Την «άλλη Κέρκυρα», αυτήν που δεν προβάλλεται στους τουριστικούς χάρτες αλλά συναγωνίζεται σε ιστορικότητα, σε κάλλος και σε τουριστική αξία την Κέρκυρα που όλοι γνωρίζουμε, έρχεται να επισημάνει με τον λόγο και τον φακό του ο φιλόλογος καθηγητής Κ. Δ. Καραμούτσος. Το βιβλίο του Κερκυραϊκές αρχοντικές αγροικίες, το οποίο παρουσιάζεται τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50), προτείνεται ως μια χρονογραφία που ξεκινά από τον 13ο αιώνα και φθάνει στον 19ο αιώνα, με σταθμούς τα κερκυραϊκά υποστατικά, δηλαδή τις αρχοντικές αγροικίες, και τις οικογένειες που όντας οι περισσότερες ιστορικής καταγωγής τα έκτισαν και τους έδωσαν συγκεκριμένο προορισμό.


Ωστόσο, όπως σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμά του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Λάββας, το πόνημα που με σεμνότητα ο συγγραφέας θεωρεί χρονογραφία αποτελεί ένα δυνατό ερέθισμα για παραπέρα έρευνα στην ιστορία των κτισμάτων και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης του νησιού σε μια μεγάλη χρονική περίοδο. Αποτελεί παράλληλα μια προσφορά στη γνώση και στη διάσωση του πλούσιου και στην κερκυραϊκή ύπαιθρο αρχιτεκτονικού παρελθόντος.


Οι Κερκυραϊκές αρχοντικές αγροικίες, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, φιλοδοξούν να υπενθυμίσουν το χθες «για να διαφεντεύουμε σωστά το σήμερα, να σχεδιάζουμε το αύριο και να μην επιτρέψουμε στη ζωή μας να καρποφορήσει οποιοσδήποτε τύπος φεουδαρχισμού». Λάτρης της άγνωστης εν πολλοίς στους επισκέπτες του νησιού κερκυραϊκής υπαίθρου, ο ίδιος αφιέρωσε ατελείωτες ώρες με τον φακό του για να παρουσιάσει το περασμένο καλοκαίρι μιαν εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η λαϊκή αρχιτεκτονική του χωριού Σιναράδες». Η νέα του δουλειά έρχεται να αναδείξει ένα σχεδόν άγνωστο αλλά εξαίρετο υλικό αρχιτεκτονικής δημιουργίας της Κέρκυρας σε διάστημα επτά και πλέον αιώνων, χρήσιμο και για όλους όσοι πιστεύουν ότι όποιος δεν «ταξίδεψε» στα χωριά της έσω Κέρκυρας έφυγε χωρίς να τη γνωρίσει!