Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο διαθέτει μια ιδιαίτερη σημαντική και πλούσια συλλογή παράνομου Τύπου της περιόδου της γερμανικής κατοχής (1941-1944) αλλά και της περιόδου του Εμφυλίου. Μέρος της συλλογής αυτής αποτελούν και τα Σοβιετικά Νέα (τεύχη 1-7, 13, 16, 18, 20-25, 27, 29-33), που καλύπτουν την περίοδο από τις 15 Φλεβάρη 1943 ως τις 15 Σεπτέμβρη 1944. Τα τεύχη ως τον Σεπτέμβριο του 1943 είναι δακτυλόγραφα πολυγραφημένα, ενώ τα υπόλοιπα τυπωμένα. Η εφημερίδα εκδιδόταν στην Αθήνα από το ΚΚΕ.


Σε σημείωμα του πρώτου τεύχους διαβάζουμε ότι «τα «Σοβιετικά Νέα» βγαίνουν για να ικανοποιήσουν μια μεγάλη ανάγκη του Ελληνικού Λαού, τη δίψα του για νέα απ’ τη Σοβ. Ενωση. […] πάλεψε και παλεύει ο Λαός μας, μαζύ μ’ όλους τους υπόδουλους Λαούς για το γκρέμισμα της χιτλερικής φυλακής, για την πρόοδο και τον πολιτισμό, για τη ζωή, τη λευτεριά και τη λαοκρατία».


Τα θέματα της εφημερίδας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από τη ζωή και τις δομές στη Σοβιετική Ενωση: ο Κόκκινος Στρατός, η θέση της γυναίκας, η νεολαία, τα γράμματα και οι τέχνες, η εξωτερική πολιτική της Σοβιετικής Ενωσης, η σοβιετική οικονομία, ζωή και εργασία κτλ. Το μεγαλύτερο μέρος της ύλης όμως καλύπτεται, όπως είναι φυσικό, από ειδήσεις για το σοβιετικό μέτωπο και την πολεμική επικαιρότητα γενικότερα: το τέλος της μάχης του Στάλινγκραντ, πρόσωπα που διακρίθηκαν στις μάχες, οι σύμμαχοι της Σοβιετικής Ενωσης, αντιδράσεις των Συμμάχων στις νίκες του Κόκκινου Στρατού, δηλώσεις και διαταγές του Στάλιν, η μάχη του Δνείπερου, η διάσκεψη της Τεχεράνης, ο Κόκκινος Στρατός στα Βαλκάνια, εβδομαδιαίες στρατιωτικές ανασκοπήσεις, νέα από το σοβιετικό ραδιόφωνο κ.ά. Σημειώνεται ότι η εφημερίδα δεν αναφέρεται (άμεσα τουλάχιστον) στις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά μόνο στα πολεμικά γεγονότα στα οποία συμμετείχε ενεργά ο Κόκκινος Στρατός. Τα νέα από την Ελλάδα αποτυπώνονταν και αναλύονταν εξάλλου σε άλλα έντυπα που εκδίδονταν από το ΚΚΕ (Ο Αγωνιστής, Ο Λαϊκός Φρουρός, Διεθνιστής, Ριζοσπάστης κ.ά.) ή το ΕΑΜ (Ελεύθερη Ελλάδα, Εργάτης, Εμπρός κ.ά.) στην Αθήνα (όλα τα προαναφερόμενα) και σε όλα σχεδόν τα μέρη της χώρας. Θα μπορούσαμε να πούμε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο έντυπο σκοπεύει στην ηθική ενδυνάμωση των εμπλεκομένων στην Αντίσταση και του λαού γενικότερα, προβάλλοντας το παράδειγμα του προελαύνοντος νικηφόρου Κόκκινου Στρατού και της επιτυχώς αντιστεκόμενης και αντεπιτιθέμενης Σοβιετικής Ενωσης, προετοιμάζει όμως το έδαφος και για τη μεταπολεμική κατάσταση, προσβλέποντας στην εγκαθίδρυση λαοκρατικού καθεστώτος και στην Ελλάδα, σύμφωνα με το σοβιετικό πρότυπο. Σημειώνουμε, τέλος, την απρόσμενη για την εποχή αλλά σύμφωνη με την ιδεολογία και την παράδοση του ΚΚΕ χρήση της απλής δημοτικής γλώσσας, αυτής που – έτσι κι αλλιώς – χρησιμοποιούσαν και κατανοούσαν άμεσα τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, στα οποία άλλωστε απευθύνονταν κατά κύριο λόγο τα Σοβιετικά Νέα.