Στο νέο βρετανικό αστυνοµικό µυθιστόρηµα ξεχωριστή θέση κατέχει η Αν Κλιβς (1954). Επηρεασµένη από τη γραφή της Aγκαθα Κρίστι, επιχειρεί να αναλύσει τον ψυχισµό των ηρώων της, κατοίκων της επαρχιακής Αγγλίας, σχολιάζοντας τη συµπεριφορά τους. Στο Υγρός θάνατος (πρωτότυπος τίτλος Hidden Depths ), που διαδραµατίζεται στο Νορθάµπερλαντ, κοντά στο Νιούκασλ, µια παραθαλάσσια περιοχή, η Κλιβς παρουσιάζει ευθύς εξαρχής τα κύρια πρόσωπα της ιστορίας της να επιδίδονται στο σεξ ή να υποφέρουν από ερωτικές φαντασιώσεις.

Πρώτα πρώτα η Τζούλι Αρµστρονγκ. Εγκαταλειµµένη σύζυγος, επιστρέφει στο σπίτι της έπειτα από µια νυχτερινή έξοδο µε έναν άντρα και βρίσκει τον γιο της Λουκ νεκρό στην µπανιέρα, στραγγαλισµένο, και την κόρη της, Λόρα, να κοιµάται. Στη συνέχεια, η Φελίσιτι Κάλβερτ. Παντρεµένη, µε τέσσερα παιδιά και ένα εγγόνι, σκέφτεται το σεξ σαν να ήταν έφηβη. Οταν µια φοιτήτρια, η Λίλι Μαρς, η οποία ήθελε να νοικιάσει ένα αγροτόσπιτο κοντά στο σπίτι των Κάλβερτ, βρίσκεται νεκρή, στραγγαλισµένη όπως ακριβώς και ο Λουκ, η Φελίσιτι υποπτεύεται τον άντρα της, Πίτερ, καθηγητή πανεπιστηµίου. Τα δύο εγκλήµατα αναλαµβάνει να εξιχνιάσει η αστυνοµική ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ, µια χοντρή και µοναχική γεροντοκόρη. Είναι ανέραστη από δική της επιλογή και αυτό έρχεται σε αντίθεση µε όσα συµβαίνουν γύρω της, µε τα ερωτικά πάρε-δώσε εκείνων τους οποίους ανακρίνει. Ολοι οι πρωταγωνιστές είναι ύποπτοι για τους φόνους, αφού όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Τα δύο θύµατα αντιµετώπιζαν ψυχολογικά προβλήµατα, είχαν εξεταστεί από ψυχίατρο και, µολονότι δεν έφεραν ίχνη σεξουαλικής κακοποίησης, είναι βέβαιη πως αµφότερες οι υποθέσεις συνδέονται. Επιταχύνει λοιπόν τις έρευνες για τη διαλεύκανσή τους καθώς ο δράστης ενδέχεται να ξαναχτυπήσει. Αυτή τη φορά στόχος του πιθανόν θα είναι η κόρη της Τζούλι, Λόρα.

Η συγγραφέας περιγράφει την επαρχιακή Αγγλία µε ζωηρά χρώµατα: λιβάδια, ποταµάκια, λιµνούλες, αγελάδες και πόνι που βόσκουν, χωράφια µε σιτηρά, πουλιά και παρατηρητές πουλιών. Ανατέµνει την οικογενειακή ζωή των συµπατριωτών της, αποκαλύπτει την υποκρισία που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της επίπλαστης ηρεµίας, καθώς και τα εγκληµατικά ένστικτα που συνυπάρχουν µε τον καθωσπρεπισµό. Κυρίως, όµως, µιλάει για το σεξ, ένα σπορ που γεννά αισθήµατα κατοχής, ζήλιες, πάθη, εκδικητικότητα και εκβιασµούς.

Θανάσιµα σκανδιναβικά μυστικά
Camilla Lackberg
Ο ιεροκήρυκας
Μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης,
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2011,
σελ. 520, τιμή 17, 70 ευρώ

Η Σουηδή Καµίλα Λάκµπεργκ παρουσιάζει µία ακόµη περιπέτεια της Ερίκα, συγγραφέως το επάγγελµα, και του Πάτρικ, ενός αστυνοµικού, του αγαπηµένου της. Μαζί προσπαθούν να διαλευκάνουν – η Ερίκα είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί – τη δολοφονία µιας γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε µια χαράδρα. Στο ίδιο µέρος βρέθηκαν και οι σκελετοί δύο άλλων γυναικών, οι οποίες εξαφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970. Χώρος δράσης είναι η Φελµπάκα, ένα ψαροχώρι, η γενέτειρα της συγγραφέως. Οι αναδροµές στο παρελθόν οδηγούν στην αποκάλυψη θανάσιµων µυστικών.

Αθλιοι του Νότιγχαµ
John Harvey
Εύκολη λεία
Μετάφραση Μιχάλης Λαλιώτης,
Εκδόσεις Πόλις, 2011,
σελ. 408, τιμή 18 ευρώ

Ο επιθεωρητής Τσάρλι Ρέζνικ, ο οποίος δρα στο Νότιγχαµ της Κεντρικής Αγγλίας, αναλαµβάνει να εξιχνιάσει τον θάνατο του νεαρού Νίκι Σνέιπ, κατηγορουµένου για ληστεία εναντίον δύο ηλικιωµένων, ο οποίος βρίσκεται κρεµασµένος στο κρατητήριο ανηλίκων.

Οταν δολοφονείται κι ένας αστυνόµος, ο Ρέζνικ έχει να αντιµετωπίσει τους ανεξήγητους βιασµούς ανδρών, ενώ ανακρίνει τα µέλη της οικογένειας του Νίκι µε την άθλια οικονοµική κατάσταση, αλλά και έρωτες, εγκυµοσύνες, ξυλοδαρµούς, χωρισµούς.

Ο νεκρός καθηγητής και η Αλίκη
ΠέτροςΜαρτινίδης
Χωρίς αποζημίωση
Εκδόσεις Νεφέλη, 2011,
σελ. 180, τιμή 13,50 ευρώ

Σε αυτό το µυθιστόρηµα του Μαρτινίδη πρωταγωνιστούν ο δηµοσιογράφος Αλέξης Ολµέζογλου και ο καθηγητής-απατεώνας ∆ηµήτρης Σκούρος, ήρωες σε προηγούµενα βιβλία του συγγραφέα. Ο Ολµέζογλου αναλαµβάνει να εξιχνιάσει τον θάνατο ενός καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης που πέθανε στο Σύνταγµα, σε µια επίθεση των ΜΑΤ, ενώ ο Σκούρος, ο οποίος ζει στο Παρίσι, επιχειρεί να βοηθήσει στην ανεύρεση της Αλίκης, συζύγου ενός καθηγητή και ερωµένης του νεκρού. Το µυθιστόρηµα είναι πολιτικό, ενώ εξαιτίας της άστατης Αλίκης αιωρείται στον αέρα η γνωστή φράση «cherchez la femme».

Ο «φοροεισπράκτορας» µε το κώνειο
Πέτρος Μάρκαρης
Περαίωση
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2011,
σελ. 416, τιμή 23,43 ευρώ

Το δεύτερο µέρος της Τριλογίας της κρίσεως αρχίζει µε µια τετραπλή αυτοκτονία: τέσσερις µοναχικές συνταξιούχοι αυτοκτονούν λόγω οικονοµικών δυσκολιών. Στη συνέχεια, ο αστυνόµος, ο οποίος επίσης βιώνει τα καθηµερινά προβλήµατα των Ελλήνων, αναλαµβάνει να εξιχνιάσει τον θάνατο ενός γιατρού… που δεν είναι αυτοκτονία: βρέθηκε δολοφονηµένος µε κώνειο. Και κατόπιν δολοφονείται µε τον ίδιο τρόπο ένας καθηγητής πανεπιστηµίου, µέλος του ΠΑΣΟΚ. Ο δολοφόνος στέλνει στα θύµατα ηλεκτρονικές επιστολές υπογράφοντας ως «εθνικός φοροεισπράκτορας». Οι νεκροί ανήκουν στους φοροφυγάδες, οπότε τιµωρούνται µε «περαίωση».

Νεο-κατάσκοποι
John Le Carre
Eνας προδότης στα μέτρα μας
Μετάφραση Νάσος Κυριαζόπουλος,
Εκδόσεις Bell, σελ. 346,
τιμή 17,50 ευρώ

Ο µετρ των κατασκοπικών θρίλερ Τζον λε Καρέ καταπλήσσει πάλι. Εδώ, µε φόντο την οικονοµική κρίση, µιλάει για τη ρωσική µαφία που ασχολείται µε το ξέπλυµα µαύρου χρήµατος και τις βρετανικές µυστικές υπηρεσίες. Oλα αρχίζουν στο νησί Αντίγκουα της Καραϊβικής. Εκεί ένας αριστερών τάσεων διανοούµενος, ο Πέρι, ο οποίος διδάσκει στην Οξφόρδη, και η φίλη του Γκέιλ, δικηγόρος, γνωρίζουν τον µυστηριώδη ρώσο επιχειρηµατία Ντίµα, ο οποίος εξοµολογείται την επιθυµία του να εγκατασταθεί µόνιµα στην Αγγλία. Και η περιπέτεια ξεκινά.

Αγριες δολοφονίες γυναικών
Χρυσηίδα Δημουλίδου
Ο λύκος της μοναξιάς
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2011,
σελ. 526, τιμή 18,80 ευρώ

Τον Φεβρουάριο του 2008, όταν η Αθήνα ξυπνάει χιονισµένη, µια νεαρή γυναίκα, η Σοφιάνα, βρίσκεται αποκεφαλισµένη. Η υπαστυνόµος Ευρυδίκη Τζελή ταξιδεύει στο Βερολίνο, όπου τον Οκτώβριο του 1994 βρέθηκε άγρια δολοφονηµένη µια Πολωνέζα. Οι οµοιότητες των δύο δολοφονιών οδηγούν την υπαστυνόµο στην εξιχνίασή τους, καθώς ο δράστης, ο «λύκος της µοναξιάς» του τίτλου, αναγκάζεται να οµολογήσει και να εξηγήσει το πώς έφθασε στο έγκληµα, το οποίο οφείλεται σε µια αυτοκτονία που έγινε τα Χριστούγεννα του 1984 στο Σπαντάου, κοντά στο Βερολίνο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ