Ο επιθεωρητής Τσάρλι Ρέζνικ, που ζει και δρα στο Νότιγχαµ της Κεντρικής Αγγλίας, έχει πρωταγωνιστήσει σε δώδεκα µυθιστορήµατα του Τζον Χάρβεϊ. Είναι γιος πολωνών µεταναστών, µοναχικός, ευαίσθητος, φανατικός φίλος της τζαζ µουσικής, γατόφιλος. Στο Εύκολη λεία (πρωτότυπος τίτλος Easy Meat ), όγδοο βιβλίο της σειράς (εκδόθηκε το 1996), ο Ρέζνικ σχετίζεται µε τον δεκαπεντάχρονο Νίκι Σνέιπ, ένα ζωηρό, απείθαρχο και ατίθασο παιδί. Το µέλλον του Νίκι είναι προδιαγεγραµµένο.

Μεγαλωµένος µε τα αδέλφια του, τη Σίνα και τον Σέιν, σε µια οικογένεια µε άθλια οικονοµικά, όταν ξεµένει από χρήµατα κλέβει από το πορτοφόλι της µητέρας του.

Το βιβλίο αρχίζει µε την απειλή της: «Αν σε πιάσω στα χέρια µου, παλιοκάθαρµα, θα σου στρίψω το λαρύγγι!».

Ο Νίκι λοιπόν είναι κλεφτρόνι, που τολµάει να αρπάξει το πορτοφόλι της δασκάλας του στο σχολείο, της Χάνας Κάµπελ, η οποία τούς µιλάει για αµερικανικές ταινίες («Pulp Fiction», «Reservoir Dogs» του Κουέντιν Ταραντίνο και «Γεννηµένοι δολοφόνοι» του Ολιβερ Στόουν). Την υπόθεση της κλοπής αναλαµβάνει ο Ρέζνικ, ο οποίος επί τη ευκαιρία συνάπτει ερωτική σχέση µε την Κάµπελ. Η αναφορά στις συγκεκριµένες ταινίες δεν είναι τυχαία: όσα συµβαίνουν σε αυτές, µε κάποιες παραλλαγές επαναλαµβάνονται και σε περιοχές της Βρετανίας.

Ο Νίκι ονειρεύεται να φύγει από την πόλη και να τραβήξει για κάπου αλλού, για το Μάντσεστερ, τη Γλασκώβη ή το Λονδίνο, µε σκο πό να κάνει την τύχη του. Οταν συλλαµβάνεται για ληστεία δύο ηλικιωµένων προφυλακίζεται. Υπεύθυνος γι’ αυτόν είναι ο Ρέζνικ, ο οποίος ταράζεται µόλις µαθαίνει ότι ο Νίκι βρέθηκε κρεµασµένος στο αναµορφωτήριο όπου κρατούνταν.

Επειτα βρίσκεται νεκρός ο Μπιλ Αστον, ένας ευσυνείδητος αστυνόµος. Ο θάνατός του είναι ατύχηµα; Μήπως βρέθηκε σε λάθος τόπο τη λάθος ώρα; Και αν είναι έγκληµα, υπάρχει σε αυτό συγκεκριµένο κίνητρο; Οταν ο Ρέζνικ επιχειρεί να ερευνήσει το παρελθόν του αστυνόµου και να µάθει τα µυστικά της οικογενειακής του ζωής, έχει να αντιµετωπίσει ανεξήγητους βιασµούς ανδρών.

Φτώχεια και οµοφυλοφιλία

Το Εύκολη λεία είναι η τοιχογραφία µιας πόλης µε φτώχεια, ανεργία, εγκληµατικότητα, ναρκωτικά, ρατσισµό και εξαθλίωση. Το Νότιγχαµ έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες εγκληµατικότητας στη Βρετανία, κάτι που οφείλεται στην αποβιοµηχάνιση της εποχής της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Μαθαίνουµε ότι η νεολαία της πόλης µετέρχεται κάθε µέσο, θεµιτό ή αθέµιτο, για να επιβιώσει ή για να προµηθευθεί τα ποτά και τα ναρκωτικά της. Σύµφωνα µε τον συγγραφέα, διά στόµατος του Ρέζνικ, το µεγαλύτερο ποσοστό των συνηθισµένων εγκληµάτων συνδέεται µε την ανεργία, την έλλειψη στέγης. Στην πόλη επίσης υπάρχει ρατσισµός εναντίον των Πακιστανών, µικρός αριθµός των οποίων υπηρετεί στην τοπική αστυνοµία.

Ο Χάρβεϊ όµως στο παρόν µυθιστόρηµα θίγει άλλο ένα σηµαντικό ζήτηµα, εκείνο της οµοφυλοφιλίας. Η υπόθεση της δολοφονίας του Αστον τού δίνει την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του για τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων και ειδικότερα για την οµοφυλοφιλία που αρκετοί δεν έχουν το θάρρος να την οµολογήσουν δηµοσίως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ