Ο Θέσπις ήταν τριμηνιαίο δελτίο που εκδιδόταν από το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Στη συλλογή περιοδικών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου υπάρχουν τα τεύχη με αριθμό 1 έως 7, που καλύπτουν την περίοδο από τον Μάιο του 1964 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1973, καθώς και το τεύχος 1 της Γ’ περιόδου (1986).


Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (I.T.I.) είναι μη κυβερνητική οργάνωση, που ιδρύθηκε στην Πράγα το 1948 από την UNESCO και τη διεθνή θεατρική κοινότητα. Το Ινστιτούτο έχει εθνικά κέντρα σε περισσότερες από ενενήντα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος. Το 1962, το I.T.I. καθιέρωσε τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου (27 Μαρτίου), ενώ το 29ο παγκόσμιο συνέδριο του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2002.


Τη συντακτική επιτροπή του δελτίου, στα τεύχη 1-5, αποτελούσαν οι Μάριος Πλωρίτης, Αγγελος Τερζάκης και Τάκης Μουζενίδης. Το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου στελέχωσαν κατά καιρούς εξέχουσες προσωπικότητες του θεάτρου. Τα έτη 1972 και 1973 πρόεδρός του ήταν ο συνθέτης Αντίοχος Ευαγγελάτος, αντιπρόεδρος ο θεατρικός συγγραφέας Αλέκος Λιδωρίκης και μέλη του οι ηθοποιοί Μαίρη Αρώνη και Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο θεατρικός επιχειρηματίας Θεόδωρος Κρίτας και η χορογράφος Τατιάνα Μαμάκη.


Στο εισαγωγικό σημείωμα του Ελληνικού Κέντρου του I.T.I., στο πρώτο τεύχος, διαβάζουμε ότι το δελτίο θα κυκλοφορεί στα αγγλικά ή τα γαλλικά (το τεύχος 1 κυκλοφόρησε στα γαλλικά, ενώ τα υπόλοιπα στα αγγλικά) και ότι σκοπό του έχει «[…] να αποδώσει, σε διεθνές επίπεδο, την ευρεία φήμη του ελληνικού θεάτρου, το οποίο, τα τελευταία κυρίως χρόνια, επέδειξε αξιοσημείωτη δραστηριότητα».


Στο πρώτο τεύχος υπάρχει συνοπτικό αφιέρωμα στις νεοελληνικές παραστάσεις αρχαίου δράματος, καθώς και αναφορές στα φεστιβάλ Επιδαύρου, Δωδώνης, Φιλίππων, Θάσου και Αθηνών. Υπάρχει επίσης πλήρης ανασκόπηση της θεατρικής περιόδου 1963-1964, με πλούσια εικονογράφηση από τις παραστάσεις τόσο των κρατικών όσο και των ελεύθερων σκηνών. Το ιδιαίτερα χρήσιμο αυτό στοιχείο επαναλαμβάνεται σε όλα τα τεύχη του δελτίου. Από τα άρθρα που εμφανίστηκαν κατά καιρούς στον Θέσπη αναφέρουμε τις «Δραματικές γιορτές της αρχαίας Ελλάδας» (του K. Τσαντσάνογλου), την «Καταγωγή και ανάπτυξη της ελληνικής τραγωδίας» (του Κίττο), τα «Νέα ευρήματα από τη δραματική λογοτεχνία των αρχαίων Ελλήνων» (του Ιωάννη Κακριδή), τα «Αρχαία ελληνικά θέατρα» (του Παύλου Μυλωνά), το «Περί της αναβίωσης του αρχαίου δράματος» (του Τάκη Μουζενίδη) κ.ά. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε κάθε τεύχος του δελτίου δημοσιευόταν και το κείμενο ενός (ή κάποτε δύο) νεοελληνικού θεατρικού έργου («Θωμάς ο δίψυχος» του Αγγελου Τερζάκη, «Αλκιβιάδης» του Γιώργου Θεοτοκά, «H αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη κ.ά.), σε αγγλική ή γαλλική μετάφραση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το αφιέρωμα του τεύχους 7 (Δεκέμβριος 1973) σε 24 αρχαία θέατρα (άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά), που βασίζεται σε σύντομα αλλά κατατοπιστικά κείμενα γνωστών και έγκριτων αρχαιολόγων και αξιόλογη εικονογράφηση.


Στην τρίτη του περίοδο, ο Θέσπις κυκλοφορεί στα ελληνικά. Αριθμεί σημαντικά λιγότερες σελίδες, σε σχέση με την πρώτη του περίοδο, και λείπει η ανασκόπηση της θεατρικής χρονιάς, υπάρχουν όμως ειδήσεις και θέματα από ολόκληρη την Ευρώπη.