Στη συλλογή εφημερίδων του 19ου αιώνα στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο υπάρχουν αρκετά φύλλα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Κώδων, τα οποία καλύπτουν την περίοδο 1892-1896. Πρόκειται για τετρασέλιδη σατιρική εφημερίδα της εποχής που εκδιδόταν κάθε Κυριακή στην Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του Γ. Δ. Μούχου. Οι προθέσεις των υπευθύνων του Κώδωνος δηλώνονται στο πρώτο του φύλλο: «Ο κώδων ηχεί! Και αι εκ των δονήσεων αυτού αναπλάσεις της ατμοσφαίρας ας πλήξωσι τ’ ακουστικά τύμπανα αρχόντων τε και αρχομένων, δυναστευόντων και δυναστευομένων, τυράννων και τυραννουμένων απ’ άκρου έως άκρου της ελληνικής γης. […]


Ηχεί προς αυτούς ο κώδων της Δικαιοσύνης, ο φοβερός κώδων της Νεμέσεως, ο κώδων της εξεγέρσεως, της Επαναστάσεως, της Ανατροπής, του αιματοκυλίσματος!».


Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας εμφανίζονταν συχνά σκίτσα και γελοιογραφίες ή προσωπογραφίες (Σάρα Μπερνάρ, Οθων και Αμαλία κ.ά.). Από την έντονα σατιρική της διάθεση δεν ξέφυγαν πολιτικοί, όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Δηλιγιάννης ή ακόμη και ο τότε βασιλιάς Γεώργιος, αλλά ούτε και γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Ανδρέας Συγγρός, ο Ευγενίδης, ο Ιωνίδης, ο δημοτικιστής Ψυχάρης κ.ά., ή ακόμη και άλλα σύγχρονα έντυπα, όπως η Ακρόπολις. Ο κύριος στόχος του Κώδωνος πάντως ήταν τόσο ο Τρικούπης και η πολιτική του όσο και ο τότε βασιλιάς. Σχετικά με τον τελευταίο, διαβάζουμε στο φύλλο της 31ης Ιουλίου 1894: «Ο Βασιλεύς μας λούεται εις τα λουτρά του Αιξ-Λε-Μπαιν όπου οι Γάλλοι ρεπόρτερ θαυμάζουν τον δημοκρατικόν του βίον αναστρεφομένου ως κοινού αστού μεθ’ όλων των αδελφών Γάλλων ανεξαρτήτου γένους.


Μάλιστα προς τιμήν του Βασιλέως μας καίονται και πυροτεχνήματα – δεν ηξεύρομεν όμως αν κατά την μέθοδον των της πλατείας Ορφανίδου, όπου τα πληρώνουν οι θαμώνες του καφφενείου. Ο Βασιλεύς μας λουόμενος δεν αποβάλλει μόνον τον κονιορτόν του κ. Μελλά αλλά και τας συζητήσεις περί του συμβιβασμού του πρωθυπουργού του».


Οπως είναι φυσικό, ο Κώδων αντλούσε τα θέματά του από τη σύγχρονή του πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, περιγράφοντας και σατιρίζοντάς τη μέσα από πνευματώδη κείμενα και ποιήματα και, πιο παραστατικά, μέσα από γελοιογραφίες στην πρώτη και κυρίως στην τρίτη σελίδα του. Ετσι, μέσα από τις αράδες του Κώδωνος παρελαύνει ολόκληρη σχεδόν η αθηναϊκή κοινωνία της εποχής, όχι μόνο η άρχουσα τάξη της αλλά και χαρακτηριστικοί λαϊκοί τύποι της πρωτεύουσας.