Για δύο πράγματα είναι φημισμένος ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ: για τον περίφημο Φύλακα στη σίκαλη και για τις αποστάσεις που κρατούσε από τα Μέσα και τη δημοσιότητα. Ενας ιδιόρρυθμος ερημίτης, είχε να εκδώσει νέο έργο από το 1965. Οι

Ο Τζ.Ντ.Σάλιντζερ στο εξώφυλλο του περιοδικού «Τime» στις 15 Σεπτεμβρίου 1961

Εννέα ιστορίες είναι το δεύτερο βιβλίο του που κυκλοφορεί εφέτος στα ελληνικά, πιστοποιώντας τη ζωηρή αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τα έργα του αποσυνάγωγου συγγραφέα μετά τον θάνατό του τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι ιστορίες αυτές άρχισαν να γράφονται το 1948 και εκδόθηκαν το 1953. Πρώτο ανάμεσα σε αυτές το διήγημα «Ιδανική μέρα για μπανανόψαρα», που πρωτοδημοσιεύθηκε στον «Νew Υorker» τον Ιανουάριο του 1948, τρία χρόνια πριν από την έκδοση του Φύλακα στη σίκαλη, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση του συγγραφέα στη λογοτεχνική κοινότητα.

Ο Σάλιντζερ δίνει εδώ επεισόδια από τη ζωή της αμερικανικής κοινωνίας λίγα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μιας κοινωνίας αποπροσανατολισμένης μέσα στην άνεσή της και στις νέες συνήθειες του καιρού της ειρήνης. Αφήνει τους ήρωές του να μιλούν και να αποκαλύπτουν τις σκέψεις τους, την ανοησία και την τραγικότητά τους. Γραμμένες με ψυχρή ματιά, μακάβριο χιούμορ και σουρεαλιστικές αποχρώσεις, οι ιστορίες αυτές αποτελούν αυθεντικό δείγμα της γραφής του Σάλιντζερ. Η θαυμάσια μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη είναι το στολίδι σε έναν τόμο κατά τα άλλα απέριττο, όπου το κείμενο παρατίθεται χωρίς διαμεσολαβήσεις, σύμφωνα με τις επιθυμίες του συγγραφέα.

Οι κυρίες γράφουν

Αφήγημα-ποταμός, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με έργα του Οργουελ ή του Χάξλεϊ. Η πολυβραβευμέ- νη καναδή συγγραφέας παρουσιάζει μια φοβερή δυστοπία,έναν κόσμο του μέλλοντος ύστερα από μια μεγάλη οικολογική καταστροφή. Βρισκόμαστε στο έτος 25,δεν έχουμε κανονική «πλημμύρα» αλλά Ανυδρη Πλημμύρα η οποία προκαλεί ένα είδος καθολικής επιδημίας. Η Ατγουντ δεν δέχεται ότι το βιβλίο της αυτό, όπως και τα προηγούμενα, ανήκει στο είδος που αποκαλούμε επιστημονική φαντασία. Οι Κηπουροί συγκρούονται με τις πολυεθνικές μέσα σε αυτό το γοητευτικό λυρικο-οικολογικό μανιφέστο που θα μπορούσε να είναι η ίδια η πραγματικότητα.

Το βιβλίο αυτό χάρισε στη νοτιοαφρικανή συγγραφέα το Βραβείο Βooker το 1974. Το 1991 η Ναντίν Γκόρντιμερ τιμήθηκε με το Νομπέλ για το έργο της μέσα από το οποίο πολέμησε το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ στην πατρίδα της. Ο Μέρινγκ εκπροσωπεί τη λευκή Νότια Αφρική, του πλούτου και των προνομίων. Η γυναίκα του, ο γιος του και η ερωμένη του τον εγκαταλείπουν. Η γη τον εκδικείται. O κόσμος του καταρρέει και η μοναδική λύση είναι να αλλάξει ιδέες και πράξεις για να προλάβει τον αφανισμό. Από τα δημοφιλέστερα έργα αυτής της «λογοτεχνικής αρχειοθέτριας της Ιστορίας».

Ηδεύτερη συλλογή ιστοριών της κορυφαίας σύγχρονης διηγηματογράφου, της Καναδής Αλις Μονρό, μεταφρασμένη στα ελληνικά. Σε όλες τις ιστορίες,εκτός από δύο, οι πρωταγωνιστές είναι γυναίκες.Το ύφος μοιάζει ουδέτερο και κάποτε συμβατικό, όπως η πραγματική ζωή, γι΄ αυτό και το δράμα υποφώσκει και εμφανίζεται απρόοπτα. Η συγγραφέας μετατρέπει σύνθετα γεγονότα και συναισθήματα σε ιστορίες για τους απρόβλεπτους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσαρμόζουν τη ζωή τους και συχνά καταφέρνουν να ξεπεράσουν ακόμη και τραγικά γεγονότα.Πέρυσι τής απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Μan Βooker για το σύνολο του έργου της.

Αμερικανός ιεραπόστολος με τη γυναίκα και τις τέσσερις κόρες του φθάνει στο βελγικό Κονγκό, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του,λίγο πριν από τη δολοφονία του ηγέτη του Πατρίς Λουμούμπα. Ενώ μαίνονται οι ταραχές, o χριστιανός ιεραπόστολος προσπαθεί με ζήλο να «σώσει» τους άπιστους ντόπιους ενώ η οικογένειά του ζει τη δική της τραγωδία. Μπροστά στις συμφορές άλλοι ήρωες ωριμάζουν, άλλοι τρελαίνονται, άλλοι πεθαίνουν, σε ένα μυθιστόρημα για τη θρησκεία και τον φανατισμό, την πολιτική και τον ρατσισμό,τον ιμπεριαλισμό της Δύσης, πολιτικό και πολιτισμικό, και τις επιπτώσεις του σε όλη την ανθρωπότητα.

Σε ένα μπάρμπεκιου στην Αυστραλία ένας άνδρας χαστουκίζει ένα τρίχρονο αγοράκι που παραφέρεται. Με σημείο εκκίνησης αυτή την πράξη, ο 45χρονος ελληνοαυστραλός συγγραφέας παρακολουθεί τις ζυμώσεις που συντελούνται στο εσωτερικό της παρέας όλων των παρευρισκομένων, εξετάζει από κοντά τη ζωή οκτώ εξ αυτών και μιλά για τα αγαπημένα του θέματα: τη ζωή στις σύγχρονες κοινωνίες του πλουτισμού και του ατομισμού, τη μετανάστευση, τη διάκριση, τις ταξικές διαφορές, τις οικογενειακές σχέσεις, την ατομική ταυτότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα μυθιστόρημα που διαβάστηκε άπληστα σε όλο τον κόσμο και έφτασε ως τα εφετινά βραβεία Μπούκερ.

Μέσα από τα ημερολόγια των αδελφών Σίλλερ, ο αλγερινός συγγραφέας Μπουαλέμ Σανσάλ αναπτύσσει μια ιστορία για τη βία βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός αλλά σε τρία ανόμοια και ωστόσο κοντινά πεδία. Το Ολοκαύτωμα, μέσα από τα μάτια ενός νεαρού Αραβα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο βρώμικος πόλεμος της δεκαετίας του ΄90 στην Αλγερία μεταξύ κυβερνητικών και ισλαμιστών αλλά και η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα γαλλικά προάστια.

Ποιες ήταν οι πηγές των αλλόκοτων σαγηνευτικών αλλά και ανατριχιαστικών εικόνων στο περίφημο τρίπτυχο «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων» του φλαμανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος, γνωστού και ως Ελ Μπόσκο; Ποιες γνώσεις και ποια οράματα τον ενέπνευσαν; Πεντακόσια χρόνια μετά τη δημιουργία του πίνακα, ένας δημοσιογράφος αναζητεί με τη βοήθεια ενός συλλέκτη έργων τέχνης και ενός γερμανού ειδικού τις καταβολές της έμπνευσης του ζωγράφου σε μια επικίνδυνη περιπέτεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ