Είναι παρηγορητικό στις μέρες που διανύουμε, όταν βιβλιοπωλεία κλείνουν, να πληροφορούμαστε ότι κάποια άλλα ανοίγουν. Οι εκδόσεις Φαρφουλάς μόλις εγκαινίασαν το δικό τους βιβλιοπωλείο στην οδό Μαυρομιχάλη 18, στα Εξάρχεια.
«Μας άρεσε ο χώρος», λέει ο Διαμαντής Καράβολας, υπεύθυνος των εκδόσεων, οι οποίες μετακόμισαν εκεί από το γραφείο που διατηρούσαν στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στις αρχές Οκτωβρίου. Πράγματι, ο χώρος, που δεν είναι άλλος από το παλιό βιβλιοπωλείο-στέκι των εκδόσεων Γαβριηλίδης, έχει καλή «αύρα» για το βιβλίο.
Το βιβλιοπωλείο είναι το τρίτο βήμα στην πορεία του Φαρφουλά, η οποία μπορεί να μην περιλαμβάνει εντυπωσιακά άλματα, είναι όμως σταθερή. Ως φανζίν αρχικά, το περιοδικό «Φαρφουλάς» πρωτοκυκλοφόρησε το 2001 και, με την εξαίρεση μιας τριετούς διακοπής στο ενδιάμεσο, εξακολουθεί να κυκλοφορεί εκφράζοντας τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθηνών. Από αυτό γεννήθηκαν το 2007 οι ομώνυμες εκδόσεις, στο βιογραφικό των οποίων βρίσκουμε ως σήμερα περίπου 40 βιβλία.

Το βιβλιοπωλείο ήταν «μια παρορμητική κίνηση», λέει ο Διαμαντής Καράβολας, μια απόφαση που πάρθηκε στη βάση της «λογικής του παραλόγου». Είναι μια κίνηση αισιόδοξη για το βιβλίο, «Εκτιμούμε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα και ότι το βιβλίο δεν θα πεθάνει» υποστηρίζει ο εκδότης.

Με κέφι, μεζέδες και κρασί, με μουσική -τσαμπούνες νησιώτικες και βιολιά-, και με παράσταση Καραγκιόζη με… βιβλιοπωλικό θέμα από τον καραγκιοζοπαίκτη Ψυχραιμία, το βιβλιοπωλείο εγκαινιάστηκε επίσημα το βράδυ της Τετάρτης παρουσία φίλων, συνεργατών, μερακλήδων της ανάγνωσης αλλά και κατοίκων της γειτονιάς, οι οποίοι μάλλον χάρηκαν που ο χώρος ο οποίος φιλοξενούσε το βιβλιοπωλείο του Γαβριηλίδη δεν μετετράπη, μετά τη μεταστέγασή του, σε ακόμη ένα τυροπιτάδικο.
Ο χώρος μικρός και φιλικός, ο προσανατολισμός του βιβλιοπωλείου συγκεκριμένος. Φιλοδοξεί να αποτελέσει πέρασμα, στέκι, σημείο συνάντησης υπερρεαλιστών και μη. Στο ισόγειο βρίσκουμε τις εκδόσεις του Φαρφουλά, λογοτεχνικά περιοδικά καθώς και εκδόσεις λογοτεχνίας ή κριτικής «σχετικές με τα ενδιαφέροντά μας» εξηγεί ο Διαμαντής Καράβολας, «τα οποία αφορούν τον υπερρεαλισμό, την μπητ λογοτεχνία, τα φανζίν». Εξειδίκευση είναι η λέξη-κλειδί για το μέλλον των βιβλιοπωλείων διεθνώς και η περίπτωση του Φαρφουλά, που ανοίγει μέσα στη φουσκονεριά της κρίσης, θα δείξει αν αυτό ισχύει και στον ελληνικό χώρο.
Το βιβλιοπωλείο δίνει έμφαση σε μικρούς και ανεξάρτητους εκδότες, σε έλληνες συγγραφείς αγνοημένους ή αιρετικούς, στην ποίηση. Στο πατάρι λευκώματα, βιβλία για τη μουσική και τον κινηματογράφο, θεατρικά και μεταχειρισμένα ξενόγλωσσα βιβλία, σειρές ολόκληρες της Penguin και της Ηachette, λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας, αστυνομικά, κλασικοί συγγραφείς. Στη βιτρίνα μια κούκλα, βυθισμένη στην ανάγνωση. Διαβάζει -όπως αρμόζει στο ύφος και στο ήθος του Φαρφουλά- το ποίημα «Μοντέλο» του Γιάννη Σκαρίμπα από τη συλλογή «Ουλαλούμ».