Ηρωας του παρόντος µυθιστορήµατος είναι ο Τζέρι Φέγκαν, εκτελεστής του IRA, ο οποίος εµφανίστηκε για πρώτη φορά στα Φαντάσµατα του Μπέλφαστ (εκδόσεις Μεταίχµιο, 2010), όπου δολοφονούσε παλιούς συντρόφους του επειδή τους θεωρούσε ηθικούς αυτουργούς των δώδεκα φόνων που διέπραξε. Σε εκείνο το µυθιστόρηµα ο Στιούαρτ Νέβιλ έβαζε τους ανθρώπους του Ιρλανδικού ∆ηµοκρατικού Στρατού να διαπράττουν εγκλήµατα είτε λόγω διαταραγµένου ψυχισµού είτε από έφεση για παράνοµο πλουτισµό.

Ο αναγνώστης έβγαζε το συµπέρασµα ότι ο συγγραφέας θεωρούσε όλους τους εµπλεκοµένους στον IRA ως εγκληµατίες του κοινού Ποινικού ∆ικαίου, αφού ως τριτοπρόσωπος αφηγη τής χρησιµοποιούσε γι’ αυτούς χαρακτηρισµούς όπως «κτήνος» και «κάθαρµα». Ο Νέβιλ παρουσίαζε υψηλόβαθµους αξιωµατούχους της οργάνωσης ως ψευδοεπαναστάτες οι οποίοι, αφού ως νεαροί παπαγάλιζαν τα ρητά του Μαρξ και του Γκεβάρα, ως ενήλικοι διψούσαν για χρήµα και εξουσία.

Εδώ, στη Συνωµοσία της φωτιάς (πρωτότυπος τίτλος Collusion ), τη συνέχεια του προηγούµενου µυθιστορήµατος, ο Φέγκαν δευτεραγωνιστεί. Βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και αναγκάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου καταζητείται. Κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνοµικός επιθεωρητής Τζακ Λένον, ο οποίος εµφανίζεται να παρακολουθεί δύο κακοποιούς που ανήκουν στους Πιστούς του Μπέλφαστ, δηλαδή στους ακραίους Ενωτικούς, τους ιδεολόγους της διατήρησης της πολιτικής ένωσης του Ολστερ µε τη Βρετανία.

Ο Λένον, ο οποίος είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, αντιµετώπισε προβλήµατα επειδή έγινε αστυνοµικός. Το µίσος µεταξύ καθολικών, οπαδών της ενιαίας Ιρλανδίας, και προτεσταντών, θιασωτών της βρετανικής κυριαρχίας, ήταν ανέκαθεν αβυσσαλέο. Εγκατέλειψε την πρώην αγαπηµένη του, Μαρί Μακ Κένα, και την κόρη τους, Ελεν, κάτι για το οποίο αισθάνεται ενοχές. Τώρα ανησυχεί για τη ζωή τους, που απειλείται από έναν επαγγελµατία δολοφόνο, τον λεγόµενο Ταξιδιώτη, ο οποίος παίρνει εντολές να αφανίσει ανθρώπους.

Εντολείς του είναι ο Μπουλ Ο’Κέιν, παλιός αξιωµατούχος του IRA, και η κόρη του Ορλα. Ο Μπουλ, ανάπηρος σε καροτσάκι ύστερα από δολοφονικό χτύπηµα, επιθυµεί διακαώς να ολοκληρώσει την εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των συντρόφων του, οι οποίοι είναι ύποπτοι για προδοσία. Για τον λόγο αυτόν έχει προσλάβει τον Ταξιδιώτη, πληρώνοντάς τον καλά.

Οι δύο άνδρες, ο Φέγκαν και ο Λένον, συµµαχούν για να αντιµετωπίσουν τον δολοφόνο χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν εµπλακεί σε µια συνωµοσία, µια συµπαιγνία πολιτικών και αστυνοµικών. Χώρος δράσης είναι το Μπέλφαστ, πόλη όπου πριν από λίγα χρόνια µαίνονταν οι συγκρούσεις ανάµεσα σε καθολικούς και προτεστάντες. Και εδώ ο συγγραφέας περιγράφει µε µελανά χρώµατα τους ανθρώπους του IRA, τους καθολικούς µαρξιστές, τους λεγόµενους ρεπουµπλικανούς. Κατ’ αυτόν, όσοι δεν είναι κακοί από τη φύση τους, πλεονέκτες και υποκριτές, εργάζονται για λογαριασµό των βρετανικών µυστικών υπηρεσιών, όπως άλλωστε συµβαίνει και µε ορισµένους από τους εχθρούς τους, δηλαδή τους προτεστάντες.

Θαυµαστής του αµερικανικού νουάρ

Παρά τις υπερβολές της πλοκής, ο Νέβιλ στηρίζεται σε πραγµατικά γεγονότα και σε υπαρκτά πρόσωπα. Για παράδειγµα, το 2009 ο Πραγµατικός IRA, το κοµµάτι που αποσχίστηκε το 1997 από τον Περιφερειακό IRA, ανέλαβε τη δολοφονία το 2006 του Ντένις Ντόναλντσον, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σιν Φέιν, του κόµµατος του οποίου ηγείται ο Τζέρι Ανταµς και αποτελεί την πολιτική έκφραση του IRA. O Ντόναλντσον είχε διαγραφεί από το Σιν Φέιν επειδή υπήρξε πληροφοριοδότης της ΜΙ5, κάτι που παραδέχθηκε ο ίδιος σε δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση.

Παράλληλα, ο Νέβιλ µιλάει για τη σηµερινή κοινωνική πραγµατικότητα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου καταφθάνουν µετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη συστήνοντας εγκληµατικές συµµορίες µε τις οποίες συνεργάζονται ορισµένοι Πιστοί, ενίοτε πιο επικίνδυνοι από τους βοµβιστές του IRA. Βασική ασχολία των συµµοριών είναι η εκµετάλλευση γυναικών από τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισµού και η προώθησή τους στην πορνεία. Σε κάθε περίπτωση, ο Νέβιλ είναι καλός αφηγητής. Θαυµαστής του αµερικανικού νουάρ, έγραψε ένα αξιοπρόσεκτο ανάγνωσµα. Ειδική µνεία πρέπει να γίνει στη µεταφράστρια Βάσια Τζανακάρη. Οι σηµειώσεις της σχετικά µε τη Βόρεια Ιρλανδία, τον IRA και άλλα τινά είναι πολύτιµες. Προφανώς δικός της είναι ο τίτλος Συνωµοσία της φωτιάς, αφού σε µια σηµείωση γράφει ότι η περίπτωση Ντόναλντσον αποδεικνύει «το βάθος της συµπαιγνίας και της συνωµοσίας ανάµεσα στους πρωταγωνιστές του δράµατος» της Βόρειας Ιρλανδίας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ