H Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη ήταν περιοδικό που εκδιδόταν στην Αθήνα από τη Cine Orient (Ανώνυμος Ανατολική Εταιρία Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων). H εταιρεία, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Γεώργιος Βακογιάννης, διέθετε δύο κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα, το γνωστό «Αττικόν» και το «Σπλεντίτ» (και τα δύο στην οδό Σταδίου, στους αριθμούς 21 και 20 αντίστοιχα). Το περιοδικό ήταν 8ου σχήματος, με συχνότητα κυκλοφορίας άλλοτε εβδομαδιαία και άλλοτε δεκαήμερη. Στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο υπάρχουν τα περισσότερα τεύχη της πρώτης (1923-1925) και της δεύτερης περιόδου (1925-1926).


Σχετικά με τον σκοπό της έκδοσης, διαβάζουμε στο σημείωμα της διεύθυνσης, στο πρώτο τεύχος: «Σκοπός του περιοδικού μας […] είναι […] η λεπτομερής παρακολούθησις των νεωτέρων προόδων εκ της εξελίξεως της Κινηματογραφικής τέχνης, η ανάπτυξις του τρόπου λειτουργίας του κινηματογράφου, της συνθέσεως μιας ταινίας και εν γένει η αποκάλυψις των μυστικών της επιτυχίας ενός έργου […]. H έκδοσις […] γινομένη κατά το υπόδειγμα των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών περιοδικών, αποτελεί έν βήμα προόδου εις τον Ελληνικόν περιοδικόν τύπον, και έρχεται να πληρώσει μίαν έλλειψιν αρκετά διά τον τόπον μας αισθητήν». Πραγματικά, κάθε τεύχος της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον άρθρο για τις τεχνολογικές εξελίξεις και άλλα, τεχνικά ή θεωρητικά, θέματα σχετικά με τον κινηματογράφο («Ο ομιλών κινηματογράφος», «Ο κινηματογράφος ως μέσον εκπαιδεύσεως», «H διακόσμησις στον κινηματογράφο», «Οπερατέρ και φωτογένεια» κ.ά.), ενώ δεν λείπουν και συνεντεύξεις με γνωστούς ξένους ηθοποιούς της εποχής ή ο σχολιασμός της ευρύτερης κινηματογραφικής επικαιρότητας. H ύλη του περιοδικού συμπληρώνεται από εκτενείς περιλήψεις επιλεγμένων ταινιών που προβάλλονταν στο «Αττικόν» ή στο «Σπλεντίτ», οι οποίες εικονογραφούνται με αρκετές και κάποιες φορές εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις ταινίες αυτές. Κατά τη δεύτερη περίοδο (οπότε το περιοδικό αποκτά τον υπότιτλο Εβδομαδιαία εικονογραφημένη εγκυκλοπαιδική επιθεώρησις) εμφανίζονται άρθρα για τη μόδα της εποχής, βιογραφίες κινηματογραφικών αστέρων, χρονογραφήματα κτλ., ενώ δημοσιεύονται και ξένα μυθιστορήματα σε συνέχειες. Εξάλλου, στο τέλος κάθε τεύχους υπάρχει πεντασέλιδη περίληψη στα γαλλικά.


Σημειώνεται επίσης ότι το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο κάθε τεύχους φιλοξενούν τα φωτογραφικά πορτρέτα μεγάλων κινηματογραφικών αστέρων της εποχής ή σκηνές από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσαν. Επίσης, σε κάποια τεύχη δημοσιεύεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προβολών των δύο κινηματογραφικών αιθουσών της Cine Orient. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι, αν και η μαγεία του σινεμά είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε μερικές σελίδες, η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη καταφέρνει να μεταφέρει συνολικά στον αναγνώστη τη θελκτική εικόνα της ανέμελης μπελ επόκ.