Είναι ο συγγραφέας του διαβόητου άρθρου «Φοβού τους Ελληνες και οµόλογα φέροντας», στο οποίο αναδείκνυε πολλές από τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονοµίας. Τα άρθρα του στο «Vanity Fair» συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, καθώς καταφέρνει να συνδυάζει τις γνώσεις του από τη δουλειά του στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα µε την ερευνητική δηµοσιογραφία και τον απλό, κατανοητό τρόπο περιγραφής περίπλοκων οικονοµικών µηχανισµών.

Ο Λιούις κάνει ένα οδοιπορικό στις χώρες που έπληξε η οικονοµική κρίση του 2008 και διόγκωσε τα προβλήµατα της δηµοσιονοµικής τους σταθερότητας, όπως η Ελλάδα, η Ισλανδία και η Ιρλανδία. Καταπιάνε ται µε όσους σαγηνεύτηκαν από την ευκολία της φθηνής πίστωσης προτού αρχίσει η κατάρρευση αυτής της µεγάλης οικονοµικής φούσκας. Ο Λιούις αναλύει τα προβλήµατα κουλτούρας των διαφόρων λαών. Π.χ. οι Γερµανοί πέφτουν θύµατα της ευπιστίας στους κανόνες, ενώ οι Αµερικανοί δεν υπολογίζουν σωστά τις µεγάλες ανταγωνιστικές τάσεις µεταξύ των διαφόρων επαγγελµατικών οµάδων. Οσο για τους Ελληνες, δεν έχουν µάθει να λειτουργούν συλλογικά, αλλά διασπασµένοι σε πολλαπλά κοµµάτια. Για να κατανοήσει την Ελλάδα µίλησε µε πολιτικούς (Πέτρο ∆ούκα, Στέφανο Μάνο), αλλά και µε µοναχούς, όπως µε τον Αρσένιο του Εφραίµ και τον πατέρα Μάθιου από τον Γουισκόνσιν που βρίσκεται στο Αγιον Ορος, περιπλανήθηκε στην Αθήνα, είδε συγκρούσεις διαδηλωτών και ΜΑΤ, απόκτησε µια δική του οπτική για την ελληνική εµπειρία.

Η πρόταση του Λιούις είναι η ταχεία οικονοµική και πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης. Προϋποθέτει την κατανοµή των χρηµάτων των ευρωπαίων φορολογουµένων στους ίδιους από έναν κοινό λογαριασµό του οποίου τη µερίδα του λέοντος θα καταβάλει η Γερµανία.

Το «λυσάρι» του χρήµατος
DonaldMarron
50 οικονομικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα
Μετάφραση: Νίκος Ρούσσος,
Εκδόσεις Κλειδάριθμος,
σελ. 160, τιμή 19,80 ευρώ

Ολοι µιλούν για την οικονοµία, ζούµε στον αστερισµό της, αλλά πόσες φορές διαβάζουµε γι’ αυτήν και δεν καταλαβαίνουµε λέξη! Αγνωστοι όροι, λέξεις µε σύνθετο νόηµα ή µετωνυµικές, έννοιες µεταφρασµένες (καλά ή κακά) από τα αγγλικά, µας µπερδεύουν και µας κάνουν να χάνουµε το νόηµα. Το λεξικό αυτό περιλαµβάνει τις βασικές οικονοµικές σχολές, τις βασικές έννοιες και τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στη διαµόρφωση των οικονοµικών θεωριών σε ξεχωριστά λήµµατα. Κάθε λήµµα απλώνεται σε µία σελίδα η οποία δεν χρειάζεται πάνω από µισό λεπτό για να τη διαβάσεις, ενώ δίπλα της υπάρχουν συνήθως κατατοπιστικά σχεδιάσµατα και εικόνες. Σε κάθε µεγάλο κεφάλαιο υπάρχει σχετικό γλωσσικό λυσάρι, ενώ από το ένα κεφάλαιο στο άλλο βαδίζεις µε links. Χρήσιµο όσο δεν φαντάζεστε.

Ολα για τον άνθρωπο
Tim Jackson
Ευημερία χωρίς ανάπτυξη
Μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου,
Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 328,
τιμή 18 ευρώ

Ο συγγραφέας είναι οικονοµολόγος, σύµβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, οικολόγος και άνθρωπος της δράσης. Πιστεύει ότι η παρούσα οικονοµική κρίση έδειξε τα όρια του εφαρµοζόµενου µοντέλου, το οποίο στηρίζεται στην υπερανάπτυξη, στην πλασµατική ευηµερία και στις ανισότητες που δηµιουργεί. Στόχος του είναι να προτείνει τις δικές του εναλλακτικές µεθόδους ευηµερίας, οικονοµικής και κοινωνικής, που συνιστούν ένα άλλο µοντέλο ανάπτυξης µε µέτρο που θα σέβεται τον άνθρωπο.

Ρεπορτάζ στην (οικονοµική) οµίχλη
Παύλος Τσίμας
Το ημερολόγιο της κρίσης
Εκδόσεις Μεταίχμιο,
σελ. 296, τιμή 15,50 ευρώ

Πρόκειται για το οδοιπορικό ενός ρεπόρτερ στις χώρες όπου σηµειώθηκαν κρισιακά οικονοµικά φαινόµενα ή σε πόλεις-σταθµούς όπου κάποιοι αποφασίζουν πώς θα διευθετηθεί η κρίση. Οπως φανερώνει και το εξώφυλλο του βιβλίου, ο συγγραφέας προσπαθεί να ενώσει µε γραµµές τις πόλεις που έπαιξαν έναν ρόλο στην εµφάνιση και διατήρηση της σηµερινής κρίσης προσπαθώντας να βγάλει ένα νόηµα και µια εξήγηση για το πώς φθάσαµε σε αυτή την κατάσταση. Ο ρεπόρτερ δεν κατέχει τη γνώση αλλά την αναζητεί, έτσι ώστε το βιβλίο αυτό να παίρνει έναν γοητευτικό αφηγηµατικό χαρακτήρα, να µην κουράζει µε προαποφασισµένες αναλύσεις και κυρίως να σε βάζει να σκεφτείς. Το τελευταίο κεφάλαιο µε τίτλο «Η µάχη των ιδεών» είναι νοµίζω το καλύτερο καθώς εκεί δίνονται συνεκτικές εξηγήσεις.

Φορολογικές Εδέµ
NicholasShaxson
Offshore, τα νησιά των θησαυρών
Μετάφραση Νίκος Ρούσσος,
Εκδόσεις Παπαδόπουλος,
σελ. 416, τιμή 15,75 ευρώ

Υπάρχουν πάνω από 60 φορολογικοί παράδεισοι στον κόσµο: Βερµούδες, Νησιά Κεϊµάν, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι… Οι πιο σηµαντικοί όµως βρίσκονται σε ένα νησί που ονοµάζεται Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη, και στο Σίτι του Λονδίνου, στο νησί της Μεγάλης Βρετανίας. Οι φορολογικοί παράδεισοι ελέγχουν πάνω από το 50% των παγκόσµιων εµπορικών συναλλαγών, ενώ το µεγαλύτερο µέρος του διεθνούς δανεισµού διεκπεραιώνεται πλέον µέσω αυτών. Οι φορολογικοί παράδεισοι έχουν διαδραµατίσει κεντρικό ρόλο σε κάθε σηµαντικό οικονοµικό γεγονός, σε κάθε µεγάλο οικονοµικό σκάνδαλο και σε κάθε κρίση τα τελευταία χρόνια, συµπεριλαµβανοµένης της πρόσφατης παγκόσµιας ύφεσης. Επιπλέον εγείρουν το ζήτηµα της καπιταλιστικής δηµοκρατίας: πώς µπορεί να επιζήσει αυτή αν ο παγκόσµιος πλούτος φυγαδεύεται συνεχώς;

Αλλού είναι η λύση
ΝίκοςΜπογιόπουλος
«Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε»
Εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 480,
τιμή 15,30 ευρώ

Ο συγγραφέας και δηµοσιογράφος αναλύει τη σηµερινή κρισιακή κατάσταση όπως έχει διαµορφωθεί σε όλες τις δυτικού τύπου κοινωνίες. Αναφέρεται στο πώς δρουν οι πολυεθνικές, πώς ο παγκόσµιος πλούτος περιέχεται στα χέρια ολίγων ανθρώπων της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ο Ν. Μπογιόπουλος πιστεύει ότι η οικονοµική κατάρρευση είναι απόρροια του ίδιου του ταξικού χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήµατος και άρα η λύση του προβλήµατος βρίσκεται κάπου αλλού.

Μικρό λεξικό για… μη οικονοµολόγους
ΓιάννηςΒαρουφάκης
Κρίσης Λεξιλόγιο
Εκδόσεις Ποταμός, 2011,
σελ. 175, τιμή 15 ευρώ

Τι σηµαίνει και πώς µπορεί να γίνει µια αναδιάρθρωση χρέους; Τι έκανε η Αργεντινή και ξέµπλεξε µε το χρέος της; Τι σηµαίνει «φούσκα» και πώς εκδηλώνεται αυτή; Τι είναι τα οµόλογα και πώς γίνεται η διαπραγµάτευσή τους; Τι είναι ο µηχανισµός ανακύκλωσης πλεονασµάτων; Ερωτήµατα οικονοµικής πολιτικής στα οποία συνήθως οι πολίτες δεν είναι σίγουρο ότι µπορούν να απαντήσουν µε ακρίβεια, ανεξαρτήτως αν πολλές από αυτές τις έννοιες τις χρησιµοποιούν καθηµερινά. Ο συγγραφέας, οικονοµολόγος πολύ γνωστός από τις συχνές παρεµβάσεις του τον τελευταίο καιρό, αποφάσισε να συντάξει ένα µικρό οικονοµικό λεξικό της κρίσης πιστεύοντας ότι η γνώση της οικονοµίας δεν πρέπει να είναι µονοπώλιο των οικονοµολόγων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ