για παιδιά


* Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το βιβλίο του Στέλιου Πελασγού Το Αστρο της Γέννησης. Οι ζωγραφιές είναι της Oksana Chaus.


* Στην υγιεινή των δοντιών και στην καλή συμπεριφορά αναφέρονται τα δύο βιβλία των Ούρζελ Σέφλερ και Γιούτα Τιμ που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ανέμη. Τίτλος τους Ουπς, δόντια καθαρά είναι πάντοτε γερά και Ουπς, φέρεσαι σωστά; Πάντα πας μπροστά! Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το βιβλιαράκι Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μωρό! H υπέροχη ιστορία μιας καινούργιας ζωής... που περιέχει και CD.


* Κάθε παραμονή των Χριστουγέννων ένα σμάρι πυγολαμπίδες μαζεύονται τα μεσάνυχτα σε έναν απόμερο δρόμο της πολιτείας. Τι κάνουν άραγε; H απάντηση στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά Ενα δέντρο, μια φορά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη σε εικονογράφηση Νικόλα Ανδρικόπουλου.


* Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το βιβλιαράκι της Ντέιζι Μέντοουζ Χριστιάνα, η νεράιδα των Χριστουγέννων, όπου η ηρωίδα αντιμετωπίζει τον Παγερό Τζακ που έχει κλέψει το έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη και τρία πολύ σημαντικά δώρα.


ποίηση


* Ξένα-μοντέρνα τιτλοφορεί την ποιητική του συλλογή που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Οδού Πανός ο Χρήστος Ξανθάκης. Το βιβλίο κοσμούν 13 σχέδια του Θανάση Πέτρου. Από τον ίδιο εκδοτικό κυκλοφόρησαν οι συλλογές Κασσιόπεια του Αλφόνσου Κατσούλη και Νύχτα του ονείρου της Γεωργίας Πουλοπούλου (με εξώφυλλο και τέσσερα σχέδια της Μάρθας Πουλοπούλου).


* Στίχους των τραγουδιών της στεγάζει στον τόμο Τα λόγια μου η τραγουδοποιός Λένα Πλάτωνος (εκδόσεις της Οδού Πανός).


* Ποιήματα τις περιόδου 1999-2005 περιέχονται στην Κατακόμβη της Χαράς Χρηστάρα (εκδόσεις Νέα Πορεία).


* Την ελληνική ιστορία διατρέχει η ποιητική συλλογή της Χρύσας Κοντογεωργακοπούλου Ανθη του άλατος (εκδόσεις Μελάνι).


επανέκδοση


* Το βιβλίο Μπουμπουλίνας 18, όπου η Κίττυ Αρσένη διηγείται τις εμπειρίες της από τα κελιά της χουντικής Ασφάλειας, κυκλοφόρησε σε τρίτη έκδοση από το Θεμέλιο.


σκάκι


* Στη φυσιογνωμία του μεγάλου σκακιστή Χοσέ Ραούλ Κασαμπλάνκα αναφέρονται οι Ηλίας Κουρκουνάκης και Ικαρος Μπαμπασάκης στο βιβλίο τους Διαισθητικό ταλέντο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα.


λαογραφία


* Τα περίφημα Ασματα Κρητικά του Αντώνη Γιανναράκη που πρωτοκυκλοφόρησαν στη Λειψία το 1876 επανεκδόθηκαν φωτομηχανικά από τους Φίλους της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης.


* Μια περιδιάβαση στον κόσμο του δημοτικού τραγουδιού με πρώτο στόχο την ανίχνευση του βαφτιστικού ονόματος των ανθρώπων που αναφέρονται σε αυτό και τη θεώρησή του κάτω από το πρίσμα της εθνικής μας ιστορίας αποτελεί το βιβλίο του Ευάγγελου Μιλλεούνη Το βαφτιστικό όνομα στα τραγούδια του λαού. Τα σύμβολά του και η προσφώνηση (εκδόσεις Γρηγόρη).


μελέτη


* Το θέατρο στην Ελλάδα – 1940-2000. Μια επισκόπηση τιτλοφορεί ο Πλάτων Μαυρομούστακος τη μελέτη του που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη.


* Από τις εκδόσεις Γρηγόρη κυκλοφόρησε η μελέτη του Κωνσταντίνου Μαλαφάντη Το παιδί και η ανάγνωση. Στάσεις, προτιμήσεις, συνήθειες.


* Το πώς αντιλαμβάνονται, προσλαμβάνουν και βιώνουν οι άνθρωποι τη θρησκεία, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, εξετάζει ο Νταβίντ Φοντάνα στο πόνημά του Ψυχολογία, θρησκεία, πνευματικότητα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας (μετάφραση Βεατρίκη Καντζόλα-Σταμπατάκου).


* Μια διεπιστημονική προσέγγιση της αρχαιολογίας σε σχέση με τον κόσμο που μας περιβάλλει επιχειρεί η μελέτη Αρχαιολογία και περιβάλλον του Ιωάννη Λυριτζή (εκδόσεις Καρδαμίτσα).


* Από τις εκδόσεις Θεμέλιο κυκλοφόρησε η μελέτη του Νίκου Ηλιόπουλου Νέοι δρόμοι για τη δημοκρατική πολιτική σκέψη. Κριτική παρουσίαση του πολιτικού στοχασμού του Κορνήλιου Καστοριάδη.


* Πέντε καθαρά λογοτεχνικά βιβλία του θεσσαλονικιού συγγραφέα (Για ένα φιλότιμο, H σαρκοφάγος, H μόνη κληρονομιά, Επιτάφιος θρήνος, Καταπακτή) προσεγγίζει η Ελευθερία Κρούπη-Κολώνα στη μελέτη της Ο Γιώργος Ιωάννου και τα πεζογραφήματά του που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γρηγόρη.


* Επτά μελετήματα για το έργο του Οδυσσέα Ελύτη στεγάζει το βιβλίο του Νικήτα Παρίση Και με φως και με θάνατον (εκδόσεις Μεταίχμιο). Το βιβλίο συμπληρώνει χρονολόγιο για τον ποιητή γραμμένο από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο.


* H λογοκρισία της τέχνης στο όνομα των θρησκευτικών πεποιθήσεων κάποιων ατόμων ή πλειοψηφιών αναλύεται στο βιβλίο του Σταύρου Τσακυράκη Θρησκεία κατά Τέχνης (εκδόσεις Πόλις).


* Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησαν τα βιβλία των Γιώργου και Ελένης Βακαλό Σύντομη ιστορία της σκηνογραφίας και Ρυθμοί και όροι της ευρωπαϊκής τέχνης αντίστοιχα.


πεζογραφία (ξένη)


* Το μυθιστόρημα Σταυρός χωρίς αγάπη του Χάινριχ Μπελ (μετάφραση Γιώτα Λαγουδάκου, εκδόσεις Μεταίχμιο) είναι το πρώτο μεγάλο μεταπολεμικό έργο του γερμανού συγγραφέα. Πρόκειται για την ιστορία των αδελφών Μπάχεμ, η οποία εκτυλίσσεται από το 1932 ως το 1946 και κατά μία έννοια είναι η ιστορία δύο άλλων Κάιν και Αβελ.


* Πλανόδιον (τεύχος 39). Σελίδες για τον Γκέοργκ Λούκατς. Τηλ. 210 2284.403


* Νέα Σκέψη (τεύχος 12-13). Βασίλης Δημουλάς «Σχετικά με τον K. Καβάφη». Τηλ. 210 6410.239


* Επιθεώρηση Κοινωνικής Ασφάλισης (τεύχος 11). Εγκύκλιοι, Αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, Γνωμοδοτήσεις. Τηλ. 210 5221.127 προθήκες


βιογραφία


Ενα συναρπαστικό ταξίδι διά μέσου τριών ηπείρων και πολλών διαφορετικών ταυτοτήτων: ο μποέμ ποιητής στο Λονδίνο της βικτωριανής εποχής, ο σκληρός μισθοφόρος στην Ιάβα, ο έμπορος όπλων και εξερευνητής στην Ανατολική Αφρική. Επιτρέποντας στο παιδί-ποιητή να μεγαλώσει, ο Γκρέιαμ Ρομπ ρίχνει καινούργιο φως στα ύστερα χρόνια του Ρεμπώ.


GRAHAM ROBB – Αρθούρος Ρεμπώ


Μετάφραση Ινώ Ρόζου, Επιμέλεια Σπύρος Τσούγκος, Εκδόσεις Μικρή Αρκτος, σελ. 591, τιμή 35 ευρώ


δοκίμιο


Πού είναι οι μεγάλοι ηγέτες; Ενας φίλος από μακριά. Ο γκαντέμης. Ο «τίποτα». H «κόρη του μπακάλη» και το κρύο πιάτο στην ιστορία. Ο χαρισματικά «άδειος». Ο αριστερός εκατομμυριούχος. Ο λυπομανής Κρητικός, ο ερωτομανής Θεσσαλός, ο απρόθυμος Ορέστης. Δανεικές προσωπικότητες. Ενας διάλογος-ανοιχτό γράμμα στους άγνωστους ηγέτες της νέας γενιάς.


ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ – Ζητούνται αλχημιστές


Εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 402, τιμή 18 ευρώ


μυθιστόρημα


Σε μια πόλη γκρίζα και αχανή, δύο πραγματικοί κόσμοι συγκρούονται. Ο ένας στα όρια της φτώχειας και της απελπισίας, ο άλλος εγκλωβισμένος στο ψέμα και στη σιωπή. Σε τηλεοπτική εκπομπή μια γυναίκα αναζητεί το μωρό που υποστηρίζει πως της έκλεψαν στη γέννα πριν από δεκαέξι χρόνια. Και δύο οικογένειες, ανίδεες για ό,τι θα ακολουθήσει, συγκρούονται.


MAPIA ΠΑΟΥΕΛ – H πιο δραματική ιστορία


Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 272, τιμή 12 ευρώ


δοκίμιο


Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η πρόσφατη «αιφνίδια» εξέγερση των προαστίων, αυτή η βίαιη «εξέγερση χωρίς λαλιά» και χωρίς αιτήματα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με την επίκληση ενός και μόνο παράγοντα, όπως ας πούμε η υπαρκτή κοινωνική αθλιότητα, αλλά είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αιτιών που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη για την κριτική της κατανόηση.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ – H Γαλλία φλέγεται; H εξέγερση των προαστίων


Εκδόσεις Πόλις, σελ. 73, τιμή 9 ευρώ


διήγημα


Πρώτα γεννήθηκαν τα σχέδια του Βουγιουκλή και στη συνέχεια η Τριανταφύλλου, κοιτάζοντάς τα, σκέφτηκε τις δικές της ιστορίες, σάμπως σκιτσάρισμα της πραγματικότητας, συχνά αυτοβιογραφικές. «Οταν ο Χρίστος» λέει η ίδια «άρχισε να σχεδιάζει εικόνες «απόγνωσης» – σχόλια πάνω στο χωρισμό, στο θάνατο, στην απώλεια – σκέφτηκα: να μια καλή στιγμή».


ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ – Ιστορίες απόγνωσης


Με σχέδια του Χρίστου Βουγιουκλή, Εκδόσεις Athens Voice Books, σελ. 94, τιμή 10 ευρώ


μυθιστόρημα


Επιχωματώσεις κομπιναδόρων και λουφαδόρων κρύβουν έναν μυθικό θησαυρό. Μπορεί να μην είναι οι λίρες που μετέφερε το αεροπλάνο των Αγγλων στον Ζέρβα, όμως υπάρχει. Ζει στην καθημερινότητα «της πίστας και της πίτσας, στο μπρούτο της Ανατολής και στο καλλιεργημένο της Δύσης», που στοιχειώνει τη χώρα.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ – Οι Ωραίοι Ωρεοί. Το κυνήγι του θησαυρού


Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σελ. 302, τιμή 15,90 ευρώ