Απονεμήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαϊου 2011 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, για δέκατη πέμπτη χρονιά, τα βραβεία του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα μικρό οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη που έφυγε πρόσφατα απ’ τη ζωή και ήταν φίλος του περιοδικού από την πρώτη στιγμή. Όπως ανακοίνωσε στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Μπασκόζος, το περιοδικό αλλάζει χέρια μετά από 35 χρόνια. Η νέα εταιρεία ονομάζεται ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΕ και μετοχικά ανήκει στην οικογένεια Βασίλη Καρακουλάκη (που εξαγόρασε τον τίτλο-σήμα του περιοδικού) η οποία δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα στο χώρο των logistics.

Αναλυτικά οι βραβευθέντες:

Βραβείο Μυθιστορήματος στην Ιωάννα Καρυστιάνη για το βιβλίο της «Τα σακιά» (Εκδόσεις Καστανιώτη). Αφού ευχαρίστησε την επιτροπή και τους αναγνώστες η Ιωάννα Καρυστιάνη δήλωσε: «Αγαπώ πάρα πολύ τη λογοτεχνία, τους πεζογράφους και τους ποιητές. Εφέτος έτυχε να έχω διαβάσει πολλά από τις λίστες των υποψηφίων βιβλίων. Είμαι τυχερή που ανήκω σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια. Οι νέοι συγγραφείς έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στα λογοτεχνικά πράγματα με πένα στοιβαρή και αιχμηρή, σήμερα όμως αισθάνομαι ότι δύσκολα μπορώ να ευχαριστήσω τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των συγγραφέων εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Απόψε γιορτάσαμε μόνοι μας».

Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας στον Αλέξανδρο Ίσαρη για το βιβλίο του «Βίνκελμαν ή το Πεπρωμένο» (Εκδόσεις Κίχλη).

Βραβείο Ποίησης εξ’ ημισείας στους Χριστόφορο Λιοντάκη για τη συλλογή «Στο τέρμα της πλάνης» (Εκδόσεις Καστανιώτη) και Κώστα Μαυρουδή για τη συλλογή «Τέσσερις εποχές» (Εκδόσεις Κέδρος).

Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου- Μελέτης στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά για το βιβλίο του «Η επινόηση της ετερότητας, “Ταυτότητες” και “διαφορές” στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (Εκδόσεις Καστανιώτη).

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα (προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη) στον Μιχάλη Γενάρη για το βιβλίο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» (Εκδόσεις Ίνδικτος).

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου στους Αντώνη Παπαθεοδούλου (κείμενο) και Μυρτώ Δεληβοριά (εικονογράφηση) για το βιβλίο «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο» (Εκδόσεις Πατάκη).

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά στην Μαρία Παπαγιάννη για το βιβλίο της «Το δέντρο μονάχο» (Εκδόσεις Πατάκη).

Το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (προς τιμή του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου) απονεμήθηκε στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη για τη μακρόχρονη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Θανάσης Βαλτινός, η Κική Δημουλά, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Θάνος Μικρούτσικος κ.ά.

Η νέα εποχή του «Διαβάζω»
Η εταιρεία Foodlink, που θα οδηγήσει το «Διαβάζω» στη νέα εποχή χωρίς να αλλάξει τη φυσιογνωμία του, συμφερόντων της οικογενείας Βασίλη Καρακουλάκη, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες logistics και δραστηριοποιείται στους τομείς της αποθήκευσης, διανομής (customer service, transitions consultancy, reporting) και υπηρεσιών ανασυσκευασίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1997 και μέχρι τον Απρίλιο του 2005 δραστηριοποιούνταν κατά κύριο λόγο στον τομέα των τροφίμων. Το Μάϊο του 2005 ξεκίνησε την πρώτη συνεργασία της με εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Το 2010 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 6,3% και διαμορφώθηκε στα 18 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,37 εκατομμύρια ευρώ. Από τον Άυγουστο του 2009 η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου.