Η Κυψέλη εκδιδόταν στη Ζάκυνθο κατά την περίοδο 1884-1887. Διευθυντής και εκδότης ήταν ο Οθων Ρέντζος. Το περιοδικό ήταν αρχικά εικοσασέλιδο και μηνιαίο, ενώ για ένα μικρό διάστημα (Ιανουάριος – Ιούλιος 1886, τεύχη 28-44) εκδιδόταν τρεις φορές τον μήνα και αριθμούσε οκτώ σελίδες. Στη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου φυλάσσεται η πλήρης σειρά των τευχών του.


Φαίνεται ότι το βάρος της έκδοσης του περιοδικού είχε αναλάβει αρχικά κάποιος Καρατζάς, ο οποίος όμως δεν κατάφερε, για λόγους που δεν γίνονται γνωστοί, να πραγματοποιήσει τον στόχο του, αν και το επιτελείο της Κυψέλης ήταν συγκεντρωμένο και έτοιμο για δράση. Την έκδοση ανέλαβε τελικά το τυπογραφείο του Σπ. Καψοκέφαλου.


Στο γεμάτο χιούμορ σημείωμα της Διεύθυνσης προς τους αναγνώστες, διαβάζουμε ότι η Κυψέλη προτίθεται «[…] ν’ απασχολήση τας ώρας σχολής της φιλομαθούς ημών κοινωνίας […]», οι συνεργάτες της «[…] διά των διαφόρων πνευματικών χυμών αυτών πλουσίαν θ’ αποτελέσωσι πνευματικήν πανδαισίαν, ήτις καρικευομένη ενίοτε και υπό του αρτύματος ξενικών τινων εργασιών […] θέλει ελπίζομεν αποβή ικανή τοις αναγνώσταις ημών τροφή», ενώ ο εκδότης αναλάμβανε να απομακρύνει από την Κυψέλη «[…] πάσαν κακήν σφήκα, ήτις ήθελε πειραθή ίνα διά του αηδούς και ανώστου χυμού αυτής το αρμονικόν ημών διαταράξη έργον».


Πρόκειται πραγματικά για ένα αξιολογότατο, για την εποχή του, περιοδικό και αυτό γίνεται φανερό με την απλή αναφορά των ονομάτων των συνεργατών του: Ανδρέας Λασκαράτος, Ανδρέας, Μέμνων και Στέφανος Μαρτζώκης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, Διονύσιος Ταβουλάρης, Dora d’ Istria (Ελένη Γκίκα), Ελισαβέτιος Μαρτινέγγος, Αντώνιος Γ. Μάτεσις, Ιωάννης Γ. Τσακασιάνος κ.ά.


Στην Κυψέλη δημοσιεύονταν διηγήματα ή μυθιστορήματα σε συνέχειες (ελληνικά και ξένα μεταφρασμένα), ποιήματα (κάποια μάλιστα του Δάντη, μεταφρασμένα από τον Μάτεσι), θεατρικά έργα, γλωσσικές, φιλολογικές, πολιτικές, ιστορικές, επιστημονικές κ.ά. μελέτες και πραγματείες (οι περισσότερες στα ελληνικά, αλλά και κάποιες ξενόγλωσσες, με ελληνική περίληψη), βιογραφίες κτλ. Δημοσιεύτηκαν επίσης και επτά «παραρτήματα», με ποικίλα θέματα ([αναλυτικό] «Ημερολόγιον διά το έτος 1885» με εορτολόγια και ιστορικά χρονολόγια για κάθε μήνα, πληροφορίες για τις ατμοπλοϊκές συγκοινωνίες κτλ., νεκρολογίες-αφιέρωμα «Νικολάω Λούντζη», αφιέρωμα «τω αρίστω και πολυτίμω άνακτι Ουμβέρτω τω Πρώτω βασιλεί της Ιταλίας […]», «Τα συμβούλια του ιατρού Μακλούαρ» κτλ.). Τα θέματα του περιοδικού δεν καλύπτουν μόνο τοπικά επτανησιακά ενδιαφέροντα αλλά και ευρύτερα ευρωπαϊκά και παγκόσμια.