DAVID HARRIS

Ελεύθερος χρόνος.
Θεωρία και πράξη

Μετάφραση Μιχάλης Λαλιώτης
Εκδόσεις Πλέθρον, 2011
σελ. 242, τιμή 21 ευρώ

Διεκδικούµε τον ελεύθερο χρόνο αλλά, αφ’ ης στιγµής τον κατακτούµε, το ζήτηµα είναι πώς τον µεταχειριζόµαστε και ποιες συνθήκες επηρεάζουν τις επιλογές µας. Οι πεποιθήσεις, το φύλο, η κοινωνική τάξη, η ηλικία, η κουλτούρα συνδέονται µε τρόπους ζωής που οδηγούν τον καθέναν µας σε συγκεκριµένες χρήσης της σχόλης, από τις πλέον κοινές, όπως το φαγητό, τα ψώνια, η άσκηση και η φαντασίωση, και τις εκλεπτυσµένες και αποδεκτές, όπως οι επισκέψεις σε µουσεία και η ελεύθερη εκπαίδευση, ως τις παράνοµες, όπως η πορνογραφία.

Αντικείµενο µελέτης που διεκδικούν η Κοινωνιολογία, η Ιστορία, οι σπουδές Επικοινωνίας, Τουρισµού και Αθλητισµού, ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί αγαθό στο οποίο συχνά αναφερόµαστε, λίγο όµως το παρατηρούµε. Κωδικοποιηµένο ως εγχειρίδιο µελέτης, το βιβλίο του βρετανού θεωρητικού του πολιτισµού και του ελεύθερου χρόνου Ντέιβιντ Χάρις Ελεύθερος χρόνος. Θεωρία και πράξη προσφέρει στον µελετητή του ελεύθερου χρόνου µια επισκόπηση των συνισταµένων του θέµατος και καθοδηγεί στη σχετική βιβλιογραφία.

Απόδραση, αφηγήσεις, βλέµµα, έκσταση, σώµα, η εκπαίδευση ως σχόλη, νεανικές υποκουλτούρες, εικονική σχόλη, προστιθέµενη αξία στη σχόλη, πολιτισµική κληρονοµιά, σχέση εργασίας – σχόλης είναι ενδιαφέρουσες θεµατικές του βιβλίου, το οποίο οξύνει τα αντανακλαστικά του κάθε φιλοπερίεργου αναγνώστη στην παρατήρηση της µαζικής απόλαυσης, στους τρόπους απόκτησης και εκδήλωσης του πολιτισµικού κεφαλαίου, στην εµπορευµατοποίηση του ελεύθερου χρόνου µέσα από την «τάση McDonald’s» και το «φαινόµενο Ντίσνεϊ» και στην ιδεολογικοποιηµένη διαχείριση του προσωπικού χρόνου, που καθορίζουν εν πολλοίς την ταυτότητά µας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ