτά είναι των εκδόσεων Ψυχογιός.

Συμφιλιωμένος με την τεχνολογία, λέει ότι θα τη χρησιμοποιήσει στο έπακρο.

Ο κατάλογός του περιλαμβάνει κιόλας 300 ηλεκτρονικά βιβλία. Στο εξής κάθε τίτλος εκδίδεται και ηλεκτρονικά, ακόμη και τα βιβλία της Λένας Μαντά, που η τύχη τους είναι αποκλειστικά χάρτινη. «Αλλά κάποια στιγμή θα συγκλίνουν πολλοί λόγοι και η αλλαγή θα συμβεί. Η αναπόφευκτη μετάβαση είναι θέμα χρόνου και ετοιμαζόμαστε για τη νέα εποχή».

Και πεπεισμένος για τη σημασία της εταιρικής ευθύνης ο Θανάσης Ψυχογιός δίνει εφέτος 10 λεπτά από κάθε πωλούμενο αντίτυπο για κοινωφελείς σκοπούς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ