ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

ΔΙΑΒΑΖΩ
Σεπτέμβριος 2011,
τεύχος 52, τιμή 6 ευρώ

Το κεντρικό αφιέρωµα του περιοδικού είναι στη Μαργαρίτα Καραπάνου και στο έργο της. Ανάµεσα στα δηµοσιευόµενα κείµενα περιλαµβάνεται και µία ανέκδοτη συνέντευξή της σε φοιτητές του Παντείου. Ακόµη, ο Αλέξης Ζήρας κάνει µια τοποθέτηση της συγγραφέως στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας, ενώ για τα έργα της γράφουν η Αγγέλα Καστρινάκη, η Αναστασία Νάτσινα και η Ειρήνη Χατζάκη. Τέλος, η φίλη της Φωτεινή Τσαλίκογλου µιλάει εκ βαθέων για αυτή.

ΠΑΙΔΙΚΟ

ΕΥΗ ΤΣΙΤΙΡΙΔΟΥ
– ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ
Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη
Εικονογράφηση, Θανάσης Δήμου
Εκδόσεις Πατάκη, 2011,
σελ. 80, τιμή 14 ευρώ

Ενα διαδραστικό παραµύθι που συνοδεύεται από περισσότερες από 50 πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εναρµονισµένες µε την ύλη των σχολικών εγχειριδίων Βυζαντινής Ιστορίας του ∆ηµοτικού και του Γυµνασίου. Στόχος, κατά τη συγγραφέα, να αποτελέσει για τα παιδιά µια πρωτόγνωρη αναγνωστική εµπειρία που θα τα µυήσει µε ενεργητικό-διαδραστικό τρόπο στο βυζαντινό βίωµα, συνδυάζοντας γνώση, ψυχαγωγία, αυτοέκφραση και οµαδική συνεργασία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Παιδί και εκπαίδευση στο Μουσείο
Εκδόσεις Πατάκη, 2011,
σελ. 320, τιμή 22,50 ευρώ

Συλλογικός τόµος που σχεδιάστηκε από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο µε στόχο να συµβάλει στη σχέση του παιδιού µε τη µουσειακή εκπαίδευση. Το πρώτο µέρος πραγµατεύεται θεωρητικά και µεθοδολογικά ζητήµατα που σχετίζονται µε τον σχεδιασµό εκπαιδευτικών υπηρεσιών για το παιδικό κοινό, ενώ στο δεύτερο µέρος παρατίθενται παραδείγµατα πρακτικών εφαρµογών σε µουσεία και ευρύτερα µουσειακούς χώρους. Το βιβλίο επιµελήθηκε η ∆έσποινα Καλεσοπούλου.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα στην ΕΚ/ΕΕ: 1981 – 2011
Διπλό τεύχος Ιανουάριος – Ιούνιος 2011,
τεύχος 21-22, τιμή 20 ευρώ

Τριάντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ενωµένη Ευρώπη, ήρθε η ώρα των απολογισµών. Το αφιέρωµα του περιοδικού ανοίγει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Βαν Ροµπόι, αναφέροντας ότι οι δύο βασικοί στόχοι της ΕΕ είναι η εξασφάλιση κοινωνίας πρόνοιας για τους ευρωπαίους πολίτες και η εξάπλωση της ευηµερίας και της σταθερότητας στην υφήλιο, αρχίζοντας από τα γειτονικά κράτη της γηραιάς ηπείρου. Στο αφιέρωµα συµµετέχουν αρθρογράφοι από ολόκληρο το πολιτικό φάσµα.

ΠΟΙΗΣΗ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ωριμότης μηδέν!
Εκδόσεις Χαραμάδα,
Πάτρα, 2011, σελ. 68

Ποιήµατα ενός πρωτοεµφανιζόµενου ποιητή (και εκδότη) από την Πάτρα που καταθέτει τη βιωµατική του εµπειρία κατορθώνοντας να δώσει ποιητικό φως σε πολλά από τα δηµιουργήµατά του. Αρκετά κείµενα είναι γραµµένα σε ελεύθερο στίχο, άλλα ταλαντεύονται µεταξύ πεζού και ποιητικού λόγου. Αυτό που χαρακτηρίζει το έργο του Νεκτάριου Λαµπρόπουλου είναι η υπαρξιακή κρίση ως αποτέλεσµα πρωτίστως της ηθικής κρίσης των καιρών, που παρασύρει πρόσωπα και καταστάσεις.

ΜΕΛΕΤΗ

PAULINE SCHMITT PANTEL,

FRANCOIS DE POLIGNAC
Η Αθήνα και το πολιτικό ζήτημα
Εκδόσεις Γιάννου, Θεσσαλονίκη,
2011, σελ. 416, τιμή 31,95 ευρώ

Συλλογικό έργο που βασίζεται στις µελέτες της Κλοντ Μοσσέ, καθηγήτριας στο Πανεπιστήµιο Παρίσι VIII – Βενσέν, η οποία, µαζί µε τον Πιερ Βιντάλ Νακέ και τον Ζαν Πιερ Βερνάν, έπαιξε σηµαντικό ρόλο στην ανανέωση των ερευνών για την αρχαία Ελλάδα. Τα ζητήµατα που εξετάζουν οι µελετητές ξεκινούν από την ίδια την πόλη της Αθήνας, τη δοµή και τις ιδιαίτερες πτυχές της και συνεχίζονται στα θέµατα του πολιτεύµατος, της θρησκείας, της διοίκησης, της δικαιοσύνης, τους θεσµούς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ