keza@tovima.gr


*** Μα, τι γίνεται με τον Αλέξανδρο (τον Μέγα); Πέντε σκηνοθέτες προτίθενται να τον βιογραφήσουν. Αναμένοντας τις ταινίες διαβάζουμε τη μελέτη για τον Μακεδόνα από την Κλοντ Μοσέ (εκδόσεις Παπαδήμα). Η καθηγήτρια της Σορβόννης θα βρεθεί σε λίγες ημέρες σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου.


*** Ποιος είναι ο συνειρμός στο «Μεγαλέξανδρος»; Εμένα μου έρχεται απευθείας «ΗΠΑ». Ο Ρίτσαρντ Σένετ είπε σε κάποιο συνέδριο ότι «αντιαμερικανισμός είναι να απεχθάνεσαι τους Αμερικανούς περισσότερο απ’ όσο είναι αναγκαίο». Δεκαοκτώ σχετικά κείμενα συγκεντρώνονται στον τόμο Αντιαμερικανισμός / Οδηγίες χρήσεως με εισαγωγικό σημείωμα της Σώτης Τριανταφύλλου (εκδόσεις Πατάκη). Προτεινόμενη ακρόαση για την περίσταση: το τελευταίο CD των Suicide «American Supreme».


*** Διάφορα ευνοϊκά για τους εκδότες ακούγονται στο υπουργείο Πολιτισμού. Στα έξοδα των οίκων θα περάσει το δύο τοις εκατόν χωρίς παραστατικά. Συζητείται η επιδότηση ενοικίου. Οσοι εκδίδουν έργο πρωτοεμφανιζόμενου λογοτέχνη θα έχουν κάποια φορολογική έκπτωση. (Ελπίζω να μην τα μεταφέρω όλα αυτά ως «χαλασμένο τηλέφωνο»…)


*** Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος παρουσίασε πρώτος το έργο του Καβάφη. Είκοσι πέντε κριτικές και δοκίμιά του αναδημοσιεύονται από τις εκδόσεις Βλάσση (ανθολόγηση – επιμέλεια: Γ. Φαρίνου-Μαλαματάρη). Αντιγράφω κάτι πολύ εύστοχο από άρθρο του με τίτλο Εμπορικό και φιλολογικό (για τη διάκριση γραμματοκάπηλων και ποιοτικών συγγραφέων): «Οι περισσότεροι συγγραφείς μετέχουν και των δύο τύπων. Και ο ειλικρινέστερος έχει τας στιγμάς της εμπορικής του αδυναμίας. Οπως και ο εμπορικώτερος έχει εις το βάθος του κάποιαν ειλικρίνεια».


*** Ως τα ξημερώματα κράτησε το καθιερωμένο πάρτι των εκδόσεων Κέδρος στην κατοικία της Κάτιας Λεμπέση στη Φιλοθέη. Ρώτησα φίλο μου ποιοι παραβρέθηκαν και μου απάντησε «όλοι». Επέμεινα για ονόματα: Τίτος Πατρίκιος, Νίκος Θέμελης, Μένης Κουμανταρέας, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Λαζόγκας και καμιά εκατοστή ακόμη «διασημότητες». Οσο για το φλουρί, έτυχε στον Πέτρο Τατσόπουλο.


*** «Ποιητικό θέαμα» ετοιμάζει το Γαλλικό Ινστιτούτο για τον Μάρτιο. Δεν έμαθα λεπτομέρειες. Θυμήθηκα όμως την επιτυχία ανάλογου εγχειρήματος του Βρετανικού Συμβουλίου στο Αστεροσκοπείο τον Σεπτέμβριο. Θαύμα, θαύμα! Η ποίηση μαζεύει κόσμο.


*** Αντιγράφω την πρώτη φράση από τον πρόλογο του Πέτρου Κωστόπουλου στο βιβλίο Ο Μακιαβέλι στο σύγχρονο marketing και management: «Μελέτησα το Μακιαβέλι για δυο χρόνια στο Πανεπιστήμιο χάρη στο μεγάλο δάσκαλο Νίκο Πουλατζά». (Πρέπει να είναι ο πρώτος μαθητής του Πουλαντζά που βγάζει βιβλίο μαγειρικής…)


*** Γράμματα που αντάλλαξαν ο Νικόλας Κάλας και ο Μιχάλης Ράπτης στο διάστημα 1967-1984 συγκεντρώνονται υπό τον τίτλο Μια πολιτική αλληλογραφία (εκδόσεις Αγρα). Μόλις διαβάζω κάποια προσφώνηση («αγαπητέ Νίκο») νιώθω σαν να έχω ψαχουλέψει ξένο συρτάρι. Και με αυτή την αμηχανία δεν γίνομαι κοινωνός ούτε της «καταπληκτικής φιλίας» ούτε του βάθους της σκέψης τους.


*** Οι εκδόσεις Οξύ ετοιμάζουν έναν Οδηγό επιβίωσης χωρίς εισοδήματα. Εχουν διανείμει λοιπόν ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις του τύπου «σε ποια δωρεάν συναυλία πήγατε πέρυσι και περάσατε καλά;». Η απορία μου παραμένει: όταν βογγάμε με εισοδήματα, πώς θα επιβιώσουμε χωρίς;


*** Ενα πολύτιμο απόκτημα για συλλέκτες λεξικών (έστω σε ανατύπωση). Από τις εκδόσεις Κύπειρος-Παρουσία επανακυκλοφόρησε το Λεξικόν των αρχαίων μυθολογικών, ιστορικών και γεωγραφικών κυρίων ονομάτων που είχε επιμεληθεί ο Νικόλαος Λωρεντής και είχε τυπωθεί στη Βιέννη το 1837. Πληροφορίες: 210 3829.833.


*** Από την ίδια ιστορική περίοδο: μυθιστόρημα που πρωτοκυκλοφόρησε το 1847 ξανατυπώθκε από τις εκδόσεις Νεφέλη (διεύθυνση σειράς: Νάσος Βαγενάς). Τίτλος Ο Θέρσανδρος και συγγραφέας ο ελάχιστα γνωστός Επαμεινώνδας Ι. Φραγκούδης. Μία ακόμη ψηφίδα στην πεζογραφική μας παράδοση.


*** Η βασίλισσα της Αγγλίας έχει χρίσει σερ τον Μικ Τζάγκερ και τον Ελτον Τζον. Τον αυτό τίτλο ευγενείας φέρει και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, κρίνοντας από την αυτοβιογραφία του Εγώ, ο Σερ… (εκδόσεις Κοχλίας). Θα τη διαβάσω γιατί θαυμάζω τον δημοσιογράφο που επιμελήθηκε την έκδοση. Ο Πάνος Γεραμάνης έχει γνώση, μεράκι, μεθοδικότητα.


*** Δεν θα πήγαινα να δω κάποια παράσταση Μολιέρου (εκτός αν σκηνοθετούσε ο Μαρμαρινός). Ενας ακόμη σχολικός Αρχοντοχωριάτης δεν έχει να προσθέσει τίποτε στη ζωή μου. Σίγουρα όμως έχει ενδιαφέρον η ανάγνωση λιγότερο γνωστών έργων του (Η ζήλεια του Μουντζούρη, Ο απερίγραπτος, Ο ιπτάμενος γιατρός), που κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Επικαιρότητα (επιμέλεια: Πλάτων Μαυρομούστακος).


*** Το Ινστιτούτο Θερβάντες συνεχίζει τις εκτός εμπορίου εκδόσεις του. Ετσι, κυκλοφόρησε σε τομίδιο (με σκληρό εξώφυλλο) η διάλεξη που έδωσε στην Αθήνα ο Χούλιο Γιαμαθάρες με θέμα Η τέχνη του ψεύδεσθαι. Ο Γιαμαθάρες λέει πως για να γίνει κάποιος συγγραφέας πρέπει να είναι μεγάλος ψεύτης. (Αρχίζω να υποψιάζομαι λοιπόν ότι οι απίστευτες περιπέτειες φίλων-πεζογράφων είναι φούμαρα.)


*** Πού χάθηκαν οι σύντροφοι του πιτσί (PCI); Τι απέγιναν τα εκατομμύρια των αριστερών της Ιταλίας; Αυτό απασχολεί τον Βιτόριο Φόα (του εκδοτικού οίκου Εϊνάουντι), τη Μύριαμ Μαφάι (δημοσιογράφο της Repubblica) και τον Αλφρέδο Ράιχλιν (ηγετικό στέλεχος των Αριστερών Δημοκρατών) στο βιβλίο Η σιωπή των κομμουνιστών (εκδόσεις Φιλίστωρ). Αυτό που με εκνευρίζει είναι ότι μάλλον δικαιώνονται εκείνοι που έλεγαν για τους Ιταλούς πως είναι «γιαλαντζί κομμουνιστές».


*** Σεμινάριο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα ιταλικά προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο. Διδάσκουν: Νίκος Αλιφέρης, Αννα Παπασταύρου, Χαρά Σαρλικιώτη, Σώτη Τριανταφύλλου, Ανταίος Χρυσοστομίδης. Δέκα ώρες την εβδομάδα. Πληροφορίες στο ΕΚΕΜΕΛ, τηλ. 210 3639.520.


*** Από τις εκδόσεις Περίπλους κυκλοφόρησε το ημερολόγιο Αστρολογία Ομορφιάς. Σήμερα που η Σελήνη είναι στον Κριό πρέπει να ασχοληθώ, γράφει, με «λιμάρισμα νυχιών άνω δακτύλων». Αύριο, μου βάζει ποδόλουτρο.