Το βιβλίο του Νεοκλή Γαλανόπουλου Οικογενειακά εγκλήµατα αποτελείται από τρεις νουβέλες, οι οποίες έχουν ένα κοινό σηµείο: αφορούν εγκλήµατα που διαπράττονται µέσα σε οικογένειες, κάτι που δίνει στον συγγραφέα τη δυνατότητα να µιλήσει για τις περίπλοκες οικογενειακές σχέσεις στην ελληνική κοινωνία. Επιπλέον, τα εγκλήµατα διαπράττονται µέσα σε κλειδωµένα δωµάτια. Ωστόσο, στις δύο νουβέλες από αυτές ο συγγραφέας αποφεύγει να θίξει τρέχοντα κοινωνικά ή πολιτικά θέµατα και περιορίζεται στο να θέσει υπόψη του αναγνώστη διανοητικά προβλήµατα που συνδέονται µε τις δολοφονίες που περιγράφει. Στην πραγµατικότητα, ενδιαφέρεται να παίξει µαζί του, σαν τη γάτα µε το ποντίκι, καταφεύγοντας στις απαρχές της αστυνοµικής λογοτεχνίας, όπως τη γνωρίζουµε από τα διηγήµατα του Εντγκαρ Αλαν Πόου, µε ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Ογκίστ Ντιπέν, και από τις ιστορίες του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ µε τον Σέρλοκ Χολµς. Ασφαλώς, κάθε συγγραφέας παρόµοιων ιστοριών είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. ∆ίνει στον αναγνώστη του σκόρπια στοιχεία κι αυτός οφείλει να τα συναρµολογήσει και να φτάσει στη λύση του αινίγµατος. Ενα µατωµένο γάντι, ένα δακτυλικό αποτύπωµα, ένα µισοτελειωµένο τσιγάρο, ένα χαµόγελο, µπορούν να βοηθήσουν τον ερευνητή στην εξιχνίαση ενός εγκλήµατος. Ο Πόου στα διηγήµατά του χρησιµοποιεί µια γερή αποδεικτική διαδικασία ώστε να δώσει αληθοφάνεια στη λύση του αινίγµατος. Στους Φόνους της οδού Μοργκ, ίσως την πρώτη αστυνοµική ιστορία κλειστού δωµατίου στην παγκόσµια λογοτεχνία, γράφει τη φράση: «Η αναλυτική ικανότητα µπορεί να ενισχυθεί πολύ από την ενασχόληση µε τα µαθηµατικά και ιδίως µε τον ανώτερο κλάδο τους». Ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο πρώτος και σηµαντικότερος µαθητής του Πόου, ο άνθρωπος που πήρε τον Ντιπέν, του άλλαξε χαρακτηριστικά και τον ονόµασε Σέρλοκ Χολµς, στις έρευνές του χρησιµοποιεί τα µαθηµατικά για να φτάσει σε λογικά συµπεράσµατα σχετικά µε ένα έγκληµα.

Η πρώτη νουβέλα, τα «Τρία αδέλφια», αφορά τον θάνατο του Κίµωνα, ενός ναρκοµανούς νέου, ο οποίος βρίσκεται νεκρός, πυροβοληµένος στο κεφάλι, µέσα στο δωµάτιό του σ’ ένα νησί. Αρχικά, το συµβάν εκλαµβάνεται ως αυτοκτονία. Τα άλλα τρία αδέλφια του, ο αφηγητής, η Μαρία και ο Θέµης, συγκλονίζονται από τον άδικο χαµό του. Ωστόσο, διάφορα στοιχεία που συλλέγει ένας αστυνοµικός, ο Μηνάς, δείχνουν ότι µπορεί να πρόκειται για δολοφονία, συνεπώς και τα τρία αδέλφια είναι ύποπτα. Η τρίτη νουβέλα, η «Κεκλεισµένων των θυρών», έχειως ήρωα τον Θάνο Ζιάκα, συγγραφέα ενός αστυνοµικού µυθιστορήµατος. Σύµφωνα µε τον εκδότη και τους συµβούλους του, ο Ζιάκας διάλεξε να γράψει αστυνοµικό επειδή έχει να λύσει µια τροµερή ιστορία που αφορά την οικογένειά του: ο πατέρας του έχει αυτοκτονήσει, ενώ η µητέρα του κι ο θείος του – ο αδελφός του πατέρα του – έχουν δολοφονηθεί µέσα σε κλειδαµπαρωµένα δωµάτια. Ο ίδιος ήταν αυτόπτης µάρτυρας της δολοφονίας της µητέρας και του θείου του, αλλά ο δράστης ή οι δράστες παραµένουν άγνωστοι. Ισως, η ιστορία του συγγραφέα να αποτελεί µίµηση της πραγµατικότητας, δηλαδή ο ίδιος να θέλει µέσω της γραφής να ξορκίσει τις τραυµατικές εµπειρίες του και να αδρανοποιήσει τις εφιαλτικές αναµνήσεις του. Πιθανότατα, ο Ζιάκας είναι το alter ego του Γαλανόπουλου, ένα είδος προσωπείου, δεδοµένου ότι στη νουβέλα γίνεται διάλογος για µια κατηγορία αστυνοµικών µυθιστορηµάτων µε φόνους µέσα σε κλειστά, σφραγισµένα δωµάτια και κάποιος τα χαρακτηρίζει παρωχηµένα, αποκαλώντας τα παιχνίδια των συγγραφέ ων τους «παιδαριώδη κόλπα». Σε κάθε περίπτωση, ο Ζιάκας και ο Γαλανόπουλος αγαπούν τρεις συγγραφείς που έχουν διαπρέψει σε αυτή την κατηγορία: τον Βρετανό Ιζραελ Ζάνγκγουιλ, τον Γάλλο Γκαστόν Λερού και τον αµερικανό µετρ του είδους Τζον Ντίξον Καρ. Η πλοκή της δεύτερης νουβέλας, που τιτλοφορείται «Το µυστικό του πολιτικού αρχηγού», διαδραµατίζεται το 2035, και τρόπον τινά αποτελεί έργο πολιτικής φαντασίας, θα µπορούσε όµως να εκτυλίσσεται και σήµερα. Ηρωας είναι ο Λεωνίδας Σπανίδης, πολιτικός, ηγέτης ενός πατριωτικού κόµµατος, του οποίου η σύζυγος βρίσκεται νεκρή στην αποµονωµένη βίλα του ζεύγους. Ο ταξίαρχος της Ασφάλειας Μάνθος αναλαµβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης (παράλληλες έρευνες κάνουν η Αντιτροµοκρατική και η Υπηρεσία Πληροφοριών), στην οποία είναι µπλεγµένη και η αδελφή του Σπανίδη, ενώ πίσω από τη δολοφονία µπορεί να βρίσκονται εξτρεµιστικές οργανώσεις που προβαίνουν σε βοµβιστικές ενέργειες, όπως η ανατίναξη του αγάλµατος του Aρη Βελουχιώτη στη Λαµία. Από τις τρεις ιστορίες η πιο απλή και η πιο παιγνιώδης είναι τα «Τρία αδέλφια». Εν τέλει, η τέτοιου είδους αστυνοµική λογοτεχνία στοχεύει στο να διασκεδάσει τον αναγνώστη, να του προσφέρει απόλαυση. Ισως γι’ αυτό, ο Ερνέστο Σάµπατο προτιµούσε παρόµοια αστυνοµικά µυθιστορήµατα, όπου η έµφαση δίνεται στο παιχνίδι, το τέχνασµα, το χασοµέρι. «Κάνει καλά ο Γκράχαµ Γκριν που θεωρεί τα αστυνοµικά µυθιστορήµατα entertainments» έγραψε σε σχετικό δοκίµιό του.

Εµµονή µε τους φόνους

O Νεοκλής Γαλανόπουλος (Αθήνα, γενν. 1972) ασκεί μαχόμενη δικηγορία, κυρίως σε υποθέσεις εργατικού δικαίου. Εχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία, τα μυθιστορήματα Η παραλλαγή του Γιώργου uni0394αρσινού και Θάνατος από το πουθενά. Είναι ένας από τους νεότερους έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας και ο μόνος ο οποίος δεν συμβαδίζει με τους υπολοίπους στον δρόμο που έχουν χαράξει πατώντας στα χνάρια του Γιάννη Μαρή, του Ζορζ Σιμενόν, του Ρέιμοντ Τσάντλερ, του Ζαν-Κλοντ Ιζό, του Τζέιμς Ελρόι και άλλων σύγχρονων δημιουργών του είδους. Η εμμονή του με τους φόνους σε κλειδωμένα δωμάτια τον οδήγησε στη μετάφραση του βιβλίου Ο ασώματος άνθρωπος του Τζον Ντίξον Καρ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ