Η παιδοφιλία και τα εγκλήµατα που προκαλούνται εξαιτίας της έχουν κατά κόρον απασχολήσει τους αµερικανούς συγγραφείς, αλλά και κάποιους ευρωπαίους, οπότε ένα παραπάνω µυθιστόρηµα σχετικό µε το ζήτηµα αυτό δεν θα µπορούσε να προσθέσει τίποτε στα όσα ήδη γνωρίζουµε. Ωστόσο ο Ιρβιν Γουέλς, πεπειραµένος σκωτσέζος µυθιστοριογράφος µε οξύ κοινωνικό ένστικτο, εµπνέεται από αυτό το απεχθές φαινόµενο για να µιλήσει για ποικίλα θέµατα, όπως το πρόβληµα των ναρκωτικών και το πώς επηρεάζει τη ζωή ενός αστυνοµικού, το θέµα της φιλίας ανάµεσα σε έναν άντρα και ένα κοριτσάκι, και, κυρίως, το θέµα της προϊούσας παρακµής των ΗΠΑ. Ειδικά αυτό το τελευταίο τον απασχολεί σε µέγιστο βαθµό, µε αποτέλεσµα οι επισηµάνσεις του να είναι καίριες και απολύτως εύστοχες για όσα συµβαίνουν στην κοινωνία της µεγάλης υπερατλαντικής χώρας.

Στο µυθιστόρηµα του Γουέλς Εγκληµα πρωταγωνιστεί ένας ιδιότυπος αστυνοµικός, σκληρός και έντιµος, ο Ρέι Λένοξ, ο οποίος αφήνει το Εδιµβούργο για να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής µε τη µνηστή του, την Τρούντι, στο Μαϊάµι της Φλόριδας. Βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Και ενώ αυτή πλάθει όνειρα για την έγγαµη ζωή τους που προµηνύεται ειδυλλιακή, ο Λένοξ κατατρύχεται από εφιάλτες: στη γενέτειρά του διαπράχθηκε ένα στυγερό έγκληµα µε θύµα την επτάχρονη Μπρίτνεϊ Χάµιλ που απήχθη, κακοποιήθηκε και δολοφονήθηκε. Ο Λένοξ ήταν ο επικεφαλής στις έρευνες για τον εντοπισµό του δολοφόνου. Ωστόσο οι σχετικές εικόνες είναι τόσο αποκρουστικές που στροβιλίζονται στο µυαλό του, µε αποτέλεσµα να µην έχει καµιά διάθεση για αναψυχή και σεξ. Αντιθέτως, µεγαλώνει η επιθυµία του για φυγή από την πραγµατικότητα, κάτι που το κατορθώνει µε το αλκοόλ. Μάταια η Τρούντι προσπαθεί να τον αποµακρύνει από το ποτό. Οταν βλέπει πως άδικα πασχίζει, τον εγκαταλείπει µόνο του σε ένα µπαρ: είναι η αρχή ενός καινούργιου εφιάλτη. ∆ιότι εκεί γνωρίζει δύο περίεργες γυναίκες, τη Ρόµπιν και τη Στάρι, οι οποίες του υπόσχονται κοκαΐνη _ άλλη ουσία που βοηθά τη φυγή. Και οι τρεις µαζί πηγαίνουν στο σπίτι της πρώτης, σε µια γειτονιά µε περιθωριακούς που κινούνται σαν ζόµπι, κάπου στη Μικρή Αβάνα. Η Ρόµπιν έχει µια κόρη, τη δεκάχρονη Τιά να, την οποία καλοβλέπουν οι παιδόφιλοι σύντροφοί της. Ο Λένοξ µε προτροπή της Ρόµπιν παίρνει το κορίτσι για να το µεταφέρει σε ασφαλές καταφύγιο, µα το ταξίδι του µε την Τιάνα δεν γίνεται χωρίς κινδύνους. Η πιο πιθανή συνέπεια της τολµηρής πράξης του είναι να θεωρηθεί ο ίδιος παιδόφιλος. Ετσι η παραµονή του στην Αµερική, αντί να είναι πληµµυρισµένη από ευφορία, από αγαλλίαση κάτω από τον ήλιο, δίπλα στην αµµουδιά και στη θάλασσα µαζί µε τη µνηστή του, γίνεται ένα διαρκές κυνηγητό, καθώς προσπαθεί να σώσει το παιδί από τα νύχια των παιδεραστών. Από την άλλη, ο Λένοξ έχει να αντιµετωπίσει και την ίδια την Τιάνα, η οποία, παρά την ηλικία της, του συµπεριφέρεται σαν «νυµφίδιο» βάζοντας σε δοκιµασία τις αντοχές του.

Τα πάντα εν αφθονία

Το θέµα του µυθιστορήµατος είναι η σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία. Ο συγγραφέας, στις ευχαριστίες του τέλους, εκµυστηρεύεται ότι µίλησε µε ανθρώπους που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά και του αφηγήθηκαν τις σπαρακτικές ιστορίες τους. Κατά την άποψή του η κακοποίηση νέων ανθρώπων, είτε σεξουαλική είτε άλλη, συµβαίνει είτε µέσα στην οικογένεια είτε µέσα στην τοπική κοινωνία.

Εκτός όµως από το κεντρικό θέµα, ο Γουέλς ενδιαφέρεται να δείξει στους ευρωπαίους αναγνώστες τη σύγχρονη αµερικανική κοινωνία των µεγαλουπόλεων που βρίσκεται σε παρακµή. Κατά κάποιον τρόπο το Μαϊάµι είναι ο καθρέφτης ολόκληρης της Αµερικής. Ο Λένοξ, ένας «λαβωµένος στρατιώτης» σε λάθος τόπο, στοχάζεται πάνω στο φαινόµενο «Αµερική». Ολα στο Μαϊάµι τού φαίνονται υπερβολικά, πληκτικά, ακατανόητα, µε πρώτο και καλύτερο το µνηµείο για το Ολοκαύτωµα, στο Λας Βέγκας. Αναρωτιέται: Θα χτίζανε ποτέ κανένα µνηµείο για τη σφαγή στη Ρουάντα;

Οταν ο ήρωας βρίσκεται στο σπίτι όπου θα συντελεστεί η ευωχία µε την κοκαΐνη, τη βότκα και την Πέπσι, ο αφηγητής λέει: «Τα πάντα εν αφθονία: ο πρώτος νόµος του καταναλωτικού καπιταλισµού». Ενας από τους στόχους του Γουέλς είναι και η αµερικανική τηλεόραση. «Ενόσω αλλάζουν από κανάλι σε κανάλι και πέφτουν σε παρόµοιες εκποµπές η τηλεόραση µαζεύει περισσότερο πύον από τους δρόµους και τα µπαρ». Ο συγγραφέας δεν παραλείπει να ρίξει βολές κατά του αµερικανικού συστήµατος απονοµής δικαιοσύνης. Οταν δεν έχεις λεφτά ή διασυνδέσεις, διαβάζουµε, «κι αν µάλιστα δεν τα κάνεις πλακάκια µε τα κοράκια, ανακαλύπτεις ότι το νοµικό σύστηµα εδώ πέρα είναι περισσότερο µεσαιωνικό από οπουδήποτε αλλού».

O συγγραφέας του «Trainspotting»

Ο Ιρβιν Γουέλς γεννήθηκε το 1958 στο Εδιμβούργο, στην εργατική συνοικία Λιθ με τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Εκανε διάφορες δουλειές, συνελήφθη για μικροαδικήματα, ασχολήθηκε με τη μουσική. Σήμερα, εκτός από τη συγγραφή μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων, συνεργάζεται ως δημοσιογράφος με τις εφημερίδες «Daily Telegraph» και «Guardian». Μετά την επιτυχία τού μυθιστορήματός του Trainspotting, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο (από τον Ντάνι Μπόιλ) και στο θέατρο, έγινε παγκοσμίως γνωστός. Ο αστυνομικός Ρέι Λένοξ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο μυθιστόρημα Filth (ελληνικός τίτλος Διαφθορά, εκδόσεις Οξύ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ