«Ο Περικλής Σφυρίδης είναι μια πολύπλευρη πνευματική προσωπικότητα με πολλές ιδιότητες: πεζογράφος, ποιητής, κριτικός της λογοτεχνίας, τεχνοκριτικός, ανθολόγος. Απ’ όλες αυτές θεωρώ σημαντικότερη την ιδιότητα του πεζογράφου», γράφει η Σωτηρία Σταυρακοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη μονογραφία της «Περικλής Σφυρίδης: Ο πεζογράφος και η κριτική για το έργο του» (Εστία, 2011, σελ. 371, τιμή 25 ευρώ).

Στις δέκα συλλογές διηγημάτων, στα δύο μυθιστορήματα και στο αυτοσχόλιο πνευματικής πορείας του γιατρού και λογοτέχνη Περικλή Σφυρίδη προστίθενται τώρα τα διηγήματα της συλλογής «Το πάρτι και άλλα διηγήματα» (Εστία, 2011, σελ. 169, τιμή 11 ευρώ).

Τα κείμενα της συλλογής αναπτύσσονται γύρω από οικείες θεματικές του μεταπολεμικού λογοτέχνη: η θυμόσοφη αντιμετώπιση της ζωής και του θανάτου, οι έρωτες και ο θάνατος του φίλου του ναΐφ ζωγράφου Πάνου Παπανάκου, η αγάπη για τα οικόσιτα ζώα, η προσπάθεια επιβίωσης ανθρώπων και ζώων στον σκληρό κόσμο της υπαίθρου, η μετανάστευση και η ξενοφοβία, η γνησιότητα των απλών ανθρώπων που διασώζουν το υποσυνείδητο της φυλής μας…

Τα δύο βιβλία παρουσιάζονται την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011, στις 7.00 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ στην Αθήνα (Σταδίου 24).

Θα μιλήσουν: Παναγιώτης Γούτας, συγγραφέας, Νίκος Δαββέτας, συγγραφέας, Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και ακόμη δύο συγγραφείς.