χρονικό


* Τα γεγονότα της περιόδου 28 Οκτωβρίου 1940 – 26 Αυγούστου 1941, οπότε η Πάτρα παραδόθηκε στα γερμανικά στρατεύματα, διηγείται ο Ξενοφών Αργ. Παπαευθυμίου στο βιβλίο του «Εδέχθημεν αεροπορικήν επιδρομήν» (εκδόσεις Το δόντι). Πρώτη ύλη για τον συγγραφέα αποτέλεσαν οι ημερολογιακές εγγραφές του μοιράρχου της Χωροφυλακής Ευάγγελου Θέμελη.


για παιδιά


* Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησε το βιβλίο της Λήδας Παναγιωτοπούλου H καμήλα, ο Ισμάρ και το μπλε πουλί. Ιστορίες της ερήμου. Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όσους νιώθουν την αξία της περιπέτειας, τη μαγεία του τόπου αλλά και του χρόνου. H εικονογράφηση είναι της Κατερίνας Βερούτσου.


* Ζωηρός και αγαπησιάρης ο Ζήσης, όπως είχε προβλέψει η θεία Ευανθία από την ημέρα της γέννησής του κιόλας, γεύεται σιγά σιγά τον κόσμο και τον ανακαλύπτει. Στο βιβλιαράκι της Μάγδας Πίκη Οι αγάπες του Ζήση (εικονογράφηση Λάμπρος Κατσαντώνης, εκδόσεις Κέδρος).


* Μια ιστορία περιπέτειας και μυστηρίου στην Αρχαία Ελλάδα διηγείται η Ρενέ Χόλερ στο βιβλίο της Στη σκιά της Ακρόπολης που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Γρηγόρη Αθανασίου. H εικονογράφηση είναι της Αννε Βοτσχάινριχ.


δοκίμιο


* Στοχασμούς «για μια διαλεκτική αντίθεση που θέτει σε δοκιμασία τη σύγχρονη δημοκρατία και τον συγγραφέα» στεγάζει ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος στο βιβλίο του Πολιτικός και επιστημονικός λόγος που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.


αυτοβιογραφία


* Σκάνδαλο λόγω των τολμηρών περιγραφών του προκάλεσε όταν πρωτοεκδόθηκε το 1926 το βιβλίο του Ιρλανδού Φρανκ Χάρις H ζωή και οι έρωτές μου. Σήμερα κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Printa σε μετάφραση Εφης Χάτσου.


μελέτη


* Την ξεχωριστή σημασία που έχει για τον σημερινό αναγνώστη εκείνη η περίοδος τεκμηριώνει ο Δημήτρης Αγγελής στο βιβλίο του Ιδεολογικά ρεύματα της ύστερης αρχαιότητας που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις των Φίλων.


MME


* Πώς και με ποια κριτήρια μόνο ορισμένα θέματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ άλλα αποσιωπώνται παντελώς από τα MME εξετάζουν στη μελέτη τους Ορίζοντας τα θέματα. Τα MME, οι πολιτικοί και το κοινό οι αμερικανοί καθηγητές Τζέημς Ντήρινγκ και Εβερετ Ρότζερς. H μετάφραση είναι του Παναγιώτη Τσιλιγιάννη και η επιμέλεια του Νίκου Δεμερτζή (εκδόσεις Παπαζήση).


πολιτική


* Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τζόζεφ Νάι Ηπια ισχύς. Το μέσο επιτυχίας στην παγκόσμια πολιτική. H μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου. Προλογίζει ο Θόδωρος Κουλουμπής.


πεζογραφία (ελληνική)


* Ο Γεώργιος K. Τριανταφυλλόπουλος στεγάζει πεζά κυρίως κείμενα αλλά και ποιήματα στο βιβλίο του Οντα σε πλειστηριασμό που κυκλοφόρησε στον Πύργο Ηλείας.


* Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφόρησε το βιβλίο με διηγήματα Ο νεωκόρος και το φέρετρο του λογοτέχνη Σπύρου Κατσίμη.


* Στην αρχαιότητα και στο σήμερα εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα H χαμένη πόλη της Μαρίας Λυρατζή (εκδόσεις Κέδρος). Ηρωες της σύγχρονης εποχής είναι μια παρέα παιδιών που ανακαλύπτουν τυχαία ένα κιβώτιο με αρχαία ευρήματα, ενώ ηρωίδα της αρχαιότητας είναι μια αλλόκοτη κοπέλα. Σκηνικό δράσης το νησί της Κέρκυρας.


* Από τις εκδόσεις Δωρικός κυκλοφόρησε η μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του Γιώργου Μιχαλάκη Τα βήματα και η ζωή αφήνουν ίχνη.


πεζογραφία (ξένη)


* Μια όμορφη γυναίκα κλέβει με δόλο στελέχη επιχειρήσεων. Ενας ζωγράφος καταλαμβάνεται από μυστηριώδεις δυνάμεις. Ενας ιερέας αντιμετωπίζει μια περίπτωση δαιμονισμού στην Μπογκοτά. Την ίδια στιγμή ένας βετεράνος του Βιετνάμ ξεκινά τη μοιραία κάθοδό του στον Αδη μεταμορφούμενος σε Αγγελο-Εξολοθρευτή. Στο μυθιστόρημα Σατανάς του Μάριο Μεντόθα που σε μετάφραση Νικόλα Καλοτεράκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.


* Ο Αντρέι Μακίν στο μυθιστόρημά του H γυναίκα που περίμενε διηγείται τη ζωή της Βέρας, μιας μεσήλικης γυναίκας που τη γέρασαν πριν την ώρα της η Ιστορία και τα αλλόκοτα παιχνίδια της. H μετάφραση είναι της Μαρίας Κράλλη (εκδόσεις Ηλέκτρα).


Μεταρσίωση στη Βενετία


Από τις εκδόσεις K. Αδάμ κυκλοφόρησε ένα από τα πρώτα ημερολόγια του 2006. Πρόκειται για τις καλαίσθητες Εικόνες των Ελλήνων της Βενετίας (14ος-18ος αιώνας) που προλογίζει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας Χρύσα Μαλτέζου. Οπως γράφει η ίδια, «οι ελληνικές εικόνες της Βενετίας αποπνέουν ομορφιά και ευγένεια. Είναι συνυφασμένες με τον πόνο των προσφύγων που είχαν αναγκαστεί να στερηθούν, μετά την τουρκική κατάκτηση, την πατρίδα τους, αλλά και με τις ελπίδες που είχαν εναποθέσει οι ξεριζωμένοι Ελληνες στους αγίους, ζητώντας απο τη θεία χάρη τους παρηγοριά και βοήθεια, για να πορευτούν στους δύσκολους καιρούς της ξενιτιάς». Ανάμεσα στους αγιογράφους περιλαμβάνονται και οι Φραγκιάς Καβερτζάς, Μιχαήλ Δαμασκηνός, Ιωάννης Μόσχος και Γεώργιος Κλόντζας.


* Ιατρική (τόμος 88, τεύχος 2). Θρομβοπενία από ηπαρίνη. Τηλ. 210 6982 950


* Αβατον (τεύχος 56). Μαρία Σταματιάδου «Εκκοσμίκευση, Οικουμενισμός και Ιερές Διώξεις». Τηλ. 210 3810 565


* Strange (τεύχος 82). Αλβέρτος Δημητρίου, Λένα Αδαμοπούλου «Μεταμοντέρνοι Αρχάγγελοι και πολεμιστές Αγιοι». Τηλ. 2310 886 480


* Το Δέντρο (τεύχος 143-144). Μάριο Μπάργκας Γιόσα «Τα ιδεώδη του Δον Κιχώτη» (μετάφραση Φανή Μουρίκη). Τηλ. 210 7245 553


* Μετεξέλιξη (τεύχος 31). Ευάγγελος Βασιλάκης «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κοινωνικό όφελος». Τηλ. 210 7244 454


* Ουτοπία (τεύχος 66). Ευτύχης Μπιτσάκης «Θεωρίες της σχετικότητας: Μια διαλεχτική προσέγγιση». Τηλ. 210 3302 003


* Μανδραγόρας (τεύχος 34). Παναγιώτης Νούτσος «Συντρίμμια τα μονόξυλα στη γη της ουτοπίας. Για την ποιητική διάσταση στην ποίηση του Γιάννη Δάλλα». Τηλ. 210 8220 294 Προθήκες


μελέτη


Ο τόμος περιλαμβάνει τις 40 ανακοινώσεις της IA’ Επιστημονικής Συνάντησης του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ήταν αφιερωμένη στον μαχητικό δημοτικιστή και σπουδαίο οραματιστή με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση και των 75 από τον θάνατό του.


Γ. ΦΑΡΙΝΟΥ-ΜΑΛΑΜΑΤΑΡΗ (επιμ.) – Ο Ψυχάρης και η εποχή του


Εκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, σελ. 578, τιμή 25 ευρώ


ποίηση


Κοιμόμουν·/ Μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας. / Κοιμόμουν, / Κι όνειρο έβλεπα ότι κοιμόμουν / Κλαίγοντας μ’ αναφιλητά / Βαθιά στο σύμπαν όπου / Ταραχή μεγάλη, / Αδιάκοπα, / Αστρα γεννιόνταν, πέθαιναν, / Αδιάκοπα. (30, Τετάρτη, Ιωάννου της Κλίμακος, Ευβούλης). H Παμπούδη εξερευνά για μία ακόμη φορά τη μυστική μαγεία του όντος.


ΠΑΥΛΙΝΑ ΠΑΜΠΟΥΔΗ – Ημερολόγιο του διπλού χρόνου


Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 71, τιμή 9 ευρώ


μελέτη


H Καναδή Κλάιν μάς ξεναγεί στον κόσμο των πολυεθνικών εταιρειών, στη σκέψη και στη δράση τους, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’80, οπότε εμφανίστηκε η ιδέα της παραγωγής λογοτύπων. H ιστορική αναδρομή που επιχειρεί αφορά τα εμπορικά σήματα από τα τέλη του 19ου αιώνα ή τις αρχές του 20ού ως σήμερα που συνιστούν πλέον φορείς «μηνυμάτων».


ΝΑΟΜΙ KLEIN – No Logo. H Βίβλος του αντι-εταιρικού ακτιβισμού


Μετάφραση Δάφνη Βούβαλη, Εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 590, τιμή 25 ευρώ


μυθιστόρημα


H συμβίωση ενός ζευγαριού, ενός Ελληνα και μιας Αλβανής, μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του άνδρα που περιγράφει και προδιαγράφει το μέλλον της σχέσης. Πέρα από τις ιδεολογικές συγκλίσεις και αποκλίσεις, ο αντιφατικός λόγος του ήρωα δεν αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες προοπτικές, ενώ η γυναίκα προβάλλει ως κωμικοτραγική φιγούρα.


ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – H μεθυσμένη γυναίκα


Εκδόσεις της Εστίας, σελ. 159, τιμή 12 ευρώ


μελέτη


Σε αυτή την πρωτότυπη γενεαλογία του Θεού ο Ντεμπρέ διερωτάται με καίριο τρόπο για το ζήτημα της πνευματικότητας και της πίστης. Δε στοχεύει να εξαντλήσει όλες τις εννοιολογικές πλευρές της ιδέας του θείου ούτε να εμπλακεί στη διαμάχη της επιστημονικής λογικής με αυτήν των θρησκειών. Αφηγούμενος το Αιώνιο σκιαγραφεί την ιστορία της Δύσης.


ΡΕΖΙΣ ΝΤΕΜΠΡΕ – Ο Θεός. Μια ιστορική διαδρομή


Μετάφραση Μαρία Παραδέλη, Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 448, τιμή 22 ευρώ


πεζοποιήματα


Ο βραβευμένος εφέτος με κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του Φωκάς στήνει 14 κείμενα διαποτισμένα με την προσφιλή του ειρωνεία. Τα πεζοποιήματα αυτά, όπως προσφυώς τα ονομάζει, «τυλίγουν» τον αναγνώστη παγιδεύοντάς τον στην κινούμενη άμμο της πολυσημίας. Τη φιλολογική επισημείωση υπογράφει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.


ΝΙΚΟΣ ΦΩΚΑΣ – Ελεύθερο θέμα


Εκδόσεις της Εστίας, σελ. 90, τιμή 15 ευρώ