Στη συλλογή παράνομου Τύπου του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου υπάρχει σημαντικός και αντιπροσωπευτικός αριθμός φύλλων της εφημερίδας Ελεύθερη Ελλάδα, που καλύπτει την περίοδο 1942-1946. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί τριάντα εννέα φύλλα της A’ περιόδου (1942-1944) και ογδόντα έξι της B’ περιόδου (1944-1946). H Ελεύθερη Ελλάδα εκδιδόταν στην Αθήνα και ήταν όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (EAM). H εφημερίδα κυκλοφόρησε αρχικά σε 8ο σχήμα, αργότερα σε 2ο και, τέλος, σε φύλλα μεγάλου σχήματος.


Τα θέματα που απασχολούν το έντυπο κατά την πρώτη περίοδο κυκλοφορίας του είναι η εξέλιξη του πολέμου, το αντιστασιακό κίνημα στην Ελλάδα (με νέα από ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο από την Αθήνα), η κατάσταση και οι αγώνες των λαϊκών στρωμάτων (εργατών, δημοσίων υπαλλήλων, κρατουμένων στις φυλακές), η δράση τής φιλικά προς τις κατοχικές αρχές κείμενης ελληνικής κυβέρνησης, η γενικότερη κατάσταση στην κατεχόμενη Ελλάδα (διωγμοί, εκτελέσεις, ληστείες, δολοφονίες) κτλ. Σε φύλλα αυτής της περιόδου διαβάζουμε για την εξόντωση των ελληνικών πληθυσμών στα Δωδεκάνησα, την Ανατολική Μακεδονία, τη Βόρειο Ηπειρο κ.α., για το μεγάλο συλλαλητήριο της 5ης Μαρτίου 1943 και την πανυπαλληλική απεργία, εκκλήσεις του EAM για παλλαϊκή συμμετοχή στην Αντίσταση, για τη βουλγαρική κατοχή της Μακεδονίας, για τη στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στο Γενικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής και στο EAM – ΕΛΑΣ, για την πτώση του Μουσολίνι, για την πρόταση του EAM για συγκρότηση πανεθνικής κυβέρνησης στην κατεχόμενη ακόμη Ελλάδα, για την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) κτλ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε και ένα τηλεγράφημα του άγγλου συνταγματάρχη Μπράουν, το οποίο δημοσιεύεται στο φύλλο 25 (17/8/1943) και καταλήγει ως εξής: «[…] θα μπορέσω να δώσω στο διασυμμαχικό επιτελείο στο Κάιρο μια αληθινή περιγραφή της τωρινής καταστάσεως στην Ελλάδα και να εξηγήσω καλά τη μεγάλη δουλειά που κάμει το EAM για να βοηθήσει τον κοινόν αγώνα».


Κατά τη δεύτερη περίοδό της η Ελεύθερη Ελλάδα ασχολείται με τα γεγονότα του τέλους του πολέμου (τις κινήσεις των συμμαχικών στρατευμάτων και τη σταδιακή κατάληψη της Γερμανίας), την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στην πρόσφατα απελευθερωμένη Ελλάδα, τις ενέργειες της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, τα Δεκεμβριανά. Διαβάζουμε επίσης για την επιστροφή στην Ελλάδα του N. Ζαχαριάδη, για τον θάνατο του Ρούζβελτ, εργατικά και οικονομικά θέματα, το μεγάλο συλλαλητήριο στις 20/1/1946 και παρακολουθούμε, γενικά, την πορεία προς τον Εμφύλιο, μέσα από τα καθημερινά γεγονότα στην Αθήνα και στην περιφέρεια.