οδηγός


* Από τις εκδόσεις Περίπλους κυκλοφορεί το βιβλίο του Τζων Φρήλη Strolling through Athens, που συνιστά έναν πλήρη και εμπεριστατωμένο οδηγό για την τουριστική Αθήνα. Περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά, τον Κεραμεικό, την Πλάκα και τα μουσεία της πρωτεύουσας.


πολιτική


* Στη μελέτη τους Το σκοτεινό πρόσωπο των σύγχρονων δημοκρατιών (μετάφραση Βασίλης Τομανάς, εκδόσεις Νησίδες) οι Ευγένιος Ενρίκεζ και Κλωντίν Χαρός αναζητούν τις ρίζες του κακού, της βίας και της καταστροφικότητας, που ενεργούν σε βάθος και συχνά δεν μπορούμε να διακρίνουμε στις κοινωνίες που χωρίς πολλή σκέψη θεωρούνται σχετικά συναινετικές και ειρηνευμένες. Και αναρωτιούνται αν οι δημοκρατικές κοινωνίες μας είναι ή όχι άρρωστες και αν είναι θεμιτό να μιλούμε πιο γενικά για μια παθολογική κατάσταση του «πολιτισμένου κόσμου».


βιογραφία


* Από τις εκδόσεις Σαββάλα στη σειρά «Ηγέτες» κυκλοφορούν οι βιογραφίες της Ξένης Δ. Μπαλωτή Κωνσταντίνος Καραμανλής και της Κατερίνας Βαρελά Ανδρέας Παπανδρέου. Τα βιβλία πλαισιώνουν πολλές φωτογραφίες από τη ζωή των δύο ιστορικών ηγετών της νεότερης Ελλάδας.


επιστήμη


* Το βιβλίο Εξωσωματική γονιμοποίηση της Αν Φούλικ που φωτίζει το περίπλοκο αυτό θέμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαββάλας. Τη μετάφραση υπογράφει η Κατερίνα Παπασταύρου. Στη ίδια σειρά «Στην αιχμή της επιστήμης» κυκλοφορεί και το βιβλίο της Φούλικ Μεταμόσχευση οργάνων (μετάφραση Δάφνη Τούτιου).


ιστορία


* Από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο κυκλοφόρησε το λεύκωμα H Κρήτη στις επάλξεις. Μάιος 1941 – Μάιος 1945 που αναφέρεται στην περίφημη Μάχη της Κρήτης. Την ευθύνη της επιμέλειας είχε ο B. B. Βαρδινογιάννης ενώ ο Νίκος Τσαρούχας επιμελήθηκε τις σπάνιες φωτογραφίες που πλαισιώνουν τα κείμενα.


κλασικοί


* «Αχ άφησέ με· τι είναι αυτά, παλιανθρώποι του κακού; Αντρες φοβόθεοι και καλοί ποτέ δεν πράζουν έτσι» λέει η Στρατυλλίδα στον Χορό των γερόντων στη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη που μετέφρασε στα 1910 ο σπουδαίος Κωνσταντίνος Θεοτόκης. Σήμερα η μετάφρασή του εκείνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ρόππα της Κέρκυρας σε εισαγωγή, σχόλια, γλωσσάρι Φάνη I. Κακριδή και επιμέλεια Αλίκης Δ. Νικηφόρου.


ποίηση


* Από τις εκδόσεις Τυπωθήτω κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή του Γιάννη Δάλλα Γεννήτριες. Δείγμα γραφής: Ακόμα βογγά μες στ’ αντηχεία της μνήμης μου / κάτω από το σεντόνι της παλιάς λεωφόρου / ανάμεσα από δυο τραμ και μια σφαίρα που σίγησε / το σφαχτάρι της στοιχειωμένης (H στοιχειωμένη).


για παιδιά


* Κάπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν συνέβαιναν παράξενα πράγματα στα δάση και στους ωκεανούς του κόσμου. Εκείνη την εποχή ζούσαν πάνω στη γη – και μέσα στη θάλασσα βέβαια – ο Γώγος ο Γορίλας και η Βάγια η Κουκουβάγια, ο Θαλής ο Θαλάσσιος Ιππος και η Ελενα η Φάλαινα, η Μόνα η Χελώνα και ο Ζαχαρίας ο Καρχαρίας. Και πολλοί πολλοί άλλοι ακόμη των οποίων τις περιπέτειες θα μάθουμε διαβάζοντας το βιβλιαράκι του Αλμπέρτο Μοράβια Ιστορίες από την προϊστορία (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, εικονογράφηση Σπύρος Γούσης, εκδόσεις Μεταίχμιο).


* Ο Τζόζεφ παλεύει με τη ζωή και με το συναίσθημα της έλλειψης αγάπης, ώσπου εμφανίζεται ο Σαμ, το μαγικό τζίνι, και τον οδηγεί στον κόσμο των σκέψεών του. Πετώντας με ένα μαγικό χαλί στο μυαλό του Τζόζεφ, ο Σαμ τού διδάσκει τη δύναμη της θετικής σκέψης και τον τρόπο να κερδίσει την ευτυχία, ενώ βρίσκεται μπροστά στον φόβο και στην αμφιβολία. Το βιβλίο του Μπράιαν Μέιν Σαμ, το μαγικό τζίνι, σε μετάφραση Ασημίνας Μητσομπόνου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.


* Την ιστορία του Ηρακλή, ιδρυτή των Ολυμπιακών Αγώνων διηγείται η Κάρμεν Ρουγγέρη στο ομότιτλο βιβλίο της το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. H εμπνευσμένη εικονογράφηση είναι της Χριστίνας Κουλουμπή.


πεζογραφία (ελληνική)


* Με νοσταλγία και τρυφερότητα η Νίνα Μπενρουμπή εξιστορεί τη ζωή της σαν μυθιστόρημα. Στο βιβλίο της Μια ζωή γλυκιά… και πικρή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.


πεζογραφία (ξένη)


* Οι δώδεκα Υποδειγματικές νουβέλες του Θερβάντες (μετάφραση Σοφία Κορνάρου, εκδόσεις Printa) πρωτοεκδόθηκαν το έτος 1613. Συνιστούν την απαρχή της σύντομης διήγησης στην καστιλλιάνικη λογοτεχνία και διέπονται από τα τεχνοτροπικά γνωρίσματα τα οποία η εποχή εκείνη αποδίδει στον όρο νουβέλα. Γράφει ο Μιγέλ ντε Θερβάντες στον πρόλογο του έργου του: «Μόχθησε το μυαλό μου κι έτσι πορεύτηκα και ξέρω ότι είμαι ο πρώτος που έγραψε νουβέλες στη γλώσσα της Καστίλλης, τις γέννησε ο νους μου και τις φανέρωσε η πέννα μου».


* H Ιρλανδή Βάιολετ Φαρ νιώθει απογοητευμένη από τον γάμο της με τον Σέσιλ, έναν καταπιεσμένο ομοφυλόφιλο. Καρπός αυτού του γάμου είναι ο γιος τους Λούμσντεν. Οι γονείς του όμως δεν θα καταφέρουν να τον αγαπήσουν και ο Λούμσντεν καταλήγει ένα άτομο περιθωριακό που θα συνδεθεί συναισθηματικά με μια επίσης πληγωμένη ύπαρξη, από το Σάρεϊ. Στο μυθιστόρημα της Τζένιφερ Λας Δεσμοί αίματος που σε μετάφραση Εύης Ρούτουλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.


* Σε έναν παράξενο, απειλητικό κόσμο, αρχαίοι μύθοι, ηρωική φαντασία και θρύλοι της αμερικανικής Δύσης συνενώνονται σε ένα μεγαλειώδες έπος, ανεξάντλητο σε θαυμαστές εικόνες και αξέχαστους χαρακτήρες. Ο Μάγος και η Γυάλινη Σφαίρα αποτελεί το τέταρτο μέρος του Μαύρου Πύργου του Στήβεν Κινγκ που πρόκειται να ολοκληρωθεί σε επτά τόμους. Πολλοί λένε ότι είναι το πιο σύνθετο και μεγαλεπήβολο έργο του και ίσως το κορυφαίο στην καριέρα του (μετάφραση Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδόσεις Bell).


* Τα Ονειρα του πατέρα μου του σλοβένου συγγραφέα Εβαλντ Φλίσαρ (μετάφραση Κωνσταντίνα Σιδέρη, εκδόσεις Τζέι & Τζέι) θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως το καλύτερό του. Μπορεί να διαβαστεί σαν μια εγκληματική ιστορία, σαν αφήγημα ψυχολογικού τρόμου, σαν παραμύθι ονειροπαρμένης ηθικής ή σαν τη ζοφερή και ειρωνική περιγραφή της πεποίθησης ενός ανθρώπου ότι η προσωπικότητά του και οι πράξεις του είναι δύο διαφορετικά πράγματα.


* Εκεί όπου το άρωμα και τα χρώματα από την έρημο της Περσίας ανακατεύονται με την ελευθερία του Λονδίνου, μέσα σε γεύσεις χορτοφαγικές και ήχους σιωπής, ο Σαμάν Σαχάρ, ένας μεσήλικας Πέρσης, ερωτεύεται και παντρεύεται σύμφωνα με το ιρανικό έθιμο την εικοσάχρονη Τρέισι. Ωστόσο ο σαμάν είναι ήδη παντρεμένος με άλλες δύο γυναίκες. Στο μυθιστόρημα του Αντονι Μακ Κάρτεν Το αγγλικό χαρέμι (μετάφραση Αρτεμις Αργυρίου, εκδόσεις Εμπειρία).


φιλοσοφία


* Το βιβλίο της Θεόπης Παρισάκη Φιλοσοφία και τέχνη. Από την αντικειμενικότητα του ωραίου στην υποκειμενικότητα του γούστου (εκδόσεις Ζήτρος) ρίχνει φως στον αγνοημένο προκαντιανό αισθητικό προβληματισμό, αποκαλύπτοντας όλον τον πλούτο των αμφιταλαντεύσεων και αντινομιών του κατά τη μεταβατική περίοδο πριν από τη διαμόρφωσή του σε αυτόνομο στοχασμό.


* Ο Νεοπλατωνισμός, μια εξέλιξη της μεταφυσικής και θρησκευτικής διδασκαλίας του Πλάτωνα, του οποίου οι γνωστότεροι εκπρόσωποι ήταν ο Πλωτίνος, ο Πορφύριος, ο Ιάμβλιχος και ο Πρόκλος, υπήρξε η κυρία φιλοσοφική σχολή της ύστερης αρχαιότητας. H επίδρασή του ήταν τεράστια τόσο στον πολιτισμό της Δύσης και του Βυζαντίου όσο και σε αυτόν της Εγγύς Ανατολής. Για το ρεύμα αυτό διαβάζουμε στο ομότιτλο βιβλίο του P. T. Γουόλις που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο σε μετάφραση Γιάννη Σταματέλλου.


Περίπατοι στα μνημεία


Εναν ιστορικό και αρχαιολογικό οδηγό των αρχαίων, μεσαιωνικών και νεότερων μνημείων της Αθήνας κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Κριτική σε ένα καλαίσθητο βιβλίο που εικονογράφησε με 52 υδατογραφίες η Susanne Titzman. Τα Μνημεία των Αθηνών υπογράφονται από τον Αλέξανδρο Φιλαδελφέα, γνωστό αρχαιολόγο του Μεσοπολέμου και μαθητή του Νικολάου Γύζη, στον οποίον οφείλουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με την αρχαιότητα αλλά και το μυστικό για την αφή της ολυμπιακής φλόγας. Ο συνονόματος εγγονός του επιμελήθηκε τη μεταγραφή του πρωτοτύπου στην καθομιλουμένη και, ακολουθώντας πάντα το αρχικό κείμενο, το οργάνωσε σε ένα λειτουργικό σύνολο εννέα περιπατητικών διαδρομών στο ιστορικό και αρχαιολογικό κέντρο της πόλης των Αθηνών. Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους περιηγητές του κλεινού άστεως, ανεξαρτήτως ηλικίας.


* Ζητήματα επικοινωνίας (τεύχος 1). Αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες που προσεγγίζονται ως ένα μέγιστο αθλητικό και επικοινωνιακό γεγονός, όπου ο αθλητισμός, η πολιτική, η πολιτιστική κληρονομιά και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας συνιστούν ένα μοναδικό αμάλγαμα που τους καθιστούν θέαμα πλανητικής εμβέλειας. Γράφουν μεταξύ άλλων οι Ρόη Παναγιωτοπούλου, Κώστας Γεωργιάδης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Θύμιος Ζαχαρόπουλος, Michael R. Real, Helen Wilson. Τηλ. 210 3301.208.


* Σύγχρονα Θέματα (τεύχος 85). Αφιέρωμα στον αθλητισμό με κείμενα των Λίλυς Στυλιανούδη, Ελένης Φανουράκη, Δέσποινας Σταματοπούλου, Γιώργου Κυρκούλη, Ariun Appadurai, Michael Atkinson, Kevin Young, Clifford Stott κ.ά. Τηλ. 210 3628.501.


* Αβατον (τεύχος 44). Φάκελος Σατανισμός. Το αληθινό πρόσωπο μιας Απαγορευμένης Θρησκείας.


* Διαβάζω (τεύχος 454). Αφιέρωμα στον «Ερωτόκριτο». Τηλ. 210 3301.341.


* Φολόη (τεύχος 31). Ιστορίες σπιτιών και ανθρώπων της Γιάρμαινας. Οι Κανελλαίοι. Τηλ. 210 4977.332. Προθήκες


ιστορία


Στον Τζένγκις Χαν και στους απογόνους του (1206-1294) είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Σαββίδη, ο οποίος εξετάζει αρχικά τη σημαντική επέκταση των Μογγόλων που επηρέασε τα ανατολικά σύνορα του βυζαντινού κόσμου. Το βιβλίο συμπληρώνεται από επεξηγηματικά κείμενα, πρωτογενείς πηγές και βιογραφικά σημειώματα των μογγόλων ηγετών.


ΑΛΕΞΙΟΣ Γ. K. ΣΑΒΒΙΔΗΣ – H ίδρυση της Μογγολικής Αυτοκρατορίας


Εκδόσεις Ιωλκός, σελ. 152, τιμή 11 ευρώ


ομιλία


Μία από τις πρώτες ομιλίες του Σικελιανού που δόθηκε στα 1929 περιλαμβάνει το τομίδιο του Ικαρου με «Προλεγόμενα» του Μπουρναζάκη. Μεταξύ των άλλων το Κήρυγμα Ηρωισμού αποτελεί και μια πραγματεία θανάτου – ήδη στον Αλαφρωίσκιωτο ο ποιητής προβάλλει τον «απερινόητο ορίζοντα του θανάτου ως την υπέρτερη πραγμάτωση του Μυστηρίου της ζωής».


ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ – Κήρυγμα Ηρωισμού


Φιλολογική επιμέλεια K. Μπουρναζάκης, Εκδόσεις Ικαρος, σελ. 93, τιμή 12 ευρώ


κριτική


Μια άκρως διαφωτιστική μελέτη που εισάγει τον αναγνώστη στο έργο του Προυστ και προβαίνει σε αναλυτική ερμηνεία του αποτελεί το πόνημα του Σάτακ. Ο κριτικός θεωρεί ότι το Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο πρέπει να διαβάζεται τόσο προσεκτικά όσο και μια αστυνομική ιστορία, αφού πίσω από κάθε λεπτομέρεια κρύβονται στοιχεία που διαφοροποιούν την πλοκή.


ΡΟΤΖΕΡ ΣΑΤΑΚ – Από τη μεριά του Προυστ


Μετάφραση A. Ισαρης, X. Μεντζαλίρα, Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 400, τιμή 20 ευρώ


τρομοκρατία


Οι καμικάζι που επιτέθηκαν στις ΗΠΑ κατέστρεψαν τον κυρίαρχο δυτικό μύθο, ότι καθώς οι κοινωνίες θα εκσυγχρονίζονται θα μοιάζουν όλο και περισσότερο και θα συμμερίζονται τις ίδιες αξίες. H Αλ Κάιντα, προϊόν και αυτή της παγκοσμιοποίησης, δεν θα είναι η τελευταία ομάδα που χρησιμοποιεί προϊόντα του μοντέρνου κόσμου για την εξυπηρέτηση των στόχων της.


ΤΖΟΝ ΓΚΡΕΪ – H Αλ Κάιντα και η νεωτερικότητα


Μετάφραση K. Δ. Γεώρμας, Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 216, τιμή 13 ευρώ


δοκίμιο


Το πόνημα αυτό γράφτηκε από τον γερμανό ποιητή στα 1799 υπό την άμεση επίδραση των Λόγων του Σλάιερμάχερ για τη θρησκεία. Ο Νοβάλις προσβλέπει εδώ σε μια οικουμενική Εκκλησία η οποία θα αποκαταστήσει σε μια νέα εποχή την κοινωνική και πνευματική ενότητα της Ευρώπης που έχει καταστραφεί από τη Μεταρρύθμιση και τον Διαφωτισμό.


ΝΟΒΑΛΙΣ – H Χριστιανοσύνη ή άλλως Ευρώπη


Μετάφραση N. M. Σκουτερόπουλος, Εκδόσεις Εκκρεμές, σελ. 153, τιμή 13,21 ευρώ


ποίηση


Μια συναγωγή των πρωτολείων νεανικών ποιημάτων του Παλαμά αποτελεί ο τόμος αυτός. Πολύ μεγάλο μέρος από τα γραπτά του της περιόδου 1876-1886 πρωτοδημοσιεύθηκε σε δύο γνωστά πολιτικοσατιρικά περιοδικά, τον «Ραμπαγά» (1878-1889) και το «Μη Χάνεσαι» (1880-1883). Ανάμεσά τους ποιήματα όπως το «Αποκρητάτικο», τα «Τραγουδάκια» και το «Ψυχοσάββατον».


ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ – Ποιήματα στον «Ραμπαγά» και το «Μη Χάνεσαι»


Φιλολογική επιμέλεια Γ. Ανδρειωμένος, Εκδοση του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά, σελ. 300, τιμή 15,69 ευρώ


αρχαιογνωσία


Τι είναι οι αρχαιοελληνικοί μύθοι; Τι ξέρουμε γι’ αυτούς; Δύο φαινομενικά απλά ερωτήματα στα οποία η συγγραφέας αποπειράται να απαντήσει καταφεύγοντας σε μια μεταθεωρητική επισκόπηση των προσεγγίσεων που προτάθηκαν από τη σύγχρονη επιστήμη της ερμηνείας του μύθου. Δύσκολο εγχείρημα αν σκεφθούμε ότι πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά σκοτεινό.


E. Δ. KAPAKANTZA – Αρχαίοι Ελληνικοί Μύθοι


Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 248, τιμή 15 ευρώ


δοκίμιο


Το πόνημα του Βρετανού Ρόμπερντ Κρόφορντ μάς εισάγει με τρόπο κατανοητό στα διάφορα συστήματα πίστης, αναλύει το τι πραγματικά πιστεύουν οι άνθρωποι και προσδιορίζει τα όρια των παραδοσιακών θρησκειών, χωρίς να παραλείπει την ανάλυση της ιδιότυπης υποταγής στις σημερινές «εκκοσμικευμένες θρησκείες» του υλισμού, του ουμανισμού και των επιστημών.


ROBERT CRAWFORD – Τι είναι θρησκεία


Μετάφραση Μάριος Μπλέτας, Εκδόσεις Σαββάλας, σελ. 320, τιμή 19,70 ευρώ