Eνας καθηγητής Μουσικής, ο Νταβίντ Ορφέ, ο αφηγητής, μετά τον χωρισμό του από τη Σεσίλ, προσλαμβάνεται από το ζεύγος Τόμπστεϊ ως δάσκαλος της κόρης τους.

Ερωτικά απογοητευμένος και σεξουαλικά πεινασμένοςονειρεύεται παράξενα ζευγαρώματα-, δεν αργεί να συνάψει σχέση με την κυρία Τόμπστεϊ, την Τζούλια, μια θερμή γυναίκα με σκοτεινό παρελθόν. Ο Γκράχαμ, ο σύζυγός της, τον συμπαθεί.

Είναι επιτυχημένος βιομήχανος της Λυών. Τα πράγματα πάνε καλά στο μάθημα κιθάρας: ο καθηγητής γοητεύεται από την όμορφη έφηβη, μα γρήγορα ξαφνιάζεται όταν η πιτσιρίκα τού αποκαλύπτει πως οι γονείς της σιχαίνονται ο ένας τον άλλον: η μητέρα της ποτέ δεν συγχώρησε τον Γκράχαμ που την παράτησε. Κατόπιν εμφανίζεται ο Ντανιέλ, που αυτοσυστήνεται στον Νταβίντ ως επαγγελματίας δολοφόνος. Οι δυο τους γίνονται φίλοι. Ωσπου εμφανίζονται κάποιες βιντεοκασέτες που δείχνουν τις ερωτικές περιπτύξεις του Νταβίντ με την Τζούλια. Ποιος τους τράβηξε; Ο Γκράχαμ; Ο Ντανιέλ; Κάποιος γείτονας;

Και τι επιδιώκει με αυτό; Θέλει να τον εκβιάσει; Και ύστερα ο Ντανιέλ αποκαλύπτει ότι τον έχουν πληρώσει για να σκοτώσει ένα από τα πρόσωπα της ιστορίας, και πράγματι γίνεται μια δολοφονία που αρχικά αποδίδεται σε διαρρήκτη. Ο ήρωας, ο οποίος εκτός από τη μουσική λατρεύει τον κινηματογράφο, ιδίως τον αμερικανικό, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι πρόσωπο παρωδίας καθώς έχει εμμονές με τον σεξουαλισμό του και υποφέρει από σουβλιές στα γεννητικά του όργανα. Ο Ρενέ Μπελετό (Λυών, 1945), επηρεασμένος από τα έργα κυρίως του Ρέιμοντ Τσάντλερ, έγραψε με κέφι και χιούμορ ένα νουάρ μυθιστόρημα με ανατροπές, που ορισμένες φορές φθάνει στα όρια της μαύρης κωμωδίας.

Δολοφονίες κατά συρροήν
ΜΙΚΑΕΛ ΓΙΟΥΡΤ- ΧΑΝΣ ΡΟΥΣΕΝΦΕΛΝΤ
Σκοτεινά μυστικά
Μετάφραση Γιώργος Μαθόπουλος,Εκδόσεις Ψυχογιός,2011, σελ.474,τιμή 17,70 ευρώ

Δύο σουηδοί συγγραφείς,ο Γιουρτ και ο Ρούσενφελντ,αφηγούνται την ιστορία ενός εγκλήματος.Οταν το σώμα του νεαρού Ρότζερ βρίσκεται σε έναν βάλτο γεμάτο μαχαιριές (του λείπει και η καρδιά), ο ψυχολόγος-εγκληματολόγος Σεμπάστιαν Μπέργκμαν,ειδικευμένος σε δολοφονίες κατά συρροήν,προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση.Η μητέρα του νεκρού,η Λένα,πασχίζει να βοηθήσει την αστυνομία στο έργο της, ενώ ο Μπέργκμαν θεωρεί ότι η δολοφονία συνδέεται είτε με το χρήμα είτε με το σεξ.Η αστυνομική λογοτεχνία της Σουηδίας αναφέρεται σε ιστορίες με σεξ, έρωτες που διαλύθηκαν,ζήλιες,εκδίκηση,παιδιά που γεννήθηκαν χωρίς τον έναν γονιό τους και άλλα κρυμμένα μυστικά.

Ελληνικά εγκλήματα 4
Εκδόσεις Καστανιώτη,2011, σελ.512,τιμή 20 ευρώ

Η επιτυχημένη σειρά αστυνομικών διηγημάτων Ελληνικά εγκλήματα ήταν ιδέα του Ανταίου Χρυσοστομίδη, ο οποίος προλογίζει τον τέταρτο τόμο με ένα κομψό λογοτεχνικό κείμενο. Εδώ, 19 συγγραφείς γράφουν ισάριθμες ιστορίες μυστηρίου. Ο Πέτρος Μαρτινίδης αναφέρεται σε μια ερωτική ιστορία με «τρομοκράτες» που σχετίζεται με το Χρηματιστήριο. Ο Φίλιππος Φιλίππου μιλάει για έναν πρώην ναυτικό ο οποίος συμπράττει σε ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Η Σώτη Τριανταφύλλου διηγείται μια ιστορία για ένα τέλειο έγκλημα που διαδραματίζεται στο Παρίσι. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου υποστηρίζει ότι οι δολοφονίες συγγραφέων ροζ λογοτεχνίας έχουν την εξήγησή τους. Ο Βασίλης Δανέλλης εκφράζει την άποψη πως οι άνθρωποι που εκβιάζουν δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι. Ο Αργύρης Παυλιώτης θεωρεί πως το να ασχολείσαι με κλοπιμαία είναι επικίνδυνο. Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης πιστεύει ότι οι απαγωγείς παιδιών πρέπει να τιμωρούνται. Ο Γιάννης Ράγκος ισχυρίζεται ότι οι νεοναζί που σκοτώνουν μετανάστες είναι κακοί άνθρωποι. Ο Ανδρέας Αποστολίδης γράφει ένα διήγημα με θέμα την Επανάσταση του 1821 και ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Ο Κώστας Μουζουράκης ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τους κακούς αστυνομικούς. Η Τιτίνα Δαννέλη θυμάται τα παλιά και εξηγεί γιατί έγινε ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης περιγράφει την πιο τολμηρή ερωτική σκηνή του τόμου. Ο Μανώλης Πιμπλής αναρωτιέται τι σχέση έχει η τρομοκρατία με πολυεθνικές εταιρείες. Ο Παύλος Μεθενίτης βάζει ένα παιδίφάντασμα να μιλάει. Ο Ιερώνυμος Λύκαρης φαντάζεται ιστορίες με τρομοκράτες και μαφιόζους στην Ιταλία. Ο Σέργιος Γκάκας βάζει έναν αστυνομικό να εξιχνιάζει τον θάνατο του αδελφού του. Ο Θανάσης Καρτερός περιγράφει τους εφιάλτες ενός βασανιστή της χούντας. Η Αθηνά Κακούρη τιμωρεί τον δολοφόνο αστυνομικών. Ο Πέτρος Μάρκαρης αφηγείται ένα έγκλημα στη Γερμανία μεταξύ Τούρκων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ